Móric
14 °C
17 °C

Őrizetbe vettek egy volt rendőrt Szegeden

2007.05.31. 12:10
Őrizetbe vették a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola egykori lőkiképzőjét és lőszerraktárosát, a gyanú szerint ugyanis D.I. volt rendőr törzszászlós több tízezer MFS 9X19-es parabellum lőszert vitt magával, mikor otthagyta munkahelyét. A férfit május közepén vették őrizetbe, miután megtaláltak több doboz, egyedi jellel ellátott töltényt, amit sportlövőknek adott el. Tettéért 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Lőszerrel való visszaélés miatt őrizetbe vettek egy volt rendőrt Szegeden, aki a gyanú szerint lőszert vitt el korábbi munkahelyéről, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából. Több tízezer lőszer tűnt el, mondta a Szegedi Nyomozó Ügyészség vezetője csütörtökön, Szegeden. Imolya Imre sajtótájékoztatón közölte, a nyomozó ügyészségen március 23-án indult eljárás hivatalból tett feljelentés alapján, a feljelentő a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola parancsnoka volt.

Lőkiképző és lőszerraktáros volt

Az ügy előzménye, hogy D.I. volt rendőr törzszászlós, az iskola lőkiképzője és egyben lőszer raktárosa volt, akinek ide szóló vezénylését a parancsnok fegyelmi vétséggel megszüntette, amit az érintett is kért. Ezzel együtt járt, a beosztás, a munkakör bizottsági, február végi átadás-átvételével, amely a lőszerraktárban semmiféle hiányt nem állapított meg.

Április elején egy versenyre való felkészülés során egy ismételt, és tételes ellenőrzés azonban lényeges eltéréseket és hiányt állapított meg. Felmerült a gyanú, hogy a február végi átadás csak formális és nem tételes, valós ellenőrzés volt, mondta. Tájékoztatása szerint a feljelentés előtt különböző belső, helyi ellenőrzések történtek az iskola raktárában.

Tízezres nagyságrendű hiány

A május 21-én az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium oktatási főigazgatósága vizsgálata több tízezres nagyságrendű MFS 9X19-es parabellum lőszer hiányát állapította meg és kizárta a nyilvántartási tévedés lehetőségét. Emellett márciusban már különböző hírek keringtek sportlövői körökben Szegeden, hogy a kiképző az általa kezelt raktár készletéből ismerősei részére a lövészversenyeken is használható lőszereket adott el.

Az elrendelt nyomozásban felderítettek három sportlövészt, akik közül egy háromezer darab lőszert vásárolt 2006. őszén D.I-től, a kereskedelmi árhoz képest féláron és annak egy részét továbbadta két másik sportlövőnek. Ebből két doboz, összesen száz darab speciális jelzéssel ellátott, kifejezetten a BM részére gyártott, kereskedelmi forgalomban nem kapható lőszert sikerült lefoglalni.

Az immár a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható volt rendőrt elfogták május 16-án előállították az ügyészségen, meggyanúsították és őrizetbe vették. Két nappal később a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását az ilyenkor szükséges házkutatással együtt, amelyek azonban nem hoztak eredményt. A gyanúsított kihallgatása során érdemi vallomást nem tett.

Hosszú eljárásra kell számítani

Imolya Imre szerint a nyomozás elsődleges feladata jelenleg a volt rendőr kapcsolatainak és a lőszereknek a felkutatása, ami meglehetősen munka- és időigényes, erről a nyomozás érdekeire tekintettel nincs további információ. Az ügyészség vizsgálja az átadás-átvételt, a ténylegesen feltárt hiányt, lehetséges keletkezési körülményeit, az őrzés-védelem és a nyilvántartás helyzetét, ezekhez katonai, igazságügyi, pénzügyi, lőszer és más szakértőket is kirendelnek.

A lőszerrel való visszaélés alapesetét a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, fűzte hozzá a jogász.