József, Bánk
-6 °C
0 °C

'Romáknak itt nincs helyük'

2005.06.22. 16:00
Az elmúlt napokban több olyan esetről is lehetett hallani, amikor romákat nem engedtek be valahova. A jogvédők szerint a probléma országosan jellemző, Budapesten is több olyan hely van, ahol ugyanez megtörténhet.
Nem szolgáltak ki egy roma családot Kazincbarcikán egy éjjel nappali boltban, mondta Iványi Klára a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) illetékese szerdán az Indexnek. A jogvédő szerint nem egyedi ügyről van szó, csak ez a legfrissebb, amivel jelenleg foglalkoznak, a probléma viszont országosan jellemző.

A diszkriminatív estek nagy része soha nem kerül nyilvánosságra. A sértettek vagy nem akarják további megaláztatásnak kitenni magukat, vagy fogalmuk sincs arról, hogy faji hovatartozásuk miatt nem engedik be őket valahova.

Nem a károsult bizonyít

Iványi Klára elmondta, hogy a romákat különféle kifogásokkal zárják ki bizonyos helyekről. Az iroda ilyenkor teszteléssel próbálja bizonyítani a diszkriminációt. Roma és nem roma emberekkel próbálják ki, miként viselkednek a kidobók, szállodások, boltosok. Az esélyegyenlőségi törvény új, és nagyon fontos része, hogy nem a károsultnak kell bizonyítani, hanem a diszkrimináció gyanújába került cégnek, intézménynek, hogy nem követtek el jogsértést, mutatott rá.

Szórakozóhelyeken a tulajdonosok általában a számukra nem kívánatos személynek arra hivatkoznak, hogy csak klubtagságival lehet bemenni, vagy zártkörű rendezvény, esetleg esküvő van. "Több olyan helyre is el tudnék menni Budapesten, ahol ilyen megtörténhet", tette hozzá Iványi Klára.

A bizonyítás viszont még ilyen körülmények közt is nehéz. A pénzbírság megítélése csak úgy lehetséges, ha nyíltan beismerik, roma származása miatt nem engedtek be valakit az adott helyre, vagy származása miatt nem vették fel állásba, vagy nem szolgálták ki valahol. Ez csak a legritkább esetben történik meg.

Fehér füzet

A NEKI honlapján minden évben felkerül az úgynevezett Fehér füzet, amiben az adott év kisebbségi jogsértései, főként roma származással összefüggő ügyek szerepelnek. Ezekre a rendőrségi túlkapás, az oktatási és munkaügyi diszkrimináció jellemző. A sorok közül kiolvasható, hogy az iroda jogi segítséget nyújt, és tényfeltárást végez, de az átlátszó esetek többségében több évig tartó pereskedésre számíthat az, aki megpróbál fellépni a diszkrimináció ellen. Az ítéletek többnyire pár százezer forintos nem vagyoni kártérítésekből állnak.