Szervezett lejáratást sejt az igazságügyi államtitkár is

2001.03.23. 14:50
Hazánkban nem jó romának lenni, ám ezért a kormányzatnak semmi szégyenkeznivalója nincsen, hiszen se pénzt, se intézkedéscsomagot nem sajnál a honi cigányság helyzetének javítása érdekében - derült ki az igazságügyi tárca pénteken tartott sajtóértekezletén, ahol a zámolyi ügy kapcsán értékelték a magyarországi romák helyzetét. Hende Csaba politikai államtitkár szerint irányított Magyarország-ellenes kampány folyt a külföldi sajtóban a zámolyi ügy kapcsán.
Nem jó romának lenni Magyarországon, ahogy például öregnek sem - jelentette ki Hende Csaba, az igazságügyi tárca politikai államtitkára pénteken, közel kétórás, a hazai cigányság helyzetét és a zámolyi romák kivándorlását értékelő előadásában. A francia menekültügyi hatóságok döntését megalapozatlannak tartó államtitkár megértőnek mutatkozott az ügyben, hogy a zámolyiak, egy jobb élet reményében valótlanságokat állítottak a francia menekültügyi hatóságoknak, ám az őket támogató, politikai kötődéssel is rendelkező csoportok és elsősorban a francia sajtó rágalmait határozottan visszautasította.

Magyarország-ellenes kampány

Az államtitkár szerint irányított és széleskörű Magyarország-ellenes kampány folyt a külföldi sajtóban a zámolyi ügy kapcsán. Példának felhozta a Mozgalom a Fajgyűlölet Ellen és a Népek Barátságáért nevű, a zámolyi romákat támogató strasbourgi szervezet sajtónyilatkozatát, amelyben azt állították, hogy a magyarországi cigányok bizonyos foglalkozások elől el vannak zárva, ugyanúgy, mint egyes közterületi helyektől is. Az államtitkár szerint az efféle kijelentések minden valóságalapot nélkülöznek, hazánkban ugyanis nincsen állami szervek által irányított apartheid.

Az "irányított, széleskörű Magyarország-ellenes kampányról" Hende elmondta, hogy jelentős támogatói kör alakult ki politikusok, médiumok és közszereplők részvételével, akik nyilvánvalóan alaptalan és valótlan állításokat tettek közzé a nemzetközi sajtóban. Ezek a megnyilatkozások Hende szerint sem jóhiszeműnek, sem spontánnak nem nevezhetőek, ám arra a kérdésre, hogy szerinte ki állhat az "összehangolt kampány" hátterében, az államtitkár kitérő választ adott.

A magyar hatóságok mindent megtettek

A politikai államtitkár előadásában 1997-től, a zámolyi ügy kezdetétől felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyar hatóságok a zámolyi cigányok életkörülményeinek javítására és védelmük megszervezésére hoztak. Ezeket egyébként - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - többször is a francia hatóságok tudomására hozták - tette hozzá.

A magyar hatóságok mindenre kiterjedő figyelmének ecsetelése mellett az államtitkár hosszan ismertette a zámolyiak hamis állításait és mulasztásait. Így például: nem költöztek be a számukra Zámolyon felépített házakba, nem vettek részt a számukra felkínált közmunkán és strasbourgi kinntartózkodásuk idején is, egészen ez év januárjáig felvették a szociális és gyermekvédelmi segélyt a zámolyi önkormányzattól.

Millirádokban mérhető...

Az előadás második felében a politikai államtitkár részletesen ismertette a jelenlegi kormány szociális, foglalkoztatási, oktatási és egyéb területeken a cigányság helyzetének javítására hozott intézkedéseit, és nem utolsó sorban az ezekre költött milliárdokat. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző kabinet nagyságrendekkel kevesebb pénzt költött ezekre a programokra.

Arra a kérdésre, hogy az országgyűlés emberi jogi bizottsága e héten elutasította Fodor Gábor szabad demokrata képviselő antidiszkriminációs törvényjavaslatát, az államtitkár elmondta, hogy bár fontosnak tartják az ezirányú intézkedéseket, úgy vélik, egy törvény megalkotásával nem oldódnának meg a problémák.

Rossz példát mutattak a zámolyiak

Érzelmileg azonosulunk a zámolyiakkal, ám rossz példának tartjuk a kivándorlásukat, és nem szeretnénk, ha bárki párhuzamot vonna az ő és a magyarországi romák helyzetével - jelentette ki az előadáson részt vevő Farkas Flórián, a jelenleg kabinettel jó kapcsolatot ápoló Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

Farkas szerint a francia hatóságok döntése jelzés értékű, ám nem csupán hazánknak, hanem az egész régiónak szóló figyelmeztetés. Az OCÖ elnöke egyébként úgy véli, a zámolyi ügy a valósághoz képest majdhogynem jelentéktelen, hiszen a cigányság helyzete Magyarországon általában sokkal rosszabb a zámolyiakénál. Farkas szerint egyébként a hazai cigányság nagy része elítéli a zámolyiak kivándorlását.  • Hírek
  • Hírek