Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

SZDSZ: Orbán Viktor javaslata abszurd és álszent

2007.06.29. 15:43
Orbán Viktor az Indexnek adott interjújában a népszavazás előtti kampányról szólva azt javasolta, hogy a tévé-, rádió-, óriásplakátreklámokat a jövőben tiltsák ki a politikai kampányokból. Az SZDSZ szerint inkább a jelenleg érvényes kampányfinanszírozással kapcsolatos törvényeket kellene betartani. Az MDF arra szólította fel a Fideszt, hogy először a tavalyi, több milliárd forintos kampányköltségvetéssel számoljanak el.

„Szerintünk itt a lélektani pillanat, hogy egy új szabályt vezessünk be: a reklámokat ki kell tiltani a politikai életből. Azért van itt a lélektani pillanat, mert 2006-ban megtanulták az emberek, hogy a reklám nem a tájékoztatást szolgálja, hanem manipulációs eszköz, és valójában csőbe húzzák vele a szavazókat. Ezért javaslom, hogy a tévé-, rádió-, óriásplakátreklámokat a jövőben tiltsuk ki a politikai kampányokból” – fogalmazott Orbán Viktor az Indexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mennyit szán a Fidesz a népszavazás előtti kampányra.

Az SZDSZ teljesen abszurd és álszent dolognak tartja Orbán Viktor javaslatát, számolt be a Független Hírügynökség. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint ha valakinek, akkor a Fidesznek nem kellene ilyen javaslattal előállni, amikor az országgyűlési választáson egész utcákat plakátoztak ki Orbán Viktor képével. A liberálisok szerint inkább a jelenleg érvényes kampányfinanszírozással kapcsolatos törvényeket kellene betartani.

A Magyar Demokrata Fórum szerint a Fidesznek először a 2006-os, több milliárd forintos kampányköltségvetésével kellene elszámolnia. Ezt követően hitelesen beszélhetnek a jövőbeli korrekt, törvényes és igazságos terveikről, a költségek lefaragásáról, olvasható a párt szóvivőjének közleményben. Kerék-Bárczy Szabolcs hangsúlyozta, ma is van hatályos törvényi előírás, a 386 millió forintos kampányköltési határ, csak azt sem az MSZP, sem a Fidesz nem tartotta be.