Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rockenbauer cáfolja, hogy Cicciolina párttársa volt

2002.01.09. 11:48
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma cáfolja azt a Népszava információt, hogy Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter is tagja volt annak a Transznacionális Radikális Pártnak, amely többek között a halálbüntetés eltörlését és a lágy drogok liberalizálását tűzte zászlajára. E párt színeiben lépett a politika színpadára Cicciolina is, aki 1987 és 1992 között az olasz parlament képviselője volt.
A napilap információi szerint Rockenbauer Zoltán is tagja volt a Transznacionális Radikális Pártnak, amely a rendszerváltás idején lett ismert Magyarországon. Az akkor sorra alakuló politikai pártok tagjai közül többen beléptek az alternatív, liberális elveket valló nemzetközi pártba. A Radikális Párt 1955-ben Olaszországban alakult meg, és már a '60-as évektől kezdve nemzetközi, elsősorban emberi jogi tevékenységet is végzett.

A kultusztárca szerint mindebből egy szó sem igaz. - Rockenbauer Zoltán soha nem volt tagja annak a pártnak, elképzelni sem tudjuk, honnan vette a lap ezeket az információkat - mondta az Indexnek a kultusztárca sajtóirodáján Lévai Zoltán, aki hozzátette: a Népszava helyreigazítást közöl emiatt.

A radikálisok aktívan politizáltak Magyarországon is

Rockenbauer a Népszava értesülése szerint szintén a rendszerváltozás időszakában lépett kapcsolatba a szervezettel, s még öt évvel ezelőtt, 1997-ben is aláírt egy, a radikálisok által kiadott nyilatkozatot, amely a bebörtönzött kínai emberjogi harcost, Wei Jingshenget kívánta felterjeszteni a Nobel-békedíjra.

A jelenlegi kultuszminiszter Cicciolina, közismert pornószínésznő párttársaként a lap szerint több nemzetközi rendezvényen is részt vett. A párt aktív tevékenységet folytatott hazánkban, 1989 áprilisában Budapesten rendezték meg kongresszusukat és küldötteik jelen voltak a Fidesz kongresszusán, az SZDSZ és az MDF '89-es küldöttgyűlésein is.

A radikális liberalizmustól a jobboldalig

Cicciolina - aki az idei 2002-es országgyűlési képviselő választásokon Kőbányán indul - 1987-től öt évig képviselte a Marco Pannella-féle Radikális Pártot. A párt - saját meghatározása szerint - egy alternatív, liberális szervezet, amelyet Nyugat-Európa-szerte neves értelmiségiek támogatnak. Céljaik között szerepel többek között a halálbüntetés megszüntetése, a lágy drogok liberalizálása, a harmadik világ emberijogi megfigyelése és Tibet függetlenségének "kivívása" is, amelyért a dalai lámával együtt karöltve dolgoznak.

Építhet-e új politikai karriert Husika?
Staller Ilona magyarországi politikai terveiről közölt cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Matthias Rüb ebben megemlíti, hogy a hazai kormányközeli sajtó ajánlja a szocialistáknak, vállalják nyíltan a politikai rokonságot Cicciolina-val, az ugyanis nem a nemzeti, keresztény és polgári pártoktól, hanem a baloldaltól fog szavazatokat elhódítani. Ez persze nem szükségszerű - tette hozzá Rüb -, elvégre a jobb egészségügyi ellátásért, a szegények, nyugdíjasok és hajléktalanok segítéséért a jelenlegi kormány is fellép.

Azok a kísérletek, hogy valaki pornográfiával foglalkozzék és egyúttal politikus maradhasson, Magyarországon eddig mind kudarccal végződtek - utalt Rübb a füzesabonyi kereszténydemokrata polgármester saját készítésű, félreérthetetlen videofilmjére, valamint egy MSZP-s önkormányzati képviselő és állapotos felesége fellépését rögzítő pornófilmre.

Egy Magyarországon politikusi ambíciókat tápláló egykori pornófilm-színésznő kilátásait ez azonban nem minősíti - írta végezetül a FAZ tudósítója. (MTI)