Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Roham a vagyonnyilatkozatokért

2000.11.27. 16:31
Egyre több képviselő kéri ki titkos vagyonnyilatkozatát, és teszi közzé az Indexen. Az Országgyűlés Mentelmi Bizottságánál eddig 107 képviselő vette át vagyonnyilatkozatának másolatát, a másolatot kérők között szerepel Orbán Viktor miniszterelnök is. Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának minden tagja ki akarja kérni, és nyilvánosságra szándékozik hozni az eddig titkos dokumentumokat. Az FKGP kezdeményezte a parlamentnél Torgyán József indítványának tárgyalását, a képviselői vagyongyarapodást vizsgáló bizottság felállításáról.
Lezsák Sándor (MDF) átveszi vagyonnyilatkozatát
Az Országgyűlés Mentelmi Bizottságánál folyamatosan jelentkeznek a képviselők, hogy átvegyék vagyonnyilatkozatuk másolatát, amelyet közzé szándékoznak tenni a sajtóban.

November 21. óta 107 honatya jelezte azon szándékát, hogy szüksége lenne arra a dokumentumra, amit beiktatásakor tett vagyoni helyzetéről. A sor végét egyelőre nem látni, mert többen is jelentkeztek már a bizottságnál, de még nem jelentek meg a másolatokért.

Az MDF frakciója azt a döntést hozta hétfői budapesti ülésén, hogy minden képviselőjük kikéri vagyonnyilatkozatát, és azt nyilvánosságra is hozzák.

Hogy néz ki egy vagyonnyilatkozat?
Hány oldal, milyen kérdésekre kell válaszolni? Itt megtekintheti a vagyonnyilatkozat egy példányát.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy ő is közzé szeretné tenni a saját és családja 1998-as vagyoni állapotait tükröző dokumentumot, és hétfőn fel is vette mind az öt irat fénymásolatát. Azért ötöt, mert a kormányfő minden, beiktatásakor már megszületett gyermekéről is kiállított egy bevallást.

A miniszterelnök kedden vagy szerdán hozza nyilvánosságra saját, illetve felesége vagyonnyilatkozatát - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Elmondta, hogy mivel a feleségére vonatkozó dokumentumot is a nyilvánosság elé szeretné tárni, az ezzel kapcsolatos formaságok intézése még időt vesz igénybe.

Napirenden Torgyán vagyon-vizsgáló bizottsági javaslata

A kisgazdapárt kérvényezte a Parlament házelnökénél, hogy tűzze napirendre Torgyán József indítványának megvitatását. A kisgazda miniszter korábban azt kérelmezte, hogy egy független bizottságot hozzanak létre, amely a képviselők elmúlt két év alatt beállt vagyongyarapodását vizsgálná. Az FKGP azért fordult Áder Jánoshoz, mert a házvezetés előterjesztésében nem szerepelt az előterjesztés, de a frakció szerint, az indítvány fontosságára való tekintettel nem lehetett várni.

A frakció nem számít túlzott ellenállásra a javaslattal szemben. Ez derül ki Horváth Béla frakciószóvivő szavaiból is: - ,,Ha a szocialisták tiszta vizet akarnak önteni a pohárba, akkor megszavazzák az indítvány napirendre vételét." A javaslatot végül szerdán, utolsó napirendi pontként tárgyalja a parlament.

A bizottság elnöki posztjára a kisgazdák Szentgyörgyvölgyi Pétert (MIÉP) javasolják.