Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Medgyessyhez fordultak segítségért a romák

2002.10.18. 15:33
Az Európai Bizottság a napokban közzétett jelentése kritizálja a romák oktatásban, munkavállalásában, az igazságszolgáltatásban és a közszolgáltatásokban történő hátrányos megkülönböztetését, valamint a romák körében tapasztalható magas munkanélküliséget. Az EU külön antidiszkriminációs törvény kidolgozását javasolja a tagjelölt országok kormányainak. Az Európai Roma Jogok Központja arra kéri Medgyessy Pétert, hogy mielőbb történjen meg az említett jogszabály kidolgozása.
Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben egy antidiszkriminációs törvény elfogadását sürgeti Medgyessy Péternél. A nemzetközi jogvédő szervezet egy, az EU irányelveken és a faji megkülönböztetés elleni ENSZ egyezményen alapuló diszkriminációs jegyzéket is eljuttatott a kormányfőhöz.

Anyagi kárpótlás is járhatna a megkülönböztetés áldozatainak?

A Budapesten székelő ERRC szerint a majdani törvénynek lehetőséget kell biztosítania a megkülönböztetés áldozatainak, hogy a legegyszerűbb és leghatásosabb jogi eljárások által juthassanak elégtételhez. A törvénynek tartalmaznia kell azt is, hogy adott esetben a sérelmezett fél anyagi kárpótlást igényelhessen.

Az ERRC, amely jelenleg a londoni központú Interights és a brüsszeli Migration Policy Group szervezetekkel, az Európai Bizottság támogatásával egy európai antidiszkriminációs törvénnyel kapcsolatos program részvevője, segítséget ajánlott a magyar kormánynak az európai normákkal összhangban lévő antidiszkriminációs törvény megalkotásához.

Még az idén elkészül a diszkrimináció elleni törvény

Még ebben az évben, decemberben elkészül az antidiszkriminációs törvény koncepciója, a javaslat várhatóan a következő év első negyedében kerül a parlament elé. Magyarországon különböző jogszabályok tiltják a hátrányos megkülönböztetést, de nincs átfogó, az élet minden területére kiterjedő antidiszkriminációs törvény. E jogszabály remélt elfogadását a napokban ismertté vált országjelentésében az Európai Unió is üdvözlendőnek minősítette.

A jogalkotók tétlenkedését megelégelve Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa már két évvel ezelőtt - tehát még a Fidesz-kormány idején - kidolgozta az antidiszkriminációs törvény tervezetét, és a vitaanyagnak tekintett javaslatot elküldte a parlamentnek. Az indítvánnyal akkor azonban csak az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság foglalkozott. A testület elsöprő többséggel - mindössze a MIÉP képviselőjének ellenszavazatával - kezdeményezte, hogy az antidiszkriminációs törvény megalkotását a kormány vegye fel jogalkotási programjába.