Jusztina
3 °C
16 °C

Megdőlt a részvételi rekord

2002.10.20. 18:18
Négy évvel ezelőtt 45,66 százalékos részvételi arányt mértek, most vasárnap fél hatig azonban már a jogosultaknak mintegy 45,78 százaléka szavazott. Ezzel megdőlt az önkormányzati választások történetének eddigi legmagasabb részvételi aránya. A választás részvételi arányai - bár magasabbak az 1998 őszén mérteknél - mégis rácáfoltak az előrejelzésekre. Az önkormányzati választást megelőző közvélemény-kutatások azt prognosztizálták, hogy fél évvel az országot erősen megosztó voksolás után is fennmaradt a szavazók politikai aktivitása, a számok azonban azt mutatják, hogy a magukat biztos szavazóknak mondók jelentős része otthon maradt.
Az előrejelzések minden korábbinál magasabb, a parlamenti képviselőválasztásokhoz hasonló aktivitást prognosztizáltak a most befejeződött önkormányzati választásra. A részvételi részeredmények ugyan egész nap magasabbak voltak az 1998-as voksolás részadatainál, ám az aktivitás messze elmaradt az áprilisban tapasztaltnál. Az akkorihoz hasonlítva a kora délutáni, 15 órás adatok szerint már mintegy 20 százalékkal kisebb volt az érdeklődés a mostani szavazáson.

Nem tudni kinek kedvez a részvételi kedv csökkenése

A Medián Intézet október elején közölt felmérése szerint országos átlagban a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt vesz az önkormányzati választáson. Budapesten ez az arány még magasabb volt, elérte a 80 százalékot. Hann Endre, a közvéleménykutató-cég vezetője szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentősen megcsappant részvételi kedv melyik politikai oldal számára kedvez. Hann úgy vélekedett, hogy egyelőre az is nehezen magyarázható, miért jelezte a szavazók jelentős százaléka részvételt, miközben végül távol tartotta magát a szavazástól.

Mint emlékezetes, a feszült áprilisi kampány után a magas, 70,5 százalékos első fordulós részvétel után először még magasabb, 73,5 százalékos volt a második fordulóban urnához járulók aránya.

A leglustábbak a budapestiek voltak

Reggel 7 óráig a választásra jogosult mintegy 8 millió 126 ezer választópolgár 0,92 százaléka járult a 10.873 szavazókörben elhelyezett urnákhoz. Az Országos Választási Iroda adatai szerint összesen 74,8 ezer választó adta le szavazatát.

Kilenc órára viszont már a lakosság 6,42 százaléka szavazott. A legaktívabbak Szolnok-megyében voltak a szavazók, ott 8,1 százalék adta le a voksát. A leglustábbak hagyományosan a budapestiek voltak, ahol épphogy 5 százaléknál többen szavaztak.

Délelőtt 11 óráig a BM adatai szerint a választásra jogosultak 17,91 százaléka adta le voksát. Ugyanebben az időpontban négy évvel ezelőtt 15, 51 százalék szavazott.

Délutánra megdőlt a részvételi rekord

Délután három óráig a választók 34,66 százaléka adta le voksát. Továbbra is Nógrád megyében a legaktívabbak, itt a jogosultak 37,68 százaléka szavazott, míg a legkevésbé Bács-Kiskunban, ahol mindössze 31,24 százalék voksolt. A fővárosban délután három óráig a szavazók 36,42 százaléka járult az urnákhoz. Négy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban a szavazásra jogosultak 29,6 százaléka adta le voksát.

Délután fél hatig a jogosultaknak 45,78 százaléka szavazott. A legtöbben Somogy megyében szavaztak, Hajdú-Bihar sereghajtó. Négy évvel ezelőtt ilyenkor a választóknak csak 39,74 százaléka voksolt.