Mátyás
-6 °C
1 °C

A kormány nem kérte az MSZP pécsi hirdetését

2004.11.09. 15:54
Az MSZP városi szervezete saját rendezvényeként hirdeti egy pécsi lapban a miniszterelnök keddi nagygyűlését, amelynek költségeit korábbi bejelentések szerint a Miniszterelnöki Hivatal fizeti. László Boglár kormányszóvivő szerint nem a kabinet kérésére jelentették meg a hirdetést, Juhász István pécsi MSZP-elnök viszont semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy saját pénzükön résztvevőket toboroztak az eseményre.
Pécs az első állomása a múlt héten bejelentett miniszterelnöki roadshow-knak, amelyre összesen 23 millió forintot, vagyis helyszínenként 4,6 milliót költenek. A nagygyűléseken Gyurcsány Ferenc a Lenduletben az ország című kormányprogramot kívánja népszerűsíteni. A múlt heti kormányszóvivői tájékoztatón Batiz András hangsúlyozottan kormányrendezvényekként harangozta be a programokat.

Pécsen viszont az MSZP városi szervezete saját rendezvényeként hirdeti a kedd délutáni programot egy, a Pécsi Hírek című lapban megjelentett hirdetésben. Juhász István pécsi pártelnök az Indexnek azt mondta, semmi problémát nem lát abban, hogy igyekeznek saját költségükön az MSZP-vel szimpatizálókat mozgósítani a rendezvényre. Bár a megjelent hirdetésben csak egy pártlógó és a nemzeti színek jelennek meg, Juhász szerint nem sajátították ki a kormányrendezvényt.

László Boglár kormányszóvivő azt mondta az Indexnek, hogy nem a kabinet kérésére adott fel hirdetést a pécsi MSZP, mivel a roadshow-k hangsúlyozottan kormányesemények, nem pedig pártrendezvények. A kormányszóvivő ugyanakkor megjegyezte, az MSZP azt hirdet, amit akar.

168 ezer forint fejenként
Vannak olyan kérdések, amelyekre nem lehet egyszerűen igennel, vagy nemmel felelni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kettős állampolgárság ügyében tartandó decemberi népszavazásról szólva kedden Pécsett. "Aki olyan kérdést tesz fel, amire nem lehet igennel, vagy nemmel válaszolni, az nem tisztességesen játszik" - jelentette ki a kormányfő a mintegy háromezer ember előtt mondott nagygyűlési beszédében. "A magyarigazolványt mintegy 770 ezren váltották ki. Ha ők állampolgárságot kapnak és élnek jogaikkal, az számítások szerint évente 168 ezer forint plusz költségbe kerül minden Magyarországon élő polgárnak" - mutatott rá a miniszterelnök. Egy "befolyásos politikusnak" - mint Gyurcsány Ferenc fogalmazott Orbán Viktorra utalva - a közelmúltban tett nyilatkozatára, miszerint nem becsületes magyar ember, aki a kettős állampolgárságra nem "igennel" válaszol, úgy reagált, hogy "magyarságunk és becsületességünk dolgában sem ő, sem a kérdésre adott válasz nem lehet ítélőbíró". (MTI)