Géza
-12 °C
-4 °C

Függőben a kormány átszabása

2004.08.10. 21:37
Az MSZP után az SZDSZ is bejelentette, ragaszkodik minisztériumaihoz. A tervekkel ellentétben a minisztériumok száma még gyarapodhat is, felmerült egy Baráth Etele vezetésével felálló fejlesztési tárca gondolata.
Bár Medgyessy Péter a kedd reggeli koalíciós egyeztetésen két minisztérium - az Index értesülései szerint a szocialista vezetésű ifjúsági, illetve a szabaddemokrata informatikai tárca - megszüntetését is felvetette, nem valószínű, hogy a tárcák megszűnnének. "Úgy tudom, hogy miniszterelnök úr úgy döntött a konzultációk alapján, hogy nem szünteti meg a minisztériumot" - jelentette ki a konzultációk után Arató Gergely, a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A kérdés felvetődött az SZDSZ kedd esti ügyvivői testületének ülésén is. Az Index értesülései szerint a kormányátalakítási terve érintene SZDSZ-es tárcát is, ezzel azonban a szabad-demokraták nem értenek egyet, ezért például az informatikai tárca beolvasztása kétséges.

"Az SZDSZ a maga részéről már korábban világossá tette saját álláspontját a kormányátalakítással kapcsolatban, s ezt ma a miniszterelnökkel is ismertette" - áll a párt a testület ülése után kiadott közleményében. Az SZDSZ "elégedett a liberális miniszterek munkájával" - áll a közleményben.

Ha tárcamegszüntetésekről nem is határoztak, a koalíciós egyeztetéseken körvonalazódni látszott egy új minisztérium terve. Az Index értesülései szerint az új, fejlesztési tárca élén Baráth Etele kormánybiztos állhat majd.

Információink szerint Kovács László utódjaként a külügyi tárca élére Simonyi András wshingtoni nagykövet és Balázs Péter EU-biztos mellett felmerült Bársony András, a tárca politikai államtitkárának neve is.