Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Félelemkeltési buktaszámláló

2006.03.06. 15:13
Vannak dolgok, amelyek - Deutsch-Für Tamás szavajárása szerint - az emberek szívében okkal és joggal keltenek félelmet. De mik azok? Üldözési mánia? Előre megfontolt átverés? Vagy valódi durvaságok? Az Index utánanézett, hogy a magyarországi demokratikus berendezkedést minimum alapjaiban fenyegető atrocitások közül mennyi nem volt az, aminek láttatták. Sok.

Borítékban elküldött golyó idén még nem volt, de a rettegést joggal kiváltó névtelen fenyegető levelek felmutatása, ahogy az lenni szokott, már beindult. Gyurcsány Ferenc egyik mondata miatt már több ezer ember tüntetett vasárnap az MSZP-székház előtt. A durvulást és a politikai ellenfelek könyörtelenségét már több esettel is bizonyította a nagyobbik ellenzéki párt a kampányban, hangoztatva, hogy támogatóiknak most már tényleg van okuk a félelemre.

A családírtó

"Az államfő intelmei ellenére egyre keményebb hangot üt meg a politikai baloldal." A jobboldali értelmiségiek, üzletemberek levelesládáit "ellepik a hol burkoltan, hol nyíltan fenyegető üzenetek." Ezekkel a mondatokkal vezette be a Magyar Nemzet szombati címlapsztoriját, amely arról szólt, hogy megfenyegették Simicska Lajost és családját. A lap drámaian indított története szerint "a Mahír Rt. elnökének postai küldeményként érkezett egy nevére szóló levél a lakása címére". A levélben a (cikkben meg nem nevezett) feladó azt írta Simicskának: "Ki viheti tovább az Ön vállalkozásait? Családi utód híján mit szólna egy fizetőképes befektetőhöz? Önt is foglalkoztatja a vállalkozás utáni élet?"

A Magyar Nemzet kérdést tesz fel Simicskának: "Mit szól a vagyonát, családját, gyermekeit is érintő, alig burkolt célzáshoz?" A volt APEH-elnök pedig válaszolt: a levél hatására személyi védelmet szervezett gyerekeinek, és megüzente "az uraknak, hogy ha a legkisebb bántódás éri őket, elvágom a torkukat".

Kiderült, hogy Simicska egy üzleti direktmarketing-levelet kapott a postájával, amelyen pontosan feltüntették a feladót is, sőt Préda István, a Magánbankár nevű cég tulajdonosa két telefonszámot és egy emailcímet is odatett a szöveg végére, hogy a cégüknek szakmai befektetési tanácsokat kérő címzettek biztosan elérjék. További részletek a megfenyegetett Simicskáról >>>

A gyalázkodó úthenger

"Az emberekben jogosan kelt félelmet, hogy Gyurcsány Ferencnek minden szabad" - mondta Szijjártó Péter a Fidesz pénteki sajtótájékoztatóján, miután bemutatott két, Karcagon készült videót, hogy bizonyítsa, a miniszterelnök bemutatott az amúgy fujjoló, tedisznózó, árulózó, altuszferiző csoportnak, akik akkor és ott a vele egyet nem értőket testesítették meg. Az egyik bizonyító erejűnek minősített videón Gyurcsány mozdulata éppen a miniszterelnöki autó takarásába került.

A másik felvétellel azonban szóvivő meglepő, érzékcsalódásszerű állapotot idézett elő a sajtótájékoztatón részt vevő újságírókban, akik minden igyekezetük ellenére egy többször megismételt és lelassított intést láttak csak a plazmatévén. Szijjártó azonban zavartalanul folytatta tovább az elszabadult miniszterelnökről szóló mondandóját, és azt hajtogatta, hogy a képeken jól látható a "kocsmai színvonal alatti bemutatás", ami más értelmezés szerint a rómaiak halált kérő kézjele is egyben.

Kiderült, hogy a Fidesz fővárosi központja Gyurcsány karcagi látogatása után csupán egyetlen fotót kapott a városból, és a feladó állította azt, hogy a miniszterelnök bemutatott a helyieknek. Deutsch-Für Tamás a kép alapján hívott össze - egy nappal a Szijjártóé előtt - egy rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy bejelentse: "Magyarország bekaphatja - ezt mondta ezzel az egyezményes kézmozdulattal Gyurcsány Ferenc". A kampány kommunikációs vezetője akkor még nem tudta, hogy létezik videófelvétel is a kormányfő távozásáról. Másnap a párt mégis folytatta az ügyet.A karcagi kézmozdulatról itt olvashat többet >>>

Ártatlan áldozatok

"A sértett nem mer a nyilvánossághoz fordulni, annyira fél." Ezt Borhidi Attila, a Fidesz pécsi képviselőjelöltje állította azután, hogy február közepén eltörték a párt egy idős aktivistájának kezét. Borhidi - több nappal a lépcsőházi lökdösődésbe fulladt szórólapozás után - számos nyilatkozatot adott országos televízióknak, újságoknak azt hangoztatva, hogy egy férfi kifejezetten Fidesz-ellenes politikai indíttatásból inzultálta a nénit egy pécsi panelház postaládái előtt. Az ellenzéki képviselőjelölt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a szórólapokon jól látható volt a párt logója, és a férfi csak azután lépett fel erőszakosan, amikor már látta, hogy a szórólapozó fideszes.

Az ügyben indított rendőrségi nyomozásban kiderült, hogy a nénit inzultáló férfi még az összetűzés előtt Borhidi Attilának adta ajánlószelvényét.A megvert néni esetéről többet itt >>>

Felfegyverzett ellenfelek

"Csak az éjjeliőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy a fegyveres támadás sikertelenül végződött" - nyilatkozta az adatlopási botrány kirobbanásának másnapján Rogán Antal a Magyar Nemzetnek. A Fidesz kampányfőnöke azt érzékeltette a jobboldali lapban, hogy brutálisabb bűntényt követtek el a Fidesznek kampányanyagokat gyártó cég ellen: fegyveres támadók próbálták meg kirabolni a társaság irodáját.

Kiderült, hogy a február 6-án éjfélkor valakik valóban csöngettek a pesterzsébeti iroda ajtaján. Az éjjeliőr ajtót nyitott, dulakodás alakult ki, és a csengető egy játék pisztolyt hátrahagyva elmenekült.A támadás részletei itt olvashatók >>>

(A cikk szándékosan nem foglakozott a szövegmagyarázatokon és értelmezéseken alapuló félelemtopikokkal.)