Ágnes
-1 °C
2 °C

Várja a romákat a 'cigánymentes' falu

2006.02.10. 14:06
A kisebbségi jogok ombudsmanja vizsgálatot indít a nógrádsápi diszkrimináció miatt- írja a Magyar Hírlap. A "cigánymentes" falu első embere állítólag a legdrágább házakat mutogatja, ha romák szeretnének házat venni, míg a nem romáknak harmadannyiba kerülő ingatlanokat is megmutatnak. Pintér Bertalan polgármester tagad.

A Cserhát vögyében, Nógrádsápon váasárolt ingatlant Domonkos Endre Mátyás, a feloszlatott Vér és Becsület nevű szélsőséges szervezet volt vezetője. A régi téeszmajor épületében évente néhányszor bulit tartanak, ami a Magyar Hírlap szerint a faluban néhány lakosban félelmet kelt, a polgármester szerint viszont észre sem veszik a településtől valamivel távolabb fekvő ingatlanhoz autóval érkező, alkamasint több száz fős fekete bomberdzsekit és bakancsot viselő társaságot.

Befogadó falu

A lap szerint Nógrádsáp befogadó falu, de a polgármester "büszke arra, hogy a településre nem kívánkoznak romák. Illetve jönnének, de akkor a 18-20 millióért árult házainkat mutatom meg - kacsint". A polgármester kijelentései miatt Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman bejelentette, a cikk tanulmányozása után várhatóan vizsgálatot indít. Kaltenbach a Magyar Hírlap kérdésére egy, a cikkhez hasonló esetet idézett, amelyben egy polgármester megakadályozta romák beköltözését a faluba, akkor "megállapítottam a hivatali visszaélést", és rendőrségi vizsgálat is indult.

A kijelentésekre rákérdeztünk a falu első emberénél. Pintér Bertalan az Indexnek tagadta, hogy büszke lenne arra, hogy a településre nem kívánkoznak romák. Azt is tagadta, hogy kacsintana, "még a lányokra sem szoktam" - tette hozzá. Az esetre ő úgy emlékezett, hogy éppen azt magyarázta az újságírónak, hogy mindenkinek, aki szép házakat akar látni, a 18-20 millió forintos házakat mutatja meg. "Senki sem úgy jön ide, hogy lepusztult házat akar megnézni".

Pintér áll a vizsgálat elébe, de szerinte amit rá akarnak húzni, az nem állja meg a helyét. A polgármester több esetet is felsorolt, amikor cigányokkal "piknikezett, bulizott". Az is igaz, hogy korábban két, más faluból érkezett roma fiatal is, aki onnan választott magának feleséget, elköltözött, de szerinte ez mindenkinél igaz, akinek sem rokonai, sem baráti köre nincs a faluban.