Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Rogán: pénzes oroszok a spájzban

2002.11.22. 12:34
Tizenegy évvel azután, hogy a szovjet csapatok elhagyták az országot, most nem fegyverrel, hanem pénzzel, az oroszok ismét a spájzban vannak, állítja Rogán Antal. A Fidesz alelnöke szerint a kormány kifejezetten bátorítja az orosz befektetői csoportokat, akik a tervezett magyar privatizációkban olyan stratégiai ágazatokra "pályáznak", mint az olaj- és gázipar, a hírközlés vagy a pénzügy. Rogán egy, a költségvetés-módosító javaslat alapján azt állítja, a kormány akár 400 milliárd forintnyi állami vagyon privatizálásával kívánja majd finanszíroznia költségvetés hiányát. Az ÁPV elnöke még nem látta a vásárolni érkező orosz csoportokat.
"A Horn-kormányhoz hasonlóan a Medgyessy-kabinet is a tulajdonosi csoportoknak, elsősorban a nagytőkének elkötelezett privatizációs politikát kíván folytatni" - állította a Fidesz alelnöke, hozzátéve, hogy a rendszerváltás utáni eladások 65 százalékát az első baloldali kormányzat vitte véghez.

Hiányfinanszírozás

Rogán szerint a kormány a költségvetés hiányát kívánja finanszírozni olyan vállalatok állami tulajdonrészének eladásával, mint a Mol, a Richter, a Szerencsejáték Rt., a Posta, a Postabank, a Malév, a Mahart, vagy a Dunaferr. Ezt a törekvés támasztja alá az a költségvetéshez benyújtott módosító indítvány, amelyben László Csaba pénzügyminiszter többek között ezeket a cégeket sorolja fel a készpénzbevételt jelentő értékesítési lehetőségek között.

Már nem fű alatt

A Fidesz politikusa aggasztónak nevezte, hogy az orosz befektetők "már nem csak fű alatt, hanem a kormány ösztönzésével" jelennek meg Magyarországon. "Tizenegy évvel azután, hogy a szovjet csapatok elhagyták az országot, most nem fegyverrel, hanem pénzzel, az oroszok ismét a spájzban vannak" - állította Rogán, aki szerint nem indokolható, hogy a NATO-tag és az EU-ba igyekvő ország stratégiai fontosságú területeken engedje az orosz befektetők térnyerését. A Fidesz Rogán vezetésével privatizációfigyelő munkacsoportot alakít, amely a jövőben nyilvánosságra kívánja hozni, milyen érdekcsoportok állnak az egyes tranzakciók mögött.

Nem tartósan állami

"Én még nem találkoztam a képviselő úr által említett csoportokkal" - reagált az ellenzéki politikus állításaira Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke. Mészáros az Indexnek nyilatkozva hozzátette, hogy a Lukoil vagy a Gazprom magyarországi megjelenéséről eddig még csak a sajtóban olvasott találgatásokat, komoly terjeszkedési szándékkal azonban ezek a cégek még nem jelentkeztek. Pontosítva Rogán állításait elmondta, hogy a Mol és a Richter már nincs tartós állami tulajdonban, és erről nem a jelenlegi kormány döntött. Megerősítette viszont, hogy az ÁPV becslése szerint mintegy 400 milliárd forintot ér a PM által összeállított privatizációs csomag, ám a következő három évben ennél magasabb bevételre számítanak az eladásokból.