Rakétákat telepítene Magyarországra az USA?

2006.06.27. 11:12
Szeptemberig vár választ Csehországtól az Egyesült Államok arra a kérdésre, hogy telepíthet-e rakétavédelmi bázist az országban, ismerte el a cseh külügyminiszter. A cseh lapok szerint az amerikaiak Magyarországot és Lengyelországot is kiszemelték. A magyar kormány még nem nyilatkozott.

Csehországban, Lengyelországban vagy Magyarországon szeretne rakétavédelmi támaszpontot létesíteni az amerikai hadsereg, írja a Mlada Fronta Dnes. A cseh napilap értesüléseit Cyril Svoboda, az ország külügyminisztere is megerősítette.

Választ várnak

"Csehországnak szeptember végéig kell válaszolnia Washington azon kérdésére, hogy engedélyezné-e egy amerikai rakétatámaszpont létesítését a területén, vagy sem" - mondta újságíróknak hétfőn este Svoboda. Mint mondta, elenleg csupán előzetes technikai jellegű tárgyalások folynak, s a támaszpontokról egyelőre még Amerikában sem született végleges politikai döntés.

Az Egyesült Államok évek óta tervezi globális rakétavédelmi védernyője kiépítését. A védernyő alá a szövetséges országokat is bevonnák, így a teljes védelemhez nyilvánvalóan egy közép-európai bázis kiépítése is szükséges.

A cseh védelmi minisztérium azonban azt állítja, hogy semmiféle konzultációkat nem folytat az amerikaiakkal. "Egyetlen olyan konkrét javaslat sincs az asztalon, amiről tárgyalni lehetne" - reagált az újságírók érdeklődésére Andrej Círtek, a tárca szóvivője.

A kormányfőjelöltnek tetszik az ötlet

A Mladá Fronta Dnes szerint az amerikaiak a globális rakétaelhárító rendszer keretében Közép-Európában is szükségesnek tartanak legalább egy rakétatámaszpontot, ahol védelmi jellegű föld-levegő rakétákat állomásoztathatnának. Csehország bekapcsolódását az amerikai tervekbe elsőként 2002-ben Jaroslav Tvrdík akkori védelmi miniszter ígérte meg Washingtonnak.

Miroslav Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke és kormányfőjelöltje támogatná az amerikai rakétatámaszpont csehországi elhelyezését. "Nemcsak szövetségi kötelezettség vállalásaink keretében, de a Cseh Köztársaság biztonságának koncepciója alapján is támogatni fogom ezt a változatot" - mondta újságíróknak.

A magyarok hallgatnak

Az Egyesült Államok két éve, 2004 végén Magyarországon is tárgyalásokat folytatott a rakétavédelmi bázis létesítéséről. A megbeszéléseket az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik lehallgatásbiztos konténerében tartották. A tárgyalások után a kormány azt állította, hogy érdemi megbeszélés nem folyt, az amerikaiak csak tájékozódni jöttek.

A kérdés elvileg felvetődhetett Bush elnök múlt heti, budapesti látogatásán is, bár Gyurcsány Ferenc minisztertelnök Bushsal folytatott megbeszélései után tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy az amerikaiak semmilyen konkrét kérdést nem vetettek fel, a magyarok afganisztáni szerepvállalási terveiről is csak a magyar kormány tájékoztatta az amerikaiakat. Mostani érdeklődésünkre a magyar kormány még nem reagált, délutánig kértek időt a tájékozódásra.  • Hírek
  • Támogatások