Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A miniszter osztálytársait sejti Rogán az IHM cégeinél

2003.12.18. 14:08
Egykori osztálytársainak adott minisztériumi cégeknél állást az informatikai miniszter - állította Rogán Antal fideszes képviselő csütörtöki tájékoztatóján. Rogán szerint Kovács Kálmán tanácsadó testülete egyik tagjának cége is megbízást nyert a Közháló program keretében 400 millió forintra. Az IHM szerint alaptalanok a képviselő vádjai, mert például a kérdéses tanácsadó testület nem kapott többlet információkat, mint a szakmai szevezetek.
Az informatikai tárcát, illetve annak vezetőjét bírálta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Rogán Antal, aki szerint a minisztérium munkája elégtelen, "mutyizásból" azonban jeles a tárca. Kovács Kálmán miniszter több gimnáziumi osztálytársának is jól fizető állásokat biztosított az Információs Társadalom Kht.-nál, a tárca 100 százalékos tulajdonában lévő cégnél - mondta a fideszes képviselő, a parlament informatikai bizottságának elnöke. Hozzátette: az IT Kht. vezetője, az a Koczkás László, aki szintén Kovács osztálytársa volt, és korábban egy AMIT nevű céget vezetett.

Kapcsolati hálók

Az AMIT nevű cégnek a politikus tájékoztatása szerint felerészben tulajdonosa a Minor Rendszerház Kft., amely az elmúlt másfél esztendőben igen sok kormányzati megbízást kapott. Rogán Antal információi szerint a Koczkás vezette IT Kht. többek között egy 380 milliós megbízásban részesítette a Minort egy, a kisebbségi önkormányzatok informatikai fejlesztésére kiírt program keretében. De Koczkás korábbi cégének tulajdonosa nyerte el az úgynevezett közösségi hozzáférési pontok kiépítésére kiírt 500 milliós üzletet is.

Bennfentes pályázó

Rogán Antal kritizálta az informatikai tárca Közháló programjának közbeszerzéseit is. Gyanúja szerint a közbeszerzésen nyert egy olyan cég, a Netvisor Kft., amelynek ügyvezetője a beszerzést előkészítő informatikai, hírközlési szakmai bizottság tagja.

"Alkalmatlan miniszter"

A politikus kifogásolta, hogy a tárcától a kormány által a minisztériumokkal szemben elrendelt elvonással 10,5 milliárd forintot lehetett az év végén elvenni. Megjegyezte, hogy a kormány a minisztériumoktól összesen 40 milliárd forintot vont el. Rogán Antal szerint "alkalmatlan miniszter az, aki saját tárcája költségvetésének egyharmadát" nem tudja év közben értelmes célokra elkölteni.

Mártfai: Ez egy kipróbált barátság lehet

Márfai Péternek, az informatikai bizottság szocialista alelnökének fogalma sincs, kikről beszélt Rogán, amikor az ülésen a "mutyizásról" beszélt. Szerinte a tárca "kicsi és vadonatúj", elhamarkodott ilyesmivel vádolni. Az Indexnek megemlítette, hogy Kovács Kálmán ígéretet tett arra, hogy "megnézi az említett kht-val kapcsolatos ügyeket". Azzal a váddal kapcsolatban, hogy Kovács gimnáziumi osztálytársa került a kht élére, megjegyezte, "negyedszázados, kipróbált barátság lehet az ilyen".

Az IHM cáfol
Az IHM csütörtöki közleményében sikeresnek nevezi a tárca 2003-as tevékenységét, egyúttal reagál Rogán állítűásaira. "Ami pedig képviselő úr színvonaltalan állításait illeti: A kormány az ésszerűbb tervezés érdekében egy új, pénzforgalmi szemléletű tervezési módszert vezetett be. Az új tervezési és elszámolási rendszer bevezetésének következménye, hogy nem szükséges a következő években kifizetésre kerülő kifizetések fedezetét a tárgy évben elkülöníteni, ezért ez egyéb célokra zárolható, illetve felhasználható. Ez az IHM-re vonatkozó 10.5 Mrd Ft zárolásáról megjelent sajtó hír szakmai alapja.

Az előző kormány idején a több éves programokra a kötelezettségvállalás évében különítették el a fedezetet, s emiatt jelentős pénzösszeg halmozódott fel az IKB, majd jogutódjának, az IHM-nek számláján. Közgazdászok számára egyértelmű, hogy a 10.5 Mrd Ft zárolása semmilyen összefüggésben nincs az IHM munkájával vagy teljesítményével. Ez a technikai intézkedés kötelezettségvállalásokat, azok kereteit, illetve a programok tervezését vagy lebonyolítását nem befolyásolja. Az IHM 2003. és 2004. évi költségvetéséből tehát egy forintot sem vettek el, a programok változatlan formában folytatódnak.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban a vezető munkatársak kiválasztása az érintettek szakmai munkája és nem az alapján történik, hova jártak iskolába. Koczkás László egyetemi doktor, villamos szakmérnök informatikus. Többéves németországi tapasztalatokat követően az állami tulajdonú Antenna Hungária Rt. (AH) informatikai igazgatója volt. Az AH képviseletében lett az AH és a Minor Rt közös cégének, az AM-IT Rt-nek a vezérigazgatója, amelyben tulajdonrésze nincs és nem volt. Szakmai és cégalapítási ismeretei alapján ezt követően kérte fel Kovács Kálmán miniszter az IT Kht létrehozására és vezetésére.

A különböző cégeket és személyeket érintő vádakra vonatkozóan: A kisebbségi önkormányzati pályázaton nem a Minor Rt, hanem az Albacomp Rt. szállítja a nyertesek részére az informatikai eszközöket.

Az Informatikai és Hírközlési Szakmai Bizottság (TMMB utódja) az IHM véleményező testülete, amely kizárólag szabályozási kérdésekkel és kormány-előterjesztések szakmai véleményezésével foglalkozik. Feladatai között így természetesen pályázati kiírási feltételek eldöntése nem szerepel. A Informatikai és Hírközlési Szakmai Bizottság által megkapott anyagokat megkapja a többi szakmai és érdekképviseleti szervezet is, mint például a HÉT, és a TÉF."