Jusztina
1 °C
16 °C

Kulcsár: a kőbányai kapcsolat?

2003.09.05. 20:27
A szocialisták kőbányai kampányát is Kulcsár Attilával hozta kapcsolatba a Fidesz. A Kőbányán indult Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője szerint a kerület MSZP-s polgármestere és a Bécsben elfogott bróker szoros együttműködése játszhatott szerepet abban, hogy az önkormányzat a K&H-hoz vitte át számláját. Andó polgármester teljes értetlenségének ad hangot közleményében.
Révész Máriusz sajtótájékoztatóján Andó Sándor és Kulcsár Attila kapcsolatáról kérdezett. A fideszes képviselő szerint a kőbányai polgármester sem tagadja az ismeretséget: kérdés azonban az, mennyire volt szoros ez a kapcsolat, illetve kapott-e pénzt választási kampányához Andó Sándor és a kerületi MSZP.

A szóvivő felvetette, hogy a 2002-es önkormányzati választás során a kőbányai MSZP soha nem látott méretű, megítélése szerint több tízmilliós kampányt folytatott, és hozzátette: az pénzek eredete ismeretlen. Röviddel a választás után, 2002. november 12-én - a bankváltás törvényes határidejének lejárta után - Andó Sándor polgármester napirendre vette, hogy az önkormányzat számláját a következő évtől a K&H Bank vezesse. A szocialista többség ezt megszavazta. Andó Sándor a számlavezető bank-váltással kapcsolatos szerződést másnap, november 13-án alá is írta, majd 2003. március 31-én Képviselő-testületi döntés és - álláspontunk szerint szükséges - közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül szerződést írt alá a K&H Medicina Egészségpénztárral is egy 130 milliós szerződést. A képviselő kérdéseket tett fel arra vonatkozóan, miért döntött Andó a K&H mellett, és honnan származott a szocialisták pénze.

Teljes értetlenségének adott hangot pénteken a X. kerület polgármestere közleményében a K and H Bankkal kapcsolatos botrányban a személyét érintő támadások és megnyilatkozások miatt. "Jelenleg minden erőmmel a jogos követelésünk érvényesítéséért dolgozom, melyet az ilyen és ehhez hasonló személyes támadások hátráltatnak és akadályoznak" - hangsúlyozza Andó Sándor. Hozzátette azt is: "Amennyiben e nyomásgyakorlásként a bankkal eddigi tárgyalásaink meghiúsulnak, minden felelősség az ezt akadályozókra hárul."

A X. kerületi önkormányzat vezetője tudatja: "Az MSZP-frakció a Kőbányai Befektető és Tanácsadó Rt. megbízását szorgalmazta, amelyet az akkori fideszes polgármester, György István több képviselő-testületi határozat felfüggesztésével megakadályozott, így került sor 2000. július 11-i képviselőtestületi döntés alapján a K and H Equitis megbízására, melynek minden dokumentuma az akkori polgármester kézjegyét viseli." A polgármester tájékoztatott arról, hogy az értékpapírok bizonytalan sorsa 2000 szeptembere és 2002 augusztus közötti időszakra tehető. Ez idő alatt György Istvántól a képviselőtestület semmiféle tájékoztatást nem kapott a brókerség letétkezelésére bízott értékpapírok sorsáról.