Judit
3 °C
7 °C

Medgyessyhez fordultak segítségért a romák

2002.10.18. 15:33
Az Európai Bizottság a napokban közzétett jelentése kritizálja a romák oktatásban, munkavállalásában, az igazságszolgáltatásban és a közszolgáltatásokban történő hátrányos megkülönböztetését, valamint a romák körében tapasztalható magas munkanélküliséget. Az EU külön antidiszkriminációs törvény kidolgozását javasolja a tagjelölt országok kormányainak. Az Európai Roma Jogok Központja arra kéri Medgyessy Pétert, hogy mielőbb történjen meg az említett jogszabály kidolgozása.
Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben egy antidiszkriminációs törvény elfogadását sürgeti Medgyessy Péternél. A nemzetközi jogvédő szervezet egy, az EU irányelveken és a faji megkülönböztetés elleni ENSZ egyezményen alapuló diszkriminációs jegyzéket is eljuttatott a kormányfőhöz.

Anyagi kárpótlás is járhatna a megkülönböztetés áldozatainak?

A Budapesten székelő ERRC szerint a majdani törvénynek lehetőséget kell biztosítania a megkülönböztetés áldozatainak, hogy a legegyszerűbb és leghatásosabb jogi eljárások által juthassanak elégtételhez. A törvénynek tartalmaznia kell azt is, hogy adott esetben a sérelmezett fél anyagi kárpótlást igényelhessen.

Az ERRC, amely jelenleg a londoni központú Interights és a brüsszeli Migration Policy Group szervezetekkel, az Európai Bizottság támogatásával egy európai antidiszkriminációs törvénnyel kapcsolatos program részvevője, segítséget ajánlott a magyar kormánynak az európai normákkal összhangban lévő antidiszkriminációs törvény megalkotásához.

Még az idén elkészül a diszkrimináció elleni törvény

Még ebben az évben, decemberben elkészül az antidiszkriminációs törvény koncepciója, a javaslat várhatóan a következő év első negyedében kerül a parlament elé. Magyarországon különböző jogszabályok tiltják a hátrányos megkülönböztetést, de nincs átfogó, az élet minden területére kiterjedő antidiszkriminációs törvény. E jogszabály remélt elfogadását a napokban ismertté vált országjelentésében az Európai Unió is üdvözlendőnek minősítette.

A jogalkotók tétlenkedését megelégelve Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa már két évvel ezelőtt - tehát még a Fidesz-kormány idején - kidolgozta az antidiszkriminációs törvény tervezetét, és a vitaanyagnak tekintett javaslatot elküldte a parlamentnek. Az indítvánnyal akkor azonban csak az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság foglalkozott. A testület elsöprő többséggel - mindössze a MIÉP képviselőjének ellenszavazatával - kezdeményezte, hogy az antidiszkriminációs törvény megalkotását a kormány vegye fel jogalkotási programjába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?