Alfréd
-2 °C
2 °C

Másolj és fizess!

2001.03.14. 14:06
Alkotmánybírósághoz fordul az Irodagépgyártók Magyarországi Képviseleteinek Egyesülete (IMKE), mert az április elsejétől fizetendő reprográfiai díj szerintük jogellenesen terheli a gyártókat. Az új szabályozás szerint ugyanis a szerzői jogdíj védelmének ürügyén valakinek fizetni kell: eddig jogdíj fizetése nélkül lehetett fénymásolni bármit. Az IMKE tagjai - amennyiben életbe lép a törvény - kénytelenek lesznek a sokszorosítók árába építeni a pluszköltséget, ami átlag 10 százalékos drágulást jelent majd.
Átlagosan tíz százalékot emelkedhetnek a fénymásolók árai áprilistól, ha életbe lép a reprográfiai díjról szóló szabályozás. A drágulás minden bizonnyal érzeteti a hatását majd a másolószalonokban is.

A díjakról egy szövetség dönt

,,Hasonló törvény Európa négy országában van érvényben. Egy brit kimutatás szerint az összes szigetországi másolatok 4,5 százaléka érint védett műveket, a magyar állam ezzel szemben 5-8 százalékot akar a gépek árából" - panaszkodott az Index megkeresésére Moravcsik László, az IMKE alelnöke. Magyarországon ehhez még hozzájön 1 százalék kulturális járulék is, amit szintén a gyártókkal fizettet meg az állam.

Az áprilistól érvényes jogszabály gazdája a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a díjak mértékéről azonban nem a tárca, hanem az erre a célra létrehozott Magyar Reprográfiai Szövetség (MRSZ) határoz. A magyar piaci viszonyok figyelembe vételével szövetség tesz majd javaslatot a díjak mértékére. Az összeg meghatározása előtt az MRSZ tárgyalt ugyan a gyártók képviselőivel de - mivel erre nincs törvényi kötelezettség - nem alakítottak ki közös álláspontot.

Megvédik a szerzőket

Az MRSZ-t ugyanis mindössze arra kötelezi a jogszabály, hogy összeget javasoljon, megállapodnia azonban nem kötelező senkivel. ,,Gesztusértékű, a tervezettnél tíz százalékkal alacsonyabb összeggel kalkuláltunk" - mondta az Index érdeklődésére a szövetség egyik munkatársa. Szerinte az Európa több országában régóta működő törvény célja a ,,fejlett technika korában" megvédeni a szerzőket attól, hogy műveiket jogtalanul terjesszék illetéktelenek.

Az MRSZ tarifája az irodagépgyártók szerint természetesen több a soknál. A magyarországi piacon ugyanis a 15-20 másolat/perc sebességgel sokszorosító (átlagosnak mondható) berendezések értéke 200-250 ezer forint, mely összeg után csaknem húszezer forint reprográfiai díjat kell fizetni a gyártónak, majd természetesen a készülékvásárlónak is, hiszen az IMKE a többletkiadást jobb híján a vásárlókon vasalja be, ami praktikusan azt jelenti, hogy legalább tíz százalékkal lesznek drágábbak a fénymásoló gépek áprilistól.

Ugrásszerű áremelkedésre számítanak

Az IMKE hivatalos közleménye szerint a díjak túlzott mértékű anyagi terhet jelentenek a fénymásolók vásárlóinak és üzemeltetőinek is, ugrásszerű áremelkedést hozva az iparágban. Az egyesület ugyanakkor úgy tudja: jövőre felülvizsgálják az új törvényt, és kiterjesztik a telefaxokra és a nyomtatókra is. A szervezet az ügy tisztázására az Alkotmánybírósághoz fordul.