Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A románok lehalkították Gyurcsányt

2005.10.20. 10:52
A francia-német megbékéléshez hasonlítják a nyugati lapok az első magyar-román kormányülést. Szóba került a madárinfluenza és a verespataki aranybánya is. Helyszíni beszámoló.

Csíkszeredán Magyarország, Gyulán Románia nyit főkonzulátust, létrejöhet a Gozsdu Alapítvány Budapesten. A papírformának megfelelő eredménnyel zárult az első magyar-román kormányülés Bukarestben.

Madárinfluenza, aranybánya

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a Duna-deltát érintő madárinfluenza járványról kimerítő tájékoztatást kapott román kollegájától.

A verespataki aranybánya terveiről Gyurcsány annyit mondott, hogy Románia együttműködik Magyarországgal. A jelenleg egy bírósági döntés miatt álló beruházás jövőjéről szólva Tariceanu román kormányfő úgy nyilatkozott, hogy kormányának nem az a dolga, hogy fejlesztési terveknek legyen a kerékkötője, hanem hogy összehangolja azokat a hazai és nemzetközi jogszabályokkal.

A Babes-Bolyai Egyetemnél nem cél a karok szétválasztása magyar és román részre, mert a legfontosabb, hogy legyen egyáltalán egyetem, mondta a román miniszterelnök. A román és a Magyar kormány közösen támogatja - nem normatívan - a Romániában nem akkreditált Sapientia egyetemet is.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az erdélyi magyarság jövőre az ideivel azonos nagyságrendű támogatásban részesül.

Utak

Az észak-erdélyi autópálya építése jelenleg áll, (összesen 10 kilométer autópálya épülhetett - a szerk.) erősítette meg a román kormányfő, mert szerinte az előző kormány nem tartotta tiszteletben a romániai és az európai tendereztetési előírásokat.

A magyar gyorsforgalmi utak, Gyurcsány ígérete szerint, Nyiregyházánál, Debrecennél, Szegednél 2009-10-re elérik a román határt

A két ország összehangolja a nemzeti fejlesztési terveit, igyekszenek megkönnyíteni a közúti és vasúti szállítást, összehangoljak a szállítási útvonalakat, magyar-román ifjúsági irodát hoznak létre, megállapodtak az árvízi együttműködésről.

A magyar kormányküldöttség és az őket kísérő újságírócsoport hajnalok hajnalán két repülőgéppel indult el Budapestről. Juhász Ferenc honvédelmi miniszteren kívül valamennyi kormánytag útra kelt, Kiss Péter kancelláriaminiszter az első, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a második géppel.

A magyar és a román sajtó mellett a nyugat-európai lapok is történelmi jelentőségűnek, a francia-német megbékéléshez hasonlónak nevezik az első magyar-román közös kormányülést.

Miután a különgépek megérkeztek a Henri Coanda repülőtérre, a küldöttség a Bukaresttől 35 kilométerre fekvő Snagovba hajtott. A mártír miniszterelnököt 1956. november 22-en a budapesti jugoszláv nagykövetségről ebbe a községbe deportálták, és itt élt 1957. április 14-ig, amikor társaival bilincsbe verve Magyarországra hurcolták.

A miniszterelnök és Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin megkoszorúzta a rabság helyén emelt emlékművet, egy általános iskola udvarán. Gyurcsány elbeszélgetett a csípős hidegben iskolai köpenyben várakozó gyerekekkel, akik közül többen azt hitték, hogy iskolájuk udvarán egy volt román miniszterelnök szobra áll.

A küldöttséget 10 órakor katonák díszsorfala várta a Viktória-palotában. A kormányfő itt a ceremóniarendet felrúgva nem angolul (Good morning, soldiers), hanem magyarul kívánt jó reggelt a katonáknak.

Nem voltak tüntetők

A szocreál stílusú palota előtti eklektikus téren nyoma sem volt az előre beharangozott magyar ellentüntetőknek, akik a december 5-i népszavazás mellett azt sérelmezték, hogy Magyarország nem kötötte a székelyföldi autonómiához Románia EU-csatlakozását.

A közös kormányülés helyszínére, a Transilvania terembe végül a magyar és a román kormányfő, valamint Markó Béla román miniszterelnök-helyettes öt-öt perces megnyitóbeszédére nem mehettek be az újságírók, helyette televízión követhették a sajtónyilvános eseményt.

A románul nem tudó magyar újságírók nem kis bánatára Gyurcsányt lehalkították, helyette szinkrontolmács beszélt románul, míg Tariceanu bukaresti kormányfő szavait egyáltalán nem fordították le. Végül jó 20-25 perc múlva papíron megkaptuk Markó beszédét, egy óra múlva pedig egy minidiscről sikerült a románul nem tudó magyar újságíróknak lejátszani a Gyurcsány-beszédet.

Rendezni végre közös dolgainkat, idézte József Attilát a magyar kormányfő, aki szerint ezen az úton kell továbbmenni, majd románra váltott és Tariceanuhoz fordult: Dolgozni jöttünk, miniszterelnök úr. Gyurcsany emlékeztetett rá, hogy a kormány mellett a magyar ellenzék is megszavazta Románia EU-csatlakozását.

Nem hiszem, hogy 15 évvel ezelőtt valaki is előrelátta volna, hogy a két ország kormánya együttes ülést tart itt, Bukarestben - mondta Markó Béla román kormányfő-helyettes, aki szerint az 1990. márciusi, tragikus marosvásárhelyi események után is sikerült a két népnek a párbeszédet választani a konfrontáció helyett.