Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rogán: pénzes oroszok a spájzban

2002.11.22. 12:34
Tizenegy évvel azután, hogy a szovjet csapatok elhagyták az országot, most nem fegyverrel, hanem pénzzel, az oroszok ismét a spájzban vannak, állítja Rogán Antal. A Fidesz alelnöke szerint a kormány kifejezetten bátorítja az orosz befektetői csoportokat, akik a tervezett magyar privatizációkban olyan stratégiai ágazatokra "pályáznak", mint az olaj- és gázipar, a hírközlés vagy a pénzügy. Rogán egy, a költségvetés-módosító javaslat alapján azt állítja, a kormány akár 400 milliárd forintnyi állami vagyon privatizálásával kívánja majd finanszíroznia költségvetés hiányát. Az ÁPV elnöke még nem látta a vásárolni érkező orosz csoportokat.
"A Horn-kormányhoz hasonlóan a Medgyessy-kabinet is a tulajdonosi csoportoknak, elsősorban a nagytőkének elkötelezett privatizációs politikát kíván folytatni" - állította a Fidesz alelnöke, hozzátéve, hogy a rendszerváltás utáni eladások 65 százalékát az első baloldali kormányzat vitte véghez.

Hiányfinanszírozás

Rogán szerint a kormány a költségvetés hiányát kívánja finanszírozni olyan vállalatok állami tulajdonrészének eladásával, mint a Mol, a Richter, a Szerencsejáték Rt., a Posta, a Postabank, a Malév, a Mahart, vagy a Dunaferr. Ezt a törekvés támasztja alá az a költségvetéshez benyújtott módosító indítvány, amelyben László Csaba pénzügyminiszter többek között ezeket a cégeket sorolja fel a készpénzbevételt jelentő értékesítési lehetőségek között.

Már nem fű alatt

A Fidesz politikusa aggasztónak nevezte, hogy az orosz befektetők "már nem csak fű alatt, hanem a kormány ösztönzésével" jelennek meg Magyarországon. "Tizenegy évvel azután, hogy a szovjet csapatok elhagyták az országot, most nem fegyverrel, hanem pénzzel, az oroszok ismét a spájzban vannak" - állította Rogán, aki szerint nem indokolható, hogy a NATO-tag és az EU-ba igyekvő ország stratégiai fontosságú területeken engedje az orosz befektetők térnyerését. A Fidesz Rogán vezetésével privatizációfigyelő munkacsoportot alakít, amely a jövőben nyilvánosságra kívánja hozni, milyen érdekcsoportok állnak az egyes tranzakciók mögött.

Nem tartósan állami

"Én még nem találkoztam a képviselő úr által említett csoportokkal" - reagált az ellenzéki politikus állításaira Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke. Mészáros az Indexnek nyilatkozva hozzátette, hogy a Lukoil vagy a Gazprom magyarországi megjelenéséről eddig még csak a sajtóban olvasott találgatásokat, komoly terjeszkedési szándékkal azonban ezek a cégek még nem jelentkeztek. Pontosítva Rogán állításait elmondta, hogy a Mol és a Richter már nincs tartós állami tulajdonban, és erről nem a jelenlegi kormány döntött. Megerősítette viszont, hogy az ÁPV becslése szerint mintegy 400 milliárd forintot ér a PM által összeállított privatizációs csomag, ám a következő három évben ennél magasabb bevételre számítanak az eladásokból.