Valér
-2 °C
0 °C

A Fidelitas a szavazatok újraszámolásáért

2002.05.28. 12:32
Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke elismeri ugyan a választások végeredményét, az Országgyűlésben pedig megszavazta a belügyminiszteri és OVB-elnöki beszámolót a választások tisztaságáról, mégis népi kezdeményezést indít a voksok újraszámlálásáért. Gyürk Andrással, a Fidesz ifjúsági partnerszervezetének elnökével aláírásgyűjtést kezdeményeznek a választási eljárási törvény módosítása érdekében. Rogán indoklása szerint azért van szükség minderre, mert "nagyon széles körben fogalmazódtak meg ilyen szándékok".
A Fidesz helyett a Fidelitas vállalta magára, hogy a párt választási vereségét követően törvénymódosítással a szavazatok újraszámlálását kezdeményezze. A jelenlegi szabályozás szerint a szavazólapokat a választásokat követő 90 napon belül meg kell semmisíteni. A szervezetnek másfél hónap áll rendelkezésére, hogy a tervezett aláírásgyűjtő íveket az OVB-vel engedélyeztesse, összegyűjtse a szükséges 50 ezer támogatót, és a parlament elé vigye a módosító indítványokat. Az nehezíti az időhatárok tartását, hogy a kezdeményezés miatt bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhat. A három kérdést tartalmazó ívet már hétfőn közzétette a szervezet.

Rogán: akár kisebbségben, akár többségben

Rogán Antal, a szervezet alelnöke szerint azért van szükség a szavazatok újraszámlálására és a szavazólapok levéltári megőrzésére, mert "nagyon széles körben fogalmazódtak meg ilyen szándékok". Hozzátette, hogy "akinek nincs vaj a füle mögött", annak a parlamentben "akár kisebbségben, akár többségben" támogatnia kell a kezdeményezést.

Nem a kételyek alátámasztása a cél

A Fidelitas alelnöke az Index azon kérdésére, hogy vannak-e konkrét bizonyítékai a "kételyek" alátámasztására, kijelentette: "nekünk nem az a célunk, hogy a kételyeket alátámasszuk, hanem hogy eloszlassuk". Rogán kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy véleménye szerint destabilizáló hatása lenne-e egy eltérő eredmény közzétételének akkor is, ha legitimnek ismerik el a hivatalba lépett kormányt. Arra a kérdésre, miként vélekedik arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Ficzere Lajos, az OVB elnöke a parlamentben elhangzott beszámolója szerint a választások tiszták voltak, Orbán Viktor volt tanácsadója kijelentette: ő is megszavazta ezeket a beszámolókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!