Piroska
-2 °C
5 °C

Nem vállalt munkát a 'süllyesztőben' a romaügyi vezető

2004.01.08. 07:37
Berki Judit másfél évig volt az önálló közigazgatási egységként működő romaügyi hivatal vezetője. A hivatal januártól, az esélyegyenlőségi kormányhivatal megalakulásával igazgatósági szintre "süllyedt". Berki Judit nem vállalta az új igazgatóság irányítását, ezt a szervezet lefokozásával, munkatársai számának csökkenésével indokolta. A döntésben szerepet játszhatott a programokra szánt szűkös pénzkeret is. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint a távozás jelzi, hogy nem halogatható a romaüggyel kapcsolatos kérdések megvitatása. A kormány változatlanul nem tárgyalta a cigányok helyzetének javítását célzó középtávú programot.
Nem vállalta Berki Judit az esélyegyenlőségi igazgatóság vezetését - írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában. Berki másfél évig volt az esélyegyenlőségi kormányhivatal megalakulásával igazgatósággá alakított romaügyi hivatal helyettes államtitkári juttatású hivatalvezetője.

Degradálódott az igazgatóság

A korábban önálló közigazgatási egységként működő romaügyi hivatal januártól az új kormányhivatal egyik igazgatósága lett. Berki így indokolta döntését: "Az elmúlt másfél évben mindent megtettünk a romaügy érdekében, de a korábbiakhoz képest még kisebb szervezetté degradálódott igazgatóságon a munkatársak száma csökkent. Attól tartottam, hogy annyit sem tudok tenni, mint eddig, miközben a sikertelenségek az én nevemhez fűződnek."

Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár emberileg el tudja fogadni Berki döntését. Berki a saját lemondását firtató kérdésre a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy azzal most sem foglalkozik, mert abban a struktúrában kíván dolgozni, amelyet a kormány a legmegfelelőbbnek tart a romaügy érdekében. Az Országos Cigány Önkormányzat attól tart, hogy a kormányzati változások hátráltathatják a romaügyben kitűzött célok elérését, ami megrendítheti a roma társadalom kormányba vetett bizalmát.

Horváth sajnálja

"Sajnálom, hogy az egyik leginkább felkészült szakember távozni kényszerült a szakapparátusból" - kommentálta Berki döntését Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője úgy véli, Berki "kiszállása" is azt jelzi, hogy nem halogatható tovább a koncepcionális és szervezeti igazgatási kérdések újratárgyalása.

A kormány még mindig nem tárgyalta a romák helyzetének javítását középtávon megcélzó programot.