Olivér
5 °C
8 °C

Borókai: kormánygép kellene

Az MSZP a harminckét millió forint megtérítésére szólította fel a Fideszt

2002.02.12. 13:26
Annak a harminckét millió forintnak a megtérítésére szólította fel a Fideszt Keller László, amibe Orbán Viktor az MSZP által magánútként jellemzett bostoni látogatása került. Reagálásában Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a jelenlegi kormány sem bérelt több különgépet, mint az előző. Borókai fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szomszédos országok kormányainak saját repülői vannak.

A jelenlegi kormány sem bérel több különgépet külföldi utakra, mint az előző, ám korábban ez kisebb bonyodalmat okozott - nyilatkozta Borókai Gábor kormányszóvivő kedden Budapesten, Orbán Viktor hazaérkezése után. A kormányfő Bostonban a Tufts Egyetem díyzdoktori címét vette át. Az amerikai útra a különgépet 32 millió forintért bérelték.

A legolcsóbbat választották

Az állami protokoll minden lehetséges változatot megvizsgált, és a kapott három ajánlatból a legolcsóbbat választotta ki - mondta Borókai, aki elmondta: sajnálja, hogy a magyar kormánynak nincs saját repülőgépe. Mint mondta a környező országok kormányainak saját különgépei vannak. Példaként Romániát említette, ahol nemrég vásároltak egy tengerentúli utakra is alkalmas Boeinget.

Repülőt vesznek?

A miniszterelnöki úttal kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az MSZP a ferihegyi repülőtérre. A harminckét millió forintból - amibe az út került - nyolc inkubátort, öt homokágyat vagy egy ultrahang-készüléket is lehetett volna venni - nyilatkozta Tóbiás József, aki szerint Amerikában az a szokás, hogy ha az elnök kampánycélra használja különgépét, akkor annak költségét a párt állja.

Visszhangtalan látogatás

Orbán Viktor látogatása Tóbiás szerint magánjellegű, hiszen arról egyetlenegy amerikai vagy bostoni lap sem számolt be. Ezt megerősíti az Index saját kutatása is, egyetlen a weben fellelhető bostoni vagy massachusettsi helyi lap sem számolt be a magyar kormányfő látogatásáról, beleértve annak a Tufts egyetemnek a saját napilapját, ahol Orbánt díszdoktorrá avatták.

Keller László idézte a legfőbb ügyész tavaly július 8-i átiratát, melyet Áder János házelnöknek küldött. Ebben a legfőbb ügyész Szabadi Béla jegyvásárlási ügyei kapcsán - a vidékfejlesztési minisztérium volt kisgazda államtitkára elsőosztályú jegyekkel utazott az őt megilettő komfort jegyek helyett - kifejtette: az államtitkár közel hatmillió forintos károkozása kimeríti a súlyos vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűntettét.

'Térítsék meg az összeget'

Keller szerint "a harminckétmilliós magánút visszatérés a dzsentrivilághoz". Arra a felvetésre, hogy az MSZP tesz-e feljelentést, Keller válaszában elmondta: reméli, hogy a Fidesz megtéríti az összeget, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatában ugyanerre a következtetésre jut. Az MSZP sajtótájékoztatója közben hazaérkező miniszterelnök eközben egy másik kijáraton távozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?