Szilvia
5 °C
16 °C

Rogán: indokolatlan és pazarló a mobilbeszerzés

2002.08.25. 18:02
A Fidesz képviselőcsoportja indokolatlannak tartja, hogy két év alatt csaknem 7 milliáérd forintot költhetnek a kormányzati szervek mobilkommunikációra, ezért azt javasolják, hogy keretszerződés összegét csökkentsék legalább a felére. Ha ez nem történne meg Rogán Antal összehívná az álktala elnökölt informatikai bizottságot. A kormányszóvivő szerint Rogán Antal "árnyékra vetődött" és nincs tisztában a központosított közbeszerzés lényegével.
A Fidesz frakciója indokolatlan és pazarló lépésnek tartja, hogy a kormány 6,8 milliárd forint értékben kíván mobiltelefonokat, illetve mobilszolgáltatásokat vásárolni. Erről Rogán Antal, a Fidesz - Magyar Polgári Párt frakcióvezeto-helyettese beszélt vasárnap Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Maximum a fele

A politikus úgy vélte: az előző négy év hasonló tartalmú szerződéseit, illetve a kormányzat akkori mobiltelefon-használatát alapul véve, ezen összeg harmadának, de maximum a felének elegendőnek kell lennie.

A képviselő rámutatott arra, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a kormányzat az úgynevezett Tetra-tender újbóli kiírásával egy zártláncú kormányzati mobiltelefon-hálózat kiépítését is tervezi. Abban az esetben, ha a kormány több tízmilliárdos költséggel ilyen mobiltelefon-hálózat kiépítésére készül, akkor véleményünk szerint indokolatlan ezzel párhuzamosan további csaknem 7 milliárd forintot GSM-típusú szolgáltatásokra költeni - jelentette ki Rogán Antal.

A Fidesz elvárja, hogy ne írják alá a szerződéseket

Közölte: a Fidesz képviselőcsoportja ezért elvárja a kormánytól, hogy ne írja alá a szerzodést, hanem következő ülésén ezt az árat csökkentse a harmadára. Felszólította a kormányt továbbá arra, hogy a fennmaradó összeget fordítsa az árvízkárok enyhítésére.

A politikus leszögezte: ha a kormányzat nem csökkenti az összeget, a Fidesz frakciója és ő, mint az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke kezdeményezni fogja a bizottság rendkívüli ülésének összehívását, és elvárják a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztertől, vagy annak képviselojétől, hogy tájékoztassa a parlamenti testületet is ezen döntés indokoltságáról.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz vezette kormánynak volt egy olyan kétéves keretszerződése a kormányzati ciklus második felében, amely hasonló célú szolgáltatásokról szólt, és összege mintegy 1,5 milliárd forint volt.Rogán Antal azt elképzelhetőnek nevezte, hogy más költségvetési intézmények is használtak még e szerzodésen kívül mobiltelefont, de - mint mondta - az összköltség meg sem közelítette a 6,8 milliárd forintot.

Gál: Rogán árnyékra vetődött
Rogán Antal árnyékra vetődött, és úgy tűnik nincs tisztában a központosított közbeszerzés lényegével - reagált a kormányszóvivő Rogán nyilakozatára. Gál J. Zoltán az MTI-nek vasárnap nyilatkozva közölte: a közbeszerzés mintegy ezer közintézmény és több mint kétszáz önkormányzat, illetve önkormányzati intézmény összesen több mint 20 ezer dolgozójára vonatkozik. A központosított közbeszerzés pontosan ugyanolyan módon történt, ahogyan az előző években - tette hozzá Gál J. Zoltán, megjegyezve: az említett összeg egy keretösszeg.

Közölte: az összeg keretére minden intézmény a maga költségvetéséből fizeti a mobiltelefonálási díjakat. A kormányszóvivő megjegyezte: a keretösszeget két évig, azaz 2004 december 31-ig lehet felhasználni, és egyáltalán nem biztos, hogy a teljes összeget elköltik. A Medgyessy-kormány az ezzel kapcsolatos kedvezmények mértékét és számát lényegesen csökkentette az előző kormány által adományozott telefonok és telefonálási kedvezményekhez képest - tette hozzá Gál J. Zoltán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?