Tekla
8 °C
20 °C

Nem tervezték Rejtő letartóztatását

2003.09.09. 13:46
Mivel otthonában nem találták, telefonon keresték Rejtő E. Tibort letartóztatása előtt a rendőrök. A nyomozóhatóságok pénteken még nem gyűjtötték be az összes bizonyítékot a bankvezér ellen, a szökés veszélye miatt azonban lépniük kellett. A rendőrség szerint nem szökött külföldre Schönthal Henrik, a pénzmosással gyanúsítható Montrade magyar képviselője. Mint mondták, "életvitelszerűen" tartózkodik az országon kívül.
Valóban a sikkasztással vádolt bankvezér tájékoztatta a rendőrséget bécsi útjáról - ismerte el az Index kérdésére Gere Antal, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) vizsgálati főosztályvezetője. A hatóságok pénteken reggel nyolc-kilenc körül házkutatásra mentek ki Rejtő E. Tibor budapesti lakcímére, ám a K&H Bank volt vezérigazgatóját nem találták otthon. Kutatni kezdték, ennek során felhívták mobiltelefonján is - mondta Gere.

Jó utat kívántak

Rejtő ekkor tájékoztatta őket arról, hogy Bécsbe indult bevásárlóútra. Ügyvédje szerint a volt bankvezér függönyt vásárolni ment frissen felépült villájába - írja az MTI. A nyomozók - mint kiderült, konspiratív okokból - jó utat kívántak a bankvezérnek, nem sokkal később azonban a határon feltartóztatták.

Gere elmondása szerint a rendőrség egyébként pénteken még nem tervezte Rejtő elfogását, mivel ekkorra még nem gyűlt össze az összes bizonyíték a bankvezér ellen. A szökés veszélye miatt lépni kellett. Rejtő ugyan tagadja, hogy szökni próbált volna, a nyomozók nem tudtak meggyőződni állítása hiteléről. Ügyvédje, Kollár Károly szerint ügyfele hazatérési szándékát kellően igazolja, hogy mind Rejtő hét éves kisfia, mind kilencvenegy éves nagyanyja az országban maradt.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján új részletekkel nem kívánt szolgálni a brókerbotránnyal kapcsolatban. "Nem segítene a nyomozásnak" - indokolta a hallgatást Molnár Csaba, a nyomozás vezetője.

Cáfolatok sorban

A rendőrség nem rendelkezik információval arról, hogy Kulcsár Attila, a sikkasztási ügy fővádlottja ingatlanszövetkezeteken keresztül is mosott volna tisztára pénzt - reagált Molnár a Magyar Hírlapban megjelentekre. Az alezredes nem kívánta kommentálni azt az értesülést, hogy két hete külföldre szökött a pénzmosásban szerepet játszó Montrade dublini offshore-cég magyarországi képviselője.

Annyit azonban elmondott, hogy tudomásuk szerint Schönthal Henrik "életvitelszerűen külföldön lakik". Mint mondta, a Montrade szerepe sem tisztázott.

Nem mentek részletekbe

Azzal kapcsolatban, hogy Rejtő felvett-e kilencvenmillió forintot Kulcsártól "szolgálataiért cserébe", szintén csak annyit közöltek, hogy a bíróság által közöltek helyénvalóak. Részletekbe azonban - a nyomozás érdekében - nem kívántak bocsátkozni.

Valóban zároltak

A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy valóban sor került egy gyanúsított, a pénzmosással vádolt El-Abed Hassan vagyonának zárolására. Ezzel kapcsolatban ellentmondásos információk vannak, megbízható rendőrségi forrásból származó információk szerint az esettel összefüggésben letartóztatottak mindegyikének vagyonát zárolták.

A Magyar Nemzet "rendőrségről kiszivárgott" információja szerint a nyomozók Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezetőjének, az Állami Autópályakezelő Rt. szabálytalan pénzmozgásait vizsgáló biztosnak a felelőségét is vizsgálják. Molnár szerint valószínűleg erre is sor fog kerülni, ahogy "mindenki más felelősségét is megvizsgálják". Mint mondta, ezelőtt feltétlenül tisztázni kívánják az ügyben már letartóztatott Bitvai Miklós ÁAK-vezér szerepét.

"Nem értem egyébként az érdeklődés mértékét" - zárta a sajtótájékoztatót Molnár, aki szerint a letartóztatottak névsora és az ügyben forgó pénzek nagysága "nem indokol" ekkora figyelmet.