Tekla
7 °C
19 °C

Rogán szerint az IHM a monopóliumot erősíti

2003.02.14. 12:50
A kormány folyamatosan a piaci verseny erősítéséről beszél, ám a hírközlés és informatika terén minden lépése a monopólium erősödését segítette - állította Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Az országgyűlés informatikai bizottságának elnöke szerint a Medgyessy-kabinet által létrehozott új minisztérium eddig csak "nagyokat mondott, de kicsi lett belőle".
Kovács Kálmán informatikai miniszter az elmúlt félév alatt "felzárkózott a nagyotmondó miniszterek sorába" - mondta Rogán Antal, hozzátéve, hogy az ellenzék eddig türelmi időt adott a kormányváltást követően létrejött tárcának, ezért eddig szélcsendben tevékenykedhetett.

Egyet hírdettek ki

Az informatikai bizottság elnöke szerint azonban az elmúlt félévben bejelentett hangzatos ígéretek közül szinte semmi sem valósult meg. A miniszter által szükségesnek ítélt és 2002 őszére prognosztizált hírközlési törvény módosítása ezidáig nem készült el. A tárca egy korábbi megbízás után januárban 430 millió forintért a KPMG -re bízta a leendő törvény előkészítésével, ám ez a cég csak tavaszra készül el a módosítás alapjairól szóló tanulmánnyal. Rogán szerint az előző ciklusban 766 millió forint felhasználásával 35 végrehajtási rendelet készíttetett az IKB, amelyből 23 maradt a fiókban. Az új minisztériumnak eddigi ténykedése alatt "ezek közül egyet sikerült kihirdetnie".

Nem egyeztettek

Az ellenzéki politikus szerint hatástalan volt a "Mindenkinek" internetcsomag felszámolása utáni ellenintézkedésként bevezetett "77 filléres csomag" is, miután azt a korábbi felhasználók csupán 9 százaléka vette igénybe. A nem egyeztetett bejelentések között említette Rogán az olcsó kábelcsomagokról szóló ígéretet is, amely jogszabályi háttér és költségvetési keret nélkül született. A fideszes politikus állítása szerint totális fejetlenséget okozott Medgyessy Péter internetellátás-javító bejelentése is, mert kiderült, hogy a szolgáltatók nem tudtak a szélessávú, (gyors, korlátlan) internet-hozzáféréssel rendelkező pontok számának növeléséről.

A monopóliumok erősödtek

Rogán úgy vélte, hogy a miniszterelnöki beszédben szereplő modernizálási tervben szereplő adókedvezmény is a piaci verseny kialakulása ellen hat. Mint mondta: a kormány folyamatosan a piaci verseny erősítéséről beszél, ám minden lépése a monopólium erősödését segítette. Hasonló hatása van a kormányzati beszállításoknak is, amelyeknek kétharmadát - állítja Rogán - egyetlen cég disztribútorai kapták.