Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fideszes képviselőé lett egy építőipari nagyvállalat

2001.10.04. 07:37
Rigler Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője szerezte meg cégén keresztül a székesfehérvári ARÉV Holding Rt. többségi részvénycsomagját - adta hírül a Napi Gazdaság. A honatya ezentúl minden energiáját az ország 13. legnagyobb építőipari vállalatának felvirágoztatására kívánja fordítani, ezért távozik a politikai életből.
Az BRS-2000 Építőipari és Szolgáltató (BRS) Kft. vásárolta meg az Alba Regia Holding Rt. (ARÉV) 62 százalékát. Az új tulajdonos a Fidesz Győr-Moson-Sopron megyei listáján parlamentbe jutott képviselője, Rigler Zoltán 100 százalékos érdekeltsége, míg az ARÉV eddigi fő birtokosa közvetve Brettschneider Tibor vezérigazgató volt.

A vételár nem ismert

Rigler Zoltán
A cégcsoport - a Figyelő Top 200 listája szerint - jelenleg a tizenharmadik legnagyobb építőipari társaság a magyar piacon, 8,68 milliárd árbevétellel. A közel egy tucat céget tömörítő ARÉV-et 1991 decemberében alapították 942,5 millió forint jegyzett tőkével és alaptőkéje ma is ekkora. Az ARÉV jelenleg is nyereséges vállalkozás.

Rigler két cégtől, illetve egy magánszemélytől vásárolta meg a vállalatcsoport többségi tulajdonát. A honatya megerősítette a napilap értesülését, de nem kívánta megnevezni az eladó cégeket, valamint a vételárról sem nyilatkozott.

A honatya a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy régóta tevékenykedik az építőiparban, dolgozott a Strabagnál és a Mélyépítő Budapest Építőipari Kft.-nél. Rigler egy másik érdekeltsége, a Riegler Építőipari és Szolgáltató Kft. felszámolás alatt áll, arról úgy nyilatkozott, hogy felszámolásakor már nem volt a cég tulajdonosa.

Két lakás, egy autó

A képviselő ezentúl új cége felvirágoztatásával kíván foglalkozni, ezért kivonul a politikai életből. Rigler Zoltán jelenleg három parlamenti bizottság - köztük a gazdasági és az építésügyi - Fidesz-delegáltja. A Házban 29 felszólalást és 30, nem önálló indítványt jegyez. A honatya vagyonbevallása szerint két lakást is birtokol, egyet Csornán, egy másikat pedig Budaörsön.

Nissan Petrol típusú autója mellett kétmillió forintos követelése van egy bankkal szemben, ám 15 milliós építési hitelt is törleszt. A képviselői tiszteletdíj mellett Rigler Zoltán cége ügyvezető igazgatójaként 150 ezer forintos jövedelmet vallott be idén tavasszal.