Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Roma demonstráció az Igazságügyi Minisztériumnál

2002.03.11. 16:41
Igazságosabb, diszkrimináció-mentes Magyarországért tüntettek hétfőn az Igazságügyi Minisztérium előtt. A cigány szervezet azért demonstrált, mert tagjai szerint ma Magyarországon megfélemlítik a cigányság érdekeit védő roma politikusokat.
Mintegy 50 vidéki roma vonult hétfőn délután az Igazságügyi Minisztérium elé, hogy felolvassa és átadja azt a petíciót, melyet a Kisebbségek Társadalmi Esélyegyenlőségéért Szervezet fogalmazott meg. A romák szerint egy képviselőltjük azért lett koncepciós per áldozata, mert komolyan és eredményesen képviselte a cigányság érdekeit, s ezt "egyesek" veszélyesnek tartják.

Ígéretek a padláson

A konkrét ügy a szervezők szerint jó alibi most arra, hogy felhívják a figyelmet: az utóbbi 10 évben nem született olyan kormányzati döntés, mely révén a cigányság életkörülményei jelentősen javulhattak volna, "csak ígéretekkel telt meg a vidéki romák padlása".

A főszervező egy törékeny középkorú cigány nő, Horváth Mária. Halvány, reményvesztett hangon olvassa fel a petíciót, melyből kiderült, szerintük a mindenkori hatalomnak érdeke, hogy ne legyen hatékony kisebbségi érdekképviselet. - A hatalmon lévők megfélemlítik és igaztalan ítélettel sújtják azokat, akik valóban képviselik érdekeinket, így ma senki nem mer Magyarországon kisebbségi közéleti szerepet vállalni - sorolja sérelmeit.

Kozákot bűnösnek találták

Horváth Mária szerint nincs döntő bizonyíték Kozák János ellen, s ezért azt szeretnék elérni, hogy ne ítéljék el. Januárba börtönbüntetésre ítélte és a közügyektől is eltiltotta a bíróság Kozák Jánost, az Országos Cigány Önkormányzat volt alelnökét. A bíróság megalapozottnak találta azt a vádat, hogy Kozák jogosulatlanul hozzájutott az egyik rokona nevére felvett 2,2 millió forintos szociálpolitikai támogatáshoz, amelyet pápai háza tetőterének kialakítására költött.

A tüntetők szerint mindez csak koholmány, valójában arról van szó, hogy félre kellett állítani Kozákot. Horvát tudni véli, hogy az ügyben egy bírónő tett feljelentést: a pápai polgármester felesége. A ítéletet az a bíróság hozta meg, amellyel korábban egy cigány népi ülnök kapcsán konfliktusa volt Kozáknak.

Petíció az igazságügyi miniszternek

A vidéki romák egy jobb, igazságosabb Magyarországért emelték fel szavukat, ugyanis szerintük "nem enyhül a másságot viselőkkel szembeni magánemberi és közösségi ellenérzés", illetve "a hatalmi helyzetben lévők törvénytelen fellépései is megszaporodtak".

A tüntetők hangsúlyozták, "a roma vezető históriája csak csepp a tengerben, de éppen ezzel telt be a pohár". A transzparensek legtöbbje arról szól, hogy "Nincs jogegyenlőség!". Némelyiken sajátos vélelmek. Például: "Cigány vagy? Ülni fogsz!", "Nem kell látszatdemokrácia!", "Szólásszabadságot - következmények nélkül!", "Ne ítélj külsőre!".

A demonstrálók a petíciót Dávid Ibolya kabinetfőnökének adták át; a minisztertől írásos választ várnak arról, lehet-e Kozák János ügyében diszkrimináció-mentes felülvizsgálatot kérni. A demonstrálókhoz nem csatlakozott egyetlen ismert cigányvezető sem.