Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rogán feltételekkel adná át az europaterv.hu-t

2004.02.02. 10:25
Rogán Antal "ingyen és bérmentve" a kormány rendelkezésére bocsátja az europaterv.hu domain nevet, azzal a kéréssel, hogy február 17-étől a kabinet álláspontja mellett, "világosan elkülönítve megjelenhessen az ellenzék, a Fidesz és az MDF képviselőcsoportjának véleménye is". A fideszes képviselő levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, és amennyiben a kormány elfogadja kikötését, még hétfőn átadja a birtokába került internet címet. A Kancellárián Braun Róbert helyettes államtitkár várja az átadó nyilatkozatot.
"A Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs központja többszáz millió forintot költ az Európa Terv kommunikálására, Braun Róbert és munkatársai azonban a százmilliók ellenére rosszul végzik munkájukat, hiszen az ön tavaly februári beszéde óta eltelt 11 hónapban arra sem voltak képesek, hogy levédessék a hatékony internetes kommunikációhoz feltétlenül szükséges europaterv.hu domain nevet" - írta a kormányfőhöz címzett levelében Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Kétes jogügylet

A fideszes politikus a korábbi viták ellenére "ingyen és bérmentve" átadja a kormánynak a Zivatar Bt.-től a napokban megvásárolt internetcímet. Az Index pénteken beszámolt arról, hogy a kormánykampányokat intéző Leo Burnett reklámügynökség Rogán elmondása szerint hiába ajánlott félmillió forintot az Európa Terv reklámozásához szükséges domainért a "Fidelitas-közeli" cégnek, a bt. az ajánlat ellenére 20 ezer forint plusz áfáért eladta azt Rogán Antalnak. (A Leo Burnett képviselője szerint viszont a Zivatar Bt. állt elő 450 ezer forintos ajánlattal, amit a MeH-ben soknak tartottak.)> Az eset után Braun Róbert, a miniszterelnöki kabinet helyettes államtitkára levelet írt Rogánnak leszögezve, hogy a MeH az Internetszolgáltatók Tanácsának Eseti Választott Bíróságához fordul. Braun kifejtette: sajnálja, hogy az országgyűlés informatikai bizottságának elnöke "ilyen kétes jogügyletekben vállal szerepet".

Kölcsönös gesztusok

Rogán most arról tájékoztatja Medgyessyt, hogy bár felháborítónak tartja Braunék "agresszív módszereit", amelyekkel megpróbálták visszaszerezni a domaint, úgy döntött feltétel nélkül átadja azt. A képviselő egyetlen kikötést tesz: azt kéri, hogy a honlapon február 17-étől a kormányfőéhez hasonlóan, világosan elkülönítve megjelenhessen az ellenzék, a Fidesz és az MDF képviselőcsoportjának véleménye is. "Miniszterelnök úr az elmúlt két esztendőben sokszor beszélt a kölcsönös gesztusok fontosságáról. Ezért fordultam ezzel a kéréssel Önhöz. Bízom benne, hogy megérti annak jelentőségét, ha egy kormányzat által fenntartott weblapon a kormány mellett az ellenzék véleménye is megjelenhet." - írta Rogán, aki amennyiben megegyezés jön létre, hétfőn aláírja az internetcím átadásáról szóló szerződést.

Várják az átadást

Az Index információi szerint Braun Róbert fogadja majd a MeH-ben az ellenzéki képviselőt. "Örülök, hogy Rogán Antal belátta, hibázott, amikor megvette a domain nevet" - jelentette ki a helyettes államtitkár. Mint mondta, korábbi levelében kifejtett álláspontjához tartva magát, várja, hogy Rogán átadja a domainról való lemondó nyilatkozatát. Braun elmondta: "örömmel beszél a képviselővel arról, hogy az interneten miképpen jelenhet meg az ellenzék véleménye is".