Valér
4 °C
8 °C

Rigler: Eladósodott cégemnek nincs köztartozása

2001.10.15. 16:08
Tiszta a lelkiismerete Rigler Zoltán fideszes országgyűlési képviselőnek, aki hitelből kívánja megvásárolni az egyik legnagyobb építőipari cég többségi tulajdonát úgy, hogy korábbi vállalkozása több mint félmilliárd forintos adósságot halmozott föl. A politikus régebbi vállalkozása felszámolás alatt áll. Rigler büszkén lobogtatta hétfőn a Fidesz-frakció irodáján azt a papírt, amely igazolja: cégének nincsen köztartozása, ám ígéretével ellentétben senkinek nem adta oda azt részletes áttanulmányozás céljából. A felszámolást elkezdő cég régebbi kimutatása szerint viszont 268 millió forint köztartozása van a Riegler Kft.-nek.
Rigler Zoltán fideszes honatya úgy véli, megfelelő referenciával rendelkezik ahhoz, hogy a tavaly hárommillió forintból feleségével alapított cége, a BRS 2000 Kft. jelentős összegű banki hitelből többségi tulajdont szerezzen az egyik, egymilliárd forintos forgalmú építőipari vállalkozásban. A képviselő korábban 1989-ban alapított Riegler Kft.-je azonban több mint félmilliárd forintos tartozást halmozott föl. A cég felszámolás alatt áll.

Elismerte, hogy adóssága több mint amennyivel neki tartoznak

"Nyugodt és tiszta lelkiismerettel ülök itt" - jelentette ki a politikus hétfőn a Fidesz-frakció irodáján, ahol meglobogtatta azt a papírt, amelyből szerinte kiderül: a Riegler Kft.-nek nincsen köztartozása. A képviselő ugyan megígérte, hogy szívesen megmutatja bárkinek a papírt, ezt mégsem tette meg. Állítása szerint a több millió forintos tartozás - amelynek pontos összegét nem volt hajlandó elárulni - azért gyűlt össze, mert 1995-1996-ban a Bokros-csomag és a hitelkamat bevezetése miatt több vállalkozó tartozott a cégnek. Rigler elismerte, hogy cége adóssága több mint amennyivel neki tartoznak.

A köztartozást átvállalta a Követeléskezelő Rt.?

Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a felszámolást elkezdő cég korábbi kimutatása szerint miért szerepel a dokumentumokon az, hogy 268 millió forint köztartozása van a Riegler Kft.-nek. A politikus állítása szerint ilyen papírt nem kapott, holott még mindig ő a cég tulajdonosa. "Nem gondolom, hogy az APEH-nél hitelesebb a felszámoló cég papírja" - védekezett a honatya. Többen úgy tudják, hogy azért nincsen köztartozása a Riegler Kft.-nek, mert a Követeléskezelő Rt. átvállalta azt.

Vállalkozásai fontosabbak, mint a politizálás

A fideszes honatya semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy többmilliós adóssága mellett egykori osztálytársa többségi tulajdonában lévő Alba Régia Építő Vállalkozó Holding Rt.-t meg akarja vásárolni. Úgy véli, nagyon fontos, hogy a több mint ezer főt foglalkoztató cégben mindenkinek munkája legyen. A politikus 1998 óta fideszes képviselő, s hétfőn kijelentette: 2000-ben mérlegelte azt, hogy az építőipari vállalkozásai fontosabbak vagy a képviselői munkája. Akkor úgy döntött, hogy a cégeit előtérbe helyezi, ezzel szemben még mindig politizál.