Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rogán: miért nem mond igazat az informatikai miniszter?

2003.04.10. 13:01
Miért nem mondott igazat Kovács Kálmán informatikai miniszter a hírközlési törvény módosítási munkálataiban részt vevő jogászokról - tette fel a kérdését Rogán Antal. A fideszes képviselő szerint ugyanis a miniszter parlamenti cáfolata ellenére bizonyítható, hogy a tárca államtitkárának régi munkahelye, a Sarkadi és Társai Ügyvédi Iroda részt vesz a 431 milliós projekt minden fontosabb részében.
A hírközlési törvény és végrehajtási rendeleteinek módosításában közreműködő ügyvédi irodáról egy hete jelentek meg sajtóhírek. A Sarkadi és Társai Ügyvédi Iroda volt ugyanis Rácz Zsolt, az IHM közigazgatási államtitkárának korábbi munkahelye.

Kiss lemondott

A cikkek nyomán Rogán Antal, a parlament informatikai bizottságának fideszes elnöke az Országgyűlésben kérdezte a tárca vezetőjét: igaz-e, hogy a lemondásra kényszerült Kiss Elemér ügyvédi irodájának adott megrendeléshez hasonló módon foglalkoztatják-e az államtitkár korábbi cégét a joganyag előkészítésében. Kovács Kálmán válaszában alaptalannak nevezte a vádat, és cáfolta, hogy Rácz volt munkahelye is megrendelést kapott az IHM-től.

Nem ördögtől való

Rogán Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott egy olyan projektlistát, amelyből azonban az tűnik ki, hogy az ügyvédi iroda munkatársai mégis részt vesznek a közbeszerzés szinte mindegyik fontos részében. A Sarkadi és Társaitól összesen tíz, köztük a mobilvégződtetési, a számviteli szétválasztási, internetes és egyetemes szolgáltatási munkacsoportban dolgozik egy vagy két jogász. Az ellenzéki politikus szerint "nem ördögtől való", hogy megbízást kapott az államtitkár ügyvédi irodája, bár a kancelláriaminiszter lemondása miatt etikai kérdéseket is felvet, az azonban érthetetlen, hogy miért nem mond igazat a kérdésben a miniszter.

Tíz százalék alatt

Az összességében 431 milliós megbízás győztese a KPMG tanácsadó cég lett, de a joganyag előkészítését tíz alvállalkozóval osztozkodva végzi. Az alvállalkozók között tíz százalékot meghaladó részesedéssel bír a Réczicza Ügyvédi Iroda White and Case LLP. A tíz százalék alatti megbízásokat szerző cégek nevének nyilvánosságra hozatalát a törvény nem teszi kötelezővé. A Sarkadi és Társa Ügyvédi Iroda mellett a kisebb részesedésű közreműködők között található még az Infrapont, az Econet.hu Rt., az Expert MC Kft. és a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távközlés-technikai tanszéke.