Szilárda
0 °C
6 °C

Rogán: az SZDSZ a koalíció foglya

2003.07.21. 12:38
Az SZDSZ a koalíció foglya, az adóemelésről folyó kormánypártok közötti vita pedig csak szánalmas színjáték, állította Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint a drasztikus adónöveléssel a kormány gyakorlatilag tizenharmadik havi áram- és fűtésdíjat vezet be.
"Lassan mondom, hogy az SZDSZ-ben is megértsék, az MSZP már eldöntötte, hogy adóemelés lesz 2004-ben" - üzent a sokak által használt formulával Rogán Antal a kisebbik kormánypártnak. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a szabad demokraták a koalíció foglyaivá váltak, mert a két párt közötti viták csak egy "szánalmas színjáték" részei, az SZDSZ pedig csak "a kisebbik vagy a nagyobbik rossz között választhat".

Tizenharmadik havi villanyszámla

Rogán szerint a koalíció megszegte minden korábbi ígéretét, és a jóléti rendszerváltás helyett a Bokros-csomaghoz hasonlóan az adófizetők "megsarcolására" épít. A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett rá, hogy 2002 végén a parlament elfogadta a csökkentéseket előirányzó 2004-es adótáblát, és ehhez képest most drasztikus növekedést tervez a kormány. Rogán szerint a növekedéssel egy átlagos magyar családtól három év alatt egymillió forintot vesznek el, a 23 százalékos körbe átsorolt fűtés- és áramdíjakkal pedig gyakorlatilag 2004-es havi számlát fizettetnek majd a családokkal.

Minden csökkentési javaslatot támogatnak

A fideszes politikus szerint az adóemelésnek nem csupán a jóléti mutatókra, hanem a gazdaság egészére is negatív kihatása lesz, végleg zsákutcába kerül a gazdaság, csökken a munkahelyek száma, sőt a gazdaság gyengülésével nem lesz tartható az euró 2008-as bevezetése sem. Rogán hangsúlyozta, hogy Fidesz minden olyan javaslatot támogat és megszavaz a parlamentben, ami az adók csökkentését irányozza elő.