Lukács
1 °C
14 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A szemétdombra költözne a roma önkormányzat

2002.03.05. 13:28
Újra elégedetlenek a jászladányi cigány önkormányzat tagja: sérelmezik, hogy a "nagy" önkormányzat semmibe veszi javaslataikat, kéréseiket, így csorbulnak a jogaik. Végső elkeseredettségükben elhatározták: kiköltöznek a faluszéli szemétdombra.
A helyi szeméttelepre költözik a jászladányi roma önkormányzat, ha tárgyalási kezdeményezését a települési önkormányzat figyelmen kívül hagyja - tájékoztatta a testület nevében Kállai László elnök kedden az MTI-t. - Az újbóli demonstrációt azért helyeztük kilátásba, mert egy évvel tiltakozó éhségsztrájkunk után a faluban a helyzet változatlan - közölte az elnök.

Kállai László elmondta, hogy az elmúlt esztendőben a legkülönbözőbb hivatalos helyeket megjárták ügyeik, ám hiába adtak a legtöbb fórumon igazat nekik, jogaik továbbra is csorbulnak. Példaként említette, hogy a helyi általános iskola dolgaiba továbbra sem szólhat bele a cigány önkormányzat, annak ellenére, hogy ott kisebbségi oktatás is folyik.

A vita tárgya a szeméttelep

Emellett változatlanul megoldatlannak tartják a javarészt romák lakta területen lévő szeméttelep sorsát, miután azt az elnök szerint csak "papíron" zárták be.

Kállai László közölte: a cigány önkormányzat tagjai úgy látják, hogy a problémákat csak közösen lehet megoldani, ezért tárgyalási javaslattal fordultak a település képviselő-testületéhez.

Addig tiltakoznak, amíg kell

Jelezte, hogy az erről szóló levelet már átadták Jászladány jegyzőjének, és bíznak abban, hogy azt a soron következő, március 12-én esedékes önkormányzati ülésen a képviselők megtárgyalják.

- Ha a település vezetői érdemben nem reagálnak, és nem tűzik ki a tárgyalás időpontját, akkor ismét a figyelemfelhívó tiltakozás eszközéhez nyúlunk - mondta a roma vezető.