Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az ügyészség szerint kizárt, hogy megfulladt a cigány fiú

2004.07.28. 09:35
Az ügyészség szerint kizárt, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint "több mint valószínű", hogy fulladás okozta a rendőri intézkedés közben vasárnap elhunyt fiú halálát Kecskeméten. A család csendes virrasztást tartott kedd éjjel a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt. A demonstráció megtartására nem volt törvényes lehetőség, de a rendőrség nem lépett közbe. Az MTI-nek nyilatkozó intézkedő és azóta felfüggesztett rendőr szerint vasárnap este az előírások szerint cselekedett.
"Kértem a rendőröket, hogy tolják ki a tűréshatárt" - mesélte az Indexnek Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Cigányok Érdekképviseleti Szervezetének elnöke, aki másfél órával azután érkezett a kecskeméti Auchan áruházhoz, hogy egy 19 éves roma fiú a rendőri intézkedést követően meghalt. A családtagok ugyanis, akik a szolgálaton kívüli rendőr lefogásával segítették a körözött fiatalember menekülését, egyre fenyegetőbben léptek fel a rendőrökkel szemben.

Fulladás okozta?

Az állásából felfüggesztett rendőr ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indult hétfőn eljárás, bár a boncolás szerint kizárható, hogy a légutakba került homok okozta a fiatalember halálát, tájékoztatta az MTI-t kedden a megyei ügyészségi nyomozó hivatal vezetője. A boncolás alapján teljesen kizárható, hogy homok eltömítette volna a vasárnap este elfogásakor meghalt férfi légútjait és ettől megfulladt volna, mondta Horváth István.

Rostás szerint külsérelmi nyomok "nem voltak a fiatalemberen, de ha nincs a rendőri intézkedés, akkor nem hal meg". Az MTI-nek a megyei ügyészségi nyomozó hivatal vezetője előtt nem sokkal nyilatkozó Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint viszont a rendőri intézkedés közben elhunyt fiú halálát több mint valószínű, hogy fulladás okozhatta, mert homok került a légutakba és a tüdőbe.

Az igazságügyi orvos szakértők előzetes véleménye szerint a 19 éves férfi halála meglévő szívbetegsége, valamint a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés, és a mozgáskorlátozottsággal járó leszorítás együttes hatására következett be.

A rendőr élesztgette a fiút

Az MTI munkatársa találkozott a beosztásából felfüggesztett intézkedő rendőrrel is. A zászlós rendfokozatú tiszthelyettes elmondta: amikor felismerte a körözött férfit, intézkedési kötelezettsége volt, ezért szolgálatba helyezte magát. "Amikor átfogtam a körözött férfit, hogy ne tudjon elszaladni, a testvére hátulról rángatott és a nyakamat szorongatta" - közölte. A több mint 300 méteren keresztül tartó futás és dulakodás "a körözött férfit kimerítette, de semmi probléma nem történt volna, ha a testvér nem avatkozik be" - mondta a beosztásából felfüggesztett rendőr.

"Az áruház melletti területen, miután többször kiszabadította magát a férfi, kénytelen voltam a földre levinni, és jobb kezét hátrahúzva tartani, míg egy segítségemre siető kollégám a testvérét tartotta távol tőlem". Amikor észrevette, hogy az elfogott férfi nem tanúsít ellenállást, akkor előbb az oldalára, majd a hátára fektette, majd a közeli házból vizet kértek és az arcát lemosva próbálták éleszteni. Közölte: "miután nem tért magához a férfi, a szájára zsebkendőt tettem, majd mesterséges légzést alkalmaztam."

"Az áruház biztonsági kamerái bizonyára rögzítettek mindent, és be tudom bizonyítani, hogy az előírások szerint cselekedtem, továbbra is rendőrként akarok dolgozni, mert ezt tanultam" - mondta a beosztásából felfüggesztett rendőr.

Csendes virrasztás

A fiú rokonai megvárják a vizsgálat eredményét, és utána döntik el, hogy tesznek-e feljelentést az ügyben. A család kedd estére csendes virrasztást szervezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság épülete elé. A demonstráció megtartására nem volt törvényes lehetőség, de a rendőrség nem lépett közbe.

Mint a HavariaPress tudósításából kiderül, a tizenkilenc éves fiatalember rokonsága, hatvan-nyolcvan ember kedd este kilenc órakor vonult a kapitányság elé. A gyertyákat gyújtó és imádkozó virrasztókat gépkocsikban elhelyezett nagy számú rendőr felügyelte, de nem került sor a hatóság részéről beavatkozásra. A gyülekezés megkezdése után mintegy fél órával egy rendőr alezredes felszólította a tömeget a távozásra.

Az emberek ezután a fiú halálának helyszínére, a Kecskemét szélén található bevásárlóközpont közelébe vonultak. Itt szintén gyertyákat gyújtottak. A csoportosulást kommandósok vették körül - a rend fenntartása érdekében - de rendbontásra, rendőri beavatkozásra itt sem került sor.

A családnak kell kezdeményezni

A Magyar Helsinki Bizottság egyelőre nem vizsgálódik a kecskeméti haláleset ügyében, mondta az Indexnek Pardavi Márta programigazgató. Ha az áldozat rokonai jelentkeznének a Bizottságnál, akkor úgynevezett sértetti képviseletet biztosítanának.

Azt még nem lehet tudni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság éves jelentésébe, az indokoltnál súlyosabb rendőri fellépések közé, bekerül-e a kecskeméti eset, ez a rendőrségi nyomozás, illetve egy esetleges bírósági ítélet függvénye. A június elején egy rendőr kezei között meghalt bolgár férfi halálesete - Pardavi Márta szavaival - "jó eséllyel" szerepel majd az éves jelentésben. A vádlott rendőrt gondatlan emberüléssel gyanúsítja a Fővárosi Ügyészégi Nyomozó Hivatal. A bolgárt éppen egy tárgyalásról szállították el, amikor dulakodásba keveredett kísérőivel, de az egyik rendőr feltehetően úgy megszorította, hogy megfulladt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!