Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Roma demonstráció az Igazságügyi Minisztériumnál

2002.03.11. 16:41
Igazságosabb, diszkrimináció-mentes Magyarországért tüntettek hétfőn az Igazságügyi Minisztérium előtt. A cigány szervezet azért demonstrált, mert tagjai szerint ma Magyarországon megfélemlítik a cigányság érdekeit védő roma politikusokat.
Mintegy 50 vidéki roma vonult hétfőn délután az Igazságügyi Minisztérium elé, hogy felolvassa és átadja azt a petíciót, melyet a Kisebbségek Társadalmi Esélyegyenlőségéért Szervezet fogalmazott meg. A romák szerint egy képviselőltjük azért lett koncepciós per áldozata, mert komolyan és eredményesen képviselte a cigányság érdekeit, s ezt "egyesek" veszélyesnek tartják.

Ígéretek a padláson

A konkrét ügy a szervezők szerint jó alibi most arra, hogy felhívják a figyelmet: az utóbbi 10 évben nem született olyan kormányzati döntés, mely révén a cigányság életkörülményei jelentősen javulhattak volna, "csak ígéretekkel telt meg a vidéki romák padlása".

A főszervező egy törékeny középkorú cigány nő, Horváth Mária. Halvány, reményvesztett hangon olvassa fel a petíciót, melyből kiderült, szerintük a mindenkori hatalomnak érdeke, hogy ne legyen hatékony kisebbségi érdekképviselet. - A hatalmon lévők megfélemlítik és igaztalan ítélettel sújtják azokat, akik valóban képviselik érdekeinket, így ma senki nem mer Magyarországon kisebbségi közéleti szerepet vállalni - sorolja sérelmeit.

Kozákot bűnösnek találták

Horváth Mária szerint nincs döntő bizonyíték Kozák János ellen, s ezért azt szeretnék elérni, hogy ne ítéljék el. Januárba börtönbüntetésre ítélte és a közügyektől is eltiltotta a bíróság Kozák Jánost, az Országos Cigány Önkormányzat volt alelnökét. A bíróság megalapozottnak találta azt a vádat, hogy Kozák jogosulatlanul hozzájutott az egyik rokona nevére felvett 2,2 millió forintos szociálpolitikai támogatáshoz, amelyet pápai háza tetőterének kialakítására költött.

A tüntetők szerint mindez csak koholmány, valójában arról van szó, hogy félre kellett állítani Kozákot. Horvát tudni véli, hogy az ügyben egy bírónő tett feljelentést: a pápai polgármester felesége. A ítéletet az a bíróság hozta meg, amellyel korábban egy cigány népi ülnök kapcsán konfliktusa volt Kozáknak.

Petíció az igazságügyi miniszternek

A vidéki romák egy jobb, igazságosabb Magyarországért emelték fel szavukat, ugyanis szerintük "nem enyhül a másságot viselőkkel szembeni magánemberi és közösségi ellenérzés", illetve "a hatalmi helyzetben lévők törvénytelen fellépései is megszaporodtak".

A tüntetők hangsúlyozták, "a roma vezető históriája csak csepp a tengerben, de éppen ezzel telt be a pohár". A transzparensek legtöbbje arról szól, hogy "Nincs jogegyenlőség!". Némelyiken sajátos vélelmek. Például: "Cigány vagy? Ülni fogsz!", "Nem kell látszatdemokrácia!", "Szólásszabadságot - következmények nélkül!", "Ne ítélj külsőre!".

A demonstrálók a petíciót Dávid Ibolya kabinetfőnökének adták át; a minisztertől írásos választ várnak arról, lehet-e Kozák János ügyében diszkrimináció-mentes felülvizsgálatot kérni. A demonstrálókhoz nem csatlakozott egyetlen ismert cigányvezető sem.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek