Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Rockenbauer cáfolja, hogy Cicciolina párttársa volt

2002.01.09. 11:48
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma cáfolja azt a Népszava információt, hogy Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter is tagja volt annak a Transznacionális Radikális Pártnak, amely többek között a halálbüntetés eltörlését és a lágy drogok liberalizálását tűzte zászlajára. E párt színeiben lépett a politika színpadára Cicciolina is, aki 1987 és 1992 között az olasz parlament képviselője volt.
A napilap információi szerint Rockenbauer Zoltán is tagja volt a Transznacionális Radikális Pártnak, amely a rendszerváltás idején lett ismert Magyarországon. Az akkor sorra alakuló politikai pártok tagjai közül többen beléptek az alternatív, liberális elveket valló nemzetközi pártba. A Radikális Párt 1955-ben Olaszországban alakult meg, és már a '60-as évektől kezdve nemzetközi, elsősorban emberi jogi tevékenységet is végzett.

A kultusztárca szerint mindebből egy szó sem igaz. - Rockenbauer Zoltán soha nem volt tagja annak a pártnak, elképzelni sem tudjuk, honnan vette a lap ezeket az információkat - mondta az Indexnek a kultusztárca sajtóirodáján Lévai Zoltán, aki hozzátette: a Népszava helyreigazítást közöl emiatt.

A radikálisok aktívan politizáltak Magyarországon is

Rockenbauer a Népszava értesülése szerint szintén a rendszerváltozás időszakában lépett kapcsolatba a szervezettel, s még öt évvel ezelőtt, 1997-ben is aláírt egy, a radikálisok által kiadott nyilatkozatot, amely a bebörtönzött kínai emberjogi harcost, Wei Jingshenget kívánta felterjeszteni a Nobel-békedíjra.

A jelenlegi kultuszminiszter Cicciolina, közismert pornószínésznő párttársaként a lap szerint több nemzetközi rendezvényen is részt vett. A párt aktív tevékenységet folytatott hazánkban, 1989 áprilisában Budapesten rendezték meg kongresszusukat és küldötteik jelen voltak a Fidesz kongresszusán, az SZDSZ és az MDF '89-es küldöttgyűlésein is.

A radikális liberalizmustól a jobboldalig

Cicciolina - aki az idei 2002-es országgyűlési képviselő választásokon Kőbányán indul - 1987-től öt évig képviselte a Marco Pannella-féle Radikális Pártot. A párt - saját meghatározása szerint - egy alternatív, liberális szervezet, amelyet Nyugat-Európa-szerte neves értelmiségiek támogatnak. Céljaik között szerepel többek között a halálbüntetés megszüntetése, a lágy drogok liberalizálása, a harmadik világ emberijogi megfigyelése és Tibet függetlenségének "kivívása" is, amelyért a dalai lámával együtt karöltve dolgoznak.

Építhet-e új politikai karriert Husika?
Staller Ilona magyarországi politikai terveiről közölt cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Matthias Rüb ebben megemlíti, hogy a hazai kormányközeli sajtó ajánlja a szocialistáknak, vállalják nyíltan a politikai rokonságot Cicciolina-val, az ugyanis nem a nemzeti, keresztény és polgári pártoktól, hanem a baloldaltól fog szavazatokat elhódítani. Ez persze nem szükségszerű - tette hozzá Rüb -, elvégre a jobb egészségügyi ellátásért, a szegények, nyugdíjasok és hajléktalanok segítéséért a jelenlegi kormány is fellép.

Azok a kísérletek, hogy valaki pornográfiával foglalkozzék és egyúttal politikus maradhasson, Magyarországon eddig mind kudarccal végződtek - utalt Rübb a füzesabonyi kereszténydemokrata polgármester saját készítésű, félreérthetetlen videofilmjére, valamint egy MSZP-s önkormányzati képviselő és állapotos felesége fellépését rögzítő pornófilmre.

Egy Magyarországon politikusi ambíciókat tápláló egykori pornófilm-színésznő kilátásait ez azonban nem minősíti - írta végezetül a FAZ tudósítója. (MTI)