Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Borókai: kormánygép kellene

Az MSZP a harminckét millió forint megtérítésére szólította fel a Fideszt

2002.02.12. 13:26
Annak a harminckét millió forintnak a megtérítésére szólította fel a Fideszt Keller László, amibe Orbán Viktor az MSZP által magánútként jellemzett bostoni látogatása került. Reagálásában Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a jelenlegi kormány sem bérelt több különgépet, mint az előző. Borókai fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szomszédos országok kormányainak saját repülői vannak.

A jelenlegi kormány sem bérel több különgépet külföldi utakra, mint az előző, ám korábban ez kisebb bonyodalmat okozott - nyilatkozta Borókai Gábor kormányszóvivő kedden Budapesten, Orbán Viktor hazaérkezése után. A kormányfő Bostonban a Tufts Egyetem díyzdoktori címét vette át. Az amerikai útra a különgépet 32 millió forintért bérelték.

A legolcsóbbat választották

Az állami protokoll minden lehetséges változatot megvizsgált, és a kapott három ajánlatból a legolcsóbbat választotta ki - mondta Borókai, aki elmondta: sajnálja, hogy a magyar kormánynak nincs saját repülőgépe. Mint mondta a környező országok kormányainak saját különgépei vannak. Példaként Romániát említette, ahol nemrég vásároltak egy tengerentúli utakra is alkalmas Boeinget.

Repülőt vesznek?

A miniszterelnöki úttal kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az MSZP a ferihegyi repülőtérre. A harminckét millió forintból - amibe az út került - nyolc inkubátort, öt homokágyat vagy egy ultrahang-készüléket is lehetett volna venni - nyilatkozta Tóbiás József, aki szerint Amerikában az a szokás, hogy ha az elnök kampánycélra használja különgépét, akkor annak költségét a párt állja.

Visszhangtalan látogatás

Orbán Viktor látogatása Tóbiás szerint magánjellegű, hiszen arról egyetlenegy amerikai vagy bostoni lap sem számolt be. Ezt megerősíti az Index saját kutatása is, egyetlen a weben fellelhető bostoni vagy massachusettsi helyi lap sem számolt be a magyar kormányfő látogatásáról, beleértve annak a Tufts egyetemnek a saját napilapját, ahol Orbánt díszdoktorrá avatták.

Keller László idézte a legfőbb ügyész tavaly július 8-i átiratát, melyet Áder János házelnöknek küldött. Ebben a legfőbb ügyész Szabadi Béla jegyvásárlási ügyei kapcsán - a vidékfejlesztési minisztérium volt kisgazda államtitkára elsőosztályú jegyekkel utazott az őt megilettő komfort jegyek helyett - kifejtette: az államtitkár közel hatmillió forintos károkozása kimeríti a súlyos vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűntettét.

'Térítsék meg az összeget'

Keller szerint "a harminckétmilliós magánút visszatérés a dzsentrivilághoz". Arra a felvetésre, hogy az MSZP tesz-e feljelentést, Keller válaszában elmondta: reméli, hogy a Fidesz megtéríti az összeget, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatában ugyanerre a következtetésre jut. Az MSZP sajtótájékoztatója közben hazaérkező miniszterelnök eközben egy másik kijáraton távozott.