Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Több mint hetven körzetben lehet végeredmény

2006.04.09. 20:57
Az adatok 25 százalékos feldolgozottsága alapján 70 egyéni mandátum sorsa is eldőlhet, 34 MSZP-s, 36 Fideszes első fordulós győztes lehet.

Több mint hetven körzet sorsa is véglegesen eldőlhet az első fordulóban az eredmények országosan 25, de körzetenként jelentősen eltérő százalékú feldolgozottsága alapján. A fél kilenc utáni állapot szerint kerek 70 körzet áll biztosra, ezek közül 34-et nyerne az MSZP, 36-ot a Fidesz. A szocialisták a fővárosban, az ellenzék Nyugat-Magyarországon tarol.

Baranya

A hét körzetből hatban vezet MSZP-s jelölt, Toller László, Szili Katalin, Páva Zoltán már az első fordulóban képviselő lehet. Az egyetlen ellenzéki győztes Mohácson Hargitai János lehet, aki 49,3 százalékot kapott, így szintén közel áll ahhoz, hogy az első fordulóban mandátumot szerezzen.

Bács-Kiskun

A megye tíz egyéni választókerületéből tízben a Fidesz-KDNP jelöltjei vezetnek. Három jelölt, Lezsák Sándor, Font Sándor és Zsigó Róbert kaphat mandátumot az első forduló után.

Békés

A hét választókerületből hatban a Fidesz-KDNP jelöltjei állnak az élen, a békési körzetben Erdős Norbert már az első fordulóban mandátumot szerezhet. Csak az orosházi körzetben vezet MSZP-jelölt.

Borsod-Abaúj-Zemplén

A tizenhárom egyéni körzetből nyolcban szocialista, ötben fideszes jelölt vezet. Mind a négy miskolci választókerületben MSZP-jelölt áll az élen, közülük hárman már az első fordulóban mandátumot szerezhetnek. További három szocialista és két Fidesz-KDNP jelölt juthat be az első fordulóban a parlamentbe. Nyakó István, az MSZP szóvivője az encsi körzetben a második helyen áll Ódor Ferenc mögött.

Csongrád

A megye hét választókerületéből ötben fideszes, kettőben szocialista jelölt áll az élen. Szegeden mindhárom élen álló - az MSZP-s Újhelyi István és Botka László, valamint a fideszes Balogh László - is mandátumot szerezhet, emellett a csongrádi fideszes Vincze László áll bejutásra.

Fejér

A hét körzetből négyben MSZP-s, háromban fideszes vezet. Székesfehérvár egyik körzetében Gógl Árpád (Fidesz-KDNP) vezet, a másikban Warvasovszky Tihamér (MSZP) mandátumot is szerezhet. Ugyancsak bejuthat a bicskei és a móri fideszes, valamint a bicskei MSZP-s jelölt.

Győr-Moson-Sopron

A hét körzetből ötben Fidesz-KDNP, kettőben MSZP-jelölt vezet. Szijjártó Péter megelőzi Balogh József MSZP-s polgármestert, három fideszes politikus, Medgyasszay László, Áder János és Ivanics Ferenc az első körben mandátumot szerezhet.

Hajdú-Bihar

A kilenc körzetből háromban vezet szocialista, a többiben fideszes jelölt, MSZP-s politikus nem áll úgy, hogy mandátumot szerezhet az első fordulóban. A Fidesztől viszont Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László és Kiss Attila is bejuthat. Hajdúböszörményben Nagy Sándor, MeH-államtitkár, Hajdúhadházon Juhászné Lévai Katalin megyei elnök csak a második.

Heves

A hat körzetből csak az egri első számúban vezet Demeter Ervin (Fidesz-KDNP), a többiben MSZP-s jelölt áll az első helyen. Három jelölt az első körben bejuthat a parlamentbe, a gyöngyösi Magda Sándor és az ICSSZEM-államtitkár Korózs Lajos azonban 50 százalék alatti szavazataránnyal vezet.

Budapest

A 32 körzetből 23-ban vezetnek a szocialisták, kilencben a fidesz, a biztosnak tűnő mandátumok száma 13-1 az MSZP-nek, de a fővárosban a legalacsonyabb a feldogozottság, van olyan körzet, ahol eddig csak a szavazatok kevesebb mint öt százaléka alapján van részeredmény.

Zala

A megyét viszi a Fidesz, öt körzetből négyben várhatóan már az első fordulóan nyernek a jelöltjei, és az ötödikben is az ellenzéki jelölt vezet.

Veszprém

hét körzetéből hat sorsa dőlhet el már ma, ötben a Fidesz, egyben az MSZP jelöltje nyerhet, a fennmaradó egy körzet fideszes vezetéssel fordul.

Vas

Öt körzetből egy szombathelyi kerületben még semmilyen eredmény nincs, három körzetben első fordulós Fidesz-győzelem, egyben Fidesz-előny várható.

Tolna

Öt körzetéből négyben vezet a Fidesz, egy körzet sorsa dőlhet el a javukra, egy körzetben szocialista jelölt ál az élen, de várhatóan a második fordulóra marad a döntés.

Szabolcs

Tíz körzetéből négyben győzhet az első fordulóban a Fidesz, háromban az MSZP, a szocialisták egyik befutója az SZDSZ támogatását is bíró Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lehet. A maradék három körzetből kettő ellenzéki, egy szocialista előnnyel fordul.

Somogy

Egy-egy körzetben lehet első fordulóban végeredmény, Lamperth Mónika belügyminiszter az MSZP-nek, Szászfalvi László a Fidesznek vihet mandátumot. A fennmaradó négy körzetben egyben van még szocialista előny, Kolber István regionális fejlesztésért felelős miniszter az élen áll, kettőben a Fidesz jelöltje vezet, és az országban egyedül itt áll élen független jelölt: Gyenesei István a Somogyért egyesület színeiben vezet.

Pest megye

Tizenhat körzetéből egyben várható első fordulós végeredmény, Fidesz-győzelemmel. A tizenhat körzetből 12-ben a Fidesz áll az élen, négy helyen vezet az MSZP.

Nógrád

Négy körzetből kettő áll győzelemre a Fidesznek, egyben vezetnek, egyben az MSZP áll az élen.

Komárom

Öt körzetből négyben vezet az MSZP, egyben ezek közül már az első fordulóban mandátum lehet, egy körzetben vezet a Fidesz.

Jász-Nagykun

Nyolc körzetéből csak egyben áll élen fideszes jelölt, ő Varga Mihály volt pénzügyminiszter, aki várhatóan mandátumot is szerez az első fordulóban. A hét, szocialista előnyt mutató körzetből kettő sorsa dől el várhatóan még ma.