Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Átkutatják a rendőrök a nagygyűlések helyszínét

2006.03.29. 16:40
A robbantásos merényletek elkerülésére a rendőrség civil és egyenruhás emberei fokozottan ellenőrzik a hétvégi választási naggyűlések helyszíneit, a pártszékházakat és a határokat. A hatóságok mára pontosabb információkkal rendelkeznek arról, kik állhatnak a bombafenyegetések mögött. Gyurcsány Ferenc kormányfő mindenkit nyugodt gyülekezésre buzdított.

Az esetleges terrorcselekmények megelőzése érdekében a rendőrség alaposan átvizsgálja a hétvégi kampányrendezvények és politikai nagygyűlések helyszínét, ahol több civil és egyenruhás rendőr lesz - jelentette ki Bene László.

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hatóságok ma már lényegesen többet tudnak a feltételezett robbantásokkal összefüggésbe hozható három személyről, mint kedden. A rendőrség előtt ismert, hogy a szóban forgó személyek magyarországi kapcsolatokkal is rendelkeznek. A rendőrfőkapitány megerősítette, hogy a fenyegetések nemcsak a hétvégi budapesti, hanem általában a választási nagygyűlésekre vonatkoznak.

Megbízást teljesítenek?

Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden jelentette be: a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott Szlovákiától arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a választási nagygyűléseken elkövetett robbantásokkal akarják destabilizálni a magyarországi politikai helyzetet.

A külföldi bűnözői csoportok "megbízásra" készülnek robbantásra Magyarországon - válaszolta egy újságírói kérdésre Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár szerdán a Nap-kelte című televíziós műsorban.

Tóth András nem kívánta megnevezni a szóban forgó személyek nemzetiségét, mert - mint mondta - tekintettel akar lenni a rendőrségi nyomozás érdekeire.

A rendőrség együttműködik a határőrséggel a határszakaszok fokozottabb ellenőrzésében. Lamperth Mónika belügyminiszter utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy konzultáljon a pártok vezetőivel a székházak és a pártelnökök lakásának védelméről. Az épületek környékén megerősítik a járőrszolgálatot.

Nyugodt gyülekezés

Magyarország biztonságban van, a rendőrség képes a nyugalom garantálására - mondta a kormányfő, aki szerdán részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoki értekezletén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "nyugodt gyülekezésre, véleménynyilvánításra, a szabadság gyakorlására bátorítok mindenkit, nem látom indokát annak, hogy bármilyen módon is lebeszéljük Magyarország egyetlen polgárát, hogy a jogaival éljen".

"Zavaró körülménynek" tartja ugyan a hét végi kampányrendezvényekkel kapcsolatos bombafenyegetést a Helsinkiben tartózkodó Sólyom László köztársasági elnök, de úgy gondolja: az emberek nem hagyják megfélemlíteni magukat. Az államfő biztos abban, hogy a hatóságok is mindent megtesznek egy esetleges katasztrófa megelőzésére.