Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Rogán: indokolatlan és pazarló a mobilbeszerzés

2002.08.25. 18:02
A Fidesz képviselőcsoportja indokolatlannak tartja, hogy két év alatt csaknem 7 milliáérd forintot költhetnek a kormányzati szervek mobilkommunikációra, ezért azt javasolják, hogy keretszerződés összegét csökkentsék legalább a felére. Ha ez nem történne meg Rogán Antal összehívná az álktala elnökölt informatikai bizottságot. A kormányszóvivő szerint Rogán Antal "árnyékra vetődött" és nincs tisztában a központosított közbeszerzés lényegével.
A Fidesz frakciója indokolatlan és pazarló lépésnek tartja, hogy a kormány 6,8 milliárd forint értékben kíván mobiltelefonokat, illetve mobilszolgáltatásokat vásárolni. Erről Rogán Antal, a Fidesz - Magyar Polgári Párt frakcióvezeto-helyettese beszélt vasárnap Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Maximum a fele

A politikus úgy vélte: az előző négy év hasonló tartalmú szerződéseit, illetve a kormányzat akkori mobiltelefon-használatát alapul véve, ezen összeg harmadának, de maximum a felének elegendőnek kell lennie.

A képviselő rámutatott arra, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a kormányzat az úgynevezett Tetra-tender újbóli kiírásával egy zártláncú kormányzati mobiltelefon-hálózat kiépítését is tervezi. Abban az esetben, ha a kormány több tízmilliárdos költséggel ilyen mobiltelefon-hálózat kiépítésére készül, akkor véleményünk szerint indokolatlan ezzel párhuzamosan további csaknem 7 milliárd forintot GSM-típusú szolgáltatásokra költeni - jelentette ki Rogán Antal.

A Fidesz elvárja, hogy ne írják alá a szerződéseket

Közölte: a Fidesz képviselőcsoportja ezért elvárja a kormánytól, hogy ne írja alá a szerzodést, hanem következő ülésén ezt az árat csökkentse a harmadára. Felszólította a kormányt továbbá arra, hogy a fennmaradó összeget fordítsa az árvízkárok enyhítésére.

A politikus leszögezte: ha a kormányzat nem csökkenti az összeget, a Fidesz frakciója és ő, mint az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke kezdeményezni fogja a bizottság rendkívüli ülésének összehívását, és elvárják a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztertől, vagy annak képviselojétől, hogy tájékoztassa a parlamenti testületet is ezen döntés indokoltságáról.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz vezette kormánynak volt egy olyan kétéves keretszerződése a kormányzati ciklus második felében, amely hasonló célú szolgáltatásokról szólt, és összege mintegy 1,5 milliárd forint volt.Rogán Antal azt elképzelhetőnek nevezte, hogy más költségvetési intézmények is használtak még e szerzodésen kívül mobiltelefont, de - mint mondta - az összköltség meg sem közelítette a 6,8 milliárd forintot.

Gál: Rogán árnyékra vetődött
Rogán Antal árnyékra vetődött, és úgy tűnik nincs tisztában a központosított közbeszerzés lényegével - reagált a kormányszóvivő Rogán nyilakozatára. Gál J. Zoltán az MTI-nek vasárnap nyilatkozva közölte: a közbeszerzés mintegy ezer közintézmény és több mint kétszáz önkormányzat, illetve önkormányzati intézmény összesen több mint 20 ezer dolgozójára vonatkozik. A központosított közbeszerzés pontosan ugyanolyan módon történt, ahogyan az előző években - tette hozzá Gál J. Zoltán, megjegyezve: az említett összeg egy keretösszeg.

Közölte: az összeg keretére minden intézmény a maga költségvetéséből fizeti a mobiltelefonálási díjakat. A kormányszóvivő megjegyezte: a keretösszeget két évig, azaz 2004 december 31-ig lehet felhasználni, és egyáltalán nem biztos, hogy a teljes összeget elköltik. A Medgyessy-kormány az ezzel kapcsolatos kedvezmények mértékét és számát lényegesen csökkentette az előző kormány által adományozott telefonok és telefonálási kedvezményekhez képest - tette hozzá Gál J. Zoltán.