Viola
-5 °C
-2 °C

Titkokkal övezett roma ösztöndíjak

2002.11.19. 08:51
Titkos adatként kezeli a Nyílt Társadalom Alapítvány a roma felsőoktatási ösztöndíjprogram nyerteseinek és elutasítottjainak számát. Az amerikai Memorial Found finanszírozásával indított kelet-közép-európai projekt hazai kezelőitől az sem tudható meg, pontosan mekkora összeget szántak a régióból érkező pályázatokra. A nemzetközi alap hét ország kisebbségi fiataljainak ígér az oktatással kapcsolatos kiadásokat fedező 500-1000 dolláros egy tanévre szóló anyagi segítséget.
A pályázók információi szerint a Roma Felsőoktatási Emlékösztöndíj Program döntőbizottsága idén a beküldött dokumentumok alapján a 600 jelentkező közel felét nem találta alkalmasnak a támogatásra.

Nem tudható

Az amerikai Roma Memorial University Scholarship Program budapesti kezelője, az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Alapítvány) programfelelőse az Index kérdésére nem erősítette meg az információkat, ugyanakkor elmondta, hogy a számok nem publikusak. Harmati Enikő elmondta, hogy főként azokat a pályázatokat utasították el, amelyek határidőn túl vagy hiányosan érkeztek az OSI-ba, ezek a jelentkezők eleve kiestek. A szétosztott összeg nagyságáról szintén nem tudható pontos adat, csupán annyi, hogy a tavaly és idén hét ország roma fiataljainak megítélt ösztöndíjakat egy "több százezer dolláros alapból" fizették, ám ebből még a jövő évre is jut.

A programfelelős szerint nem adható ki a döntőbizottság összetétele sem. A jelentkezőknek meg kell elégedniük azzal, hogy az 500-1000 dollár közötti pályázatukat három, a térség országaiból származó roma döntnök egy videokonferencia keretében bírálta el. Harmati Enikő hozzátette azonban, hogy a 2001-es adatokat már nyilvánosságra hozták: akkor 1000 próbálkozásból 700 volt sikeres.

Valamelyiknek nem felelt meg

Az Indexnek nyilatkozó pályázók furcsálják, hogy egy kisebbségi oktatási programot ennyi titok övez. Az elutasítottaknak kiküldött levélben nem szerepel például indoklás sem, csupán annyi, hogy a pályázat a feltételek valamelyikének nem felelt meg. Puporka Lajos - aki a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola 18 újságíró szakos diákja számára pályázott - elmondta, hogy minden pályázatot együtt, hasonlóan előkészítve küldtek el az OSI-nak. A nagyarányú elutasítás mellett sokak hiánypótlásra felszólító levelet kaptak, ám az kideríthetetlen, hogy milyen fórumhoz kell fordulni a vitatott ügyekben. A magyarországi, cseh, szlovák, bolgár, macedóniai, romániai és szerbiai romák a holocaust idején a nácik által zsákmányolt aranyból létrehozott alapítvány adományaira pályázhattak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!