Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem tervezték Rejtő letartóztatását

2003.09.09. 13:46
Mivel otthonában nem találták, telefonon keresték Rejtő E. Tibort letartóztatása előtt a rendőrök. A nyomozóhatóságok pénteken még nem gyűjtötték be az összes bizonyítékot a bankvezér ellen, a szökés veszélye miatt azonban lépniük kellett. A rendőrség szerint nem szökött külföldre Schönthal Henrik, a pénzmosással gyanúsítható Montrade magyar képviselője. Mint mondták, "életvitelszerűen" tartózkodik az országon kívül.
Valóban a sikkasztással vádolt bankvezér tájékoztatta a rendőrséget bécsi útjáról - ismerte el az Index kérdésére Gere Antal, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) vizsgálati főosztályvezetője. A hatóságok pénteken reggel nyolc-kilenc körül házkutatásra mentek ki Rejtő E. Tibor budapesti lakcímére, ám a K&H Bank volt vezérigazgatóját nem találták otthon. Kutatni kezdték, ennek során felhívták mobiltelefonján is - mondta Gere.

Jó utat kívántak

Rejtő ekkor tájékoztatta őket arról, hogy Bécsbe indult bevásárlóútra. Ügyvédje szerint a volt bankvezér függönyt vásárolni ment frissen felépült villájába - írja az MTI. A nyomozók - mint kiderült, konspiratív okokból - jó utat kívántak a bankvezérnek, nem sokkal később azonban a határon feltartóztatták.

Gere elmondása szerint a rendőrség egyébként pénteken még nem tervezte Rejtő elfogását, mivel ekkorra még nem gyűlt össze az összes bizonyíték a bankvezér ellen. A szökés veszélye miatt lépni kellett. Rejtő ugyan tagadja, hogy szökni próbált volna, a nyomozók nem tudtak meggyőződni állítása hiteléről. Ügyvédje, Kollár Károly szerint ügyfele hazatérési szándékát kellően igazolja, hogy mind Rejtő hét éves kisfia, mind kilencvenegy éves nagyanyja az országban maradt.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján új részletekkel nem kívánt szolgálni a brókerbotránnyal kapcsolatban. "Nem segítene a nyomozásnak" - indokolta a hallgatást Molnár Csaba, a nyomozás vezetője.

Cáfolatok sorban

A rendőrség nem rendelkezik információval arról, hogy Kulcsár Attila, a sikkasztási ügy fővádlottja ingatlanszövetkezeteken keresztül is mosott volna tisztára pénzt - reagált Molnár a Magyar Hírlapban megjelentekre. Az alezredes nem kívánta kommentálni azt az értesülést, hogy két hete külföldre szökött a pénzmosásban szerepet játszó Montrade dublini offshore-cég magyarországi képviselője.

Annyit azonban elmondott, hogy tudomásuk szerint Schönthal Henrik "életvitelszerűen külföldön lakik". Mint mondta, a Montrade szerepe sem tisztázott.

Nem mentek részletekbe

Azzal kapcsolatban, hogy Rejtő felvett-e kilencvenmillió forintot Kulcsártól "szolgálataiért cserébe", szintén csak annyit közöltek, hogy a bíróság által közöltek helyénvalóak. Részletekbe azonban - a nyomozás érdekében - nem kívántak bocsátkozni.

Valóban zároltak

A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy valóban sor került egy gyanúsított, a pénzmosással vádolt El-Abed Hassan vagyonának zárolására. Ezzel kapcsolatban ellentmondásos információk vannak, megbízható rendőrségi forrásból származó információk szerint az esettel összefüggésben letartóztatottak mindegyikének vagyonát zárolták.

A Magyar Nemzet "rendőrségről kiszivárgott" információja szerint a nyomozók Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezetőjének, az Állami Autópályakezelő Rt. szabálytalan pénzmozgásait vizsgáló biztosnak a felelőségét is vizsgálják. Molnár szerint valószínűleg erre is sor fog kerülni, ahogy "mindenki más felelősségét is megvizsgálják". Mint mondta, ezelőtt feltétlenül tisztázni kívánják az ügyben már letartóztatott Bitvai Miklós ÁAK-vezér szerepét.

"Nem értem egyébként az érdeklődés mértékét" - zárta a sajtótájékoztatót Molnár, aki szerint a letartóztatottak névsora és az ügyben forgó pénzek nagysága "nem indokol" ekkora figyelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?