Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Március 15-e előestéjén is riogattak

2007.03.15. 10:05
Október 23-a óta készül az ország március 15-re. Az egyik oldalon az állam, a másik oldalon a magukat forradalmároknak nevezők. A nemzeti ünnep előtt még egyszer egymásnak feszültek.

Szilvásy György arra biztatott mindenkit, hogy "nyugodtan és félelem nélkül" vegyen részt március 15-e megünneplésében, ugyanakkor beszámolt arról, hogy szélsőséges csoportok rendbontásra készülnek: vidékről 1500-5000 forint közötti fejpénzért hoznának a fővárosba néhány száz olyan demonstrálót, akik a tömegbe elvegyülve provokálnának. Szilvásy azt mondta, ha ezek a csoportok önmagukban nem jeletenek veszélyt mindaddig, amíg nem kapnak támogatást parlamenti politikai pártoktól.

A riogatáslicitbe az Országos Rendőr-főkapitányság is beszállt. Fókuszban megint a bűnös vidék: "Vidéki városokban ismeretlenek a rendőrségi egyenruhához hasonló ruházatot vásároltak azzal a céllal, hogy a március 15-i rendezvények nyugalmát megzavarják" – írták közleményükben.

A rendőrség Budapesten "Molotov-koktél-gyárat" talált, Borsod-Abaúj-Zemplén megye három városában is fegyvereket gyűjtöttek be. "A rendőrök még a nyomozás elején tartanak, egyelőre nincs információ arra vonatkozólag, hogy esetlegesen szervezett csoportok akarták volna használni az említett eszközöket a nemzeti ünnepen" – írta az MTI tudósítója.

Ha lúd, legyen kövér alapon Vágó Imréné "rendőrségi szakértő" is megszólalt a Klub rádióban. Az elmúlt napokban lefoglalt fegyvereknek szerinte vannak utánpótlásai, egyúttal jó tippet adott azoknak, akik a rendőrlovakat akarják mozgásképtelenné tenni. (Az elmúlt napokban állítólag felvásárolták a városban teniszlabdákat, mi egy kőbányai Hervisben gond nélkül vásároltunk.) Szóval, ha egy rendőrló rálép a teniszlabdára, akkor ledobja magáról a hozzá tartozó rendőrt. De az is lehet, hogy a zászlófelvonás után a díszlovasok menetét akarják ellehetetleníteni. Vágó Imréné szakmai múltjáról annyit, hogy Csepel rendőrkapitányaként könyvet írt Jimmy haláláról.

A tüntetők sem tétlenkedtek persze az elmúlt napokban. Az úgynevezett Kossuth téri tüntetőkben félelmet kelt az Izraeli Védelmi Erők 174 fős delegációjának magyarországi tartózkodása. Nos, a delegáció már múlt vasárnap elhagyta az országot.