Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megdőlt a részvételi rekord

2002.10.20. 18:18
Négy évvel ezelőtt 45,66 százalékos részvételi arányt mértek, most vasárnap fél hatig azonban már a jogosultaknak mintegy 45,78 százaléka szavazott. Ezzel megdőlt az önkormányzati választások történetének eddigi legmagasabb részvételi aránya. A választás részvételi arányai - bár magasabbak az 1998 őszén mérteknél - mégis rácáfoltak az előrejelzésekre. Az önkormányzati választást megelőző közvélemény-kutatások azt prognosztizálták, hogy fél évvel az országot erősen megosztó voksolás után is fennmaradt a szavazók politikai aktivitása, a számok azonban azt mutatják, hogy a magukat biztos szavazóknak mondók jelentős része otthon maradt.
Az előrejelzések minden korábbinál magasabb, a parlamenti képviselőválasztásokhoz hasonló aktivitást prognosztizáltak a most befejeződött önkormányzati választásra. A részvételi részeredmények ugyan egész nap magasabbak voltak az 1998-as voksolás részadatainál, ám az aktivitás messze elmaradt az áprilisban tapasztaltnál. Az akkorihoz hasonlítva a kora délutáni, 15 órás adatok szerint már mintegy 20 százalékkal kisebb volt az érdeklődés a mostani szavazáson.

Nem tudni kinek kedvez a részvételi kedv csökkenése

A Medián Intézet október elején közölt felmérése szerint országos átlagban a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt vesz az önkormányzati választáson. Budapesten ez az arány még magasabb volt, elérte a 80 százalékot. Hann Endre, a közvéleménykutató-cég vezetője szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentősen megcsappant részvételi kedv melyik politikai oldal számára kedvez. Hann úgy vélekedett, hogy egyelőre az is nehezen magyarázható, miért jelezte a szavazók jelentős százaléka részvételt, miközben végül távol tartotta magát a szavazástól.

Mint emlékezetes, a feszült áprilisi kampány után a magas, 70,5 százalékos első fordulós részvétel után először még magasabb, 73,5 százalékos volt a második fordulóban urnához járulók aránya.

A leglustábbak a budapestiek voltak

Reggel 7 óráig a választásra jogosult mintegy 8 millió 126 ezer választópolgár 0,92 százaléka járult a 10.873 szavazókörben elhelyezett urnákhoz. Az Országos Választási Iroda adatai szerint összesen 74,8 ezer választó adta le szavazatát.

Kilenc órára viszont már a lakosság 6,42 százaléka szavazott. A legaktívabbak Szolnok-megyében voltak a szavazók, ott 8,1 százalék adta le a voksát. A leglustábbak hagyományosan a budapestiek voltak, ahol épphogy 5 százaléknál többen szavaztak.

Délelőtt 11 óráig a BM adatai szerint a választásra jogosultak 17,91 százaléka adta le voksát. Ugyanebben az időpontban négy évvel ezelőtt 15, 51 százalék szavazott.

Délutánra megdőlt a részvételi rekord

Délután három óráig a választók 34,66 százaléka adta le voksát. Továbbra is Nógrád megyében a legaktívabbak, itt a jogosultak 37,68 százaléka szavazott, míg a legkevésbé Bács-Kiskunban, ahol mindössze 31,24 százalék voksolt. A fővárosban délután három óráig a szavazók 36,42 százaléka járult az urnákhoz. Négy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban a szavazásra jogosultak 29,6 százaléka adta le voksát.

Délután fél hatig a jogosultaknak 45,78 százaléka szavazott. A legtöbben Somogy megyében szavaztak, Hajdú-Bihar sereghajtó. Négy évvel ezelőtt ilyenkor a választóknak csak 39,74 százaléka voksolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?