Romadiszkrimináció: átfogó vizsgálatot akar az új miniszter

2003.05.21. 21:49
Kivizsgálják az érintett miniszterek azokat az elmúlt napokban megjelent sajtóinformációkat, amelyek romák hátrányos megkülönböztetéséről szólnak - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az esélyegyenlőségért felelős új tárca nélküli miniszter szerint átfogó vizsgálatra van szükség annak kiderítésére, hogy sterilizáltak-e roma nőket akaratuk ellenére, és van-e a kórházakban "C-kórterem".
A roma nők állítólagos sterilizációjával, illetve a külön roma kórtermek felállításával kapcsolatban Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán kijelentette: a kormány mélységesen felháborítónak tartja, hogy ilyen esetek előfordulhatnak. Jelezte, az egészségügyi tárca vezetője igazoló jelentést kért, Lévai Katalin pedig a helyszínen fog tájékozódni az esetekről.

Erőszakkal sterilizáltak magyar romákat?

A diszkriminációs vizsgálatot az indokolja, hogy roma nők szerint a kórházakban akaratuk ellenére sterilizálták őket. Legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy a gyanú szerint az egri Markhot Ferenc Kórházban egy "C-kórteremben" elkülönítik a roma nőket.

Az érintett miniszterek kivizsgálják az elmúlt napokban megjelent, romák hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatos sajtóinformációkat.

Lévai Katalin szerint általánosabb, átfogóbb vizsgálatra is szükség lenne a romák hátrányos megkülönböztetéséről szóló sajtóinformációk kapcsán annak áttekintésére: miként bánnak a szülő nőkkel a kórházakban.

Mint mondta, vizsgálódási jogköre nincs, így csak kezdeményezni tudja, hogy a konkrét értesülések kapcsán az egészségügyi miniszter és Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa indítson vizsgálatot.

Nehéz igazolni a rejtett diszkriminációt

Szavai szerint a kórházak zárt intézmények, így azokban nehéz fellelni és igazolni az esetleges rejtett diszkriminációt. A tárca nélküli miniszter rámutatott arra: az egyenlő bánásmódról szóló törvény következtében "megfordul a bizonyítási teher", nem az esetleg hátrányos megkülönböztetést elszenvedőnek kell bizonyítania igazát.

A készülő jogszabály meghatározza a rejtett diszkrimináció fogalmát és keretet ad a hasonló vizsgálatok lefolytatásához.

Lévai Katalin jelezte, hogy az egri sajtóinformációk kapcsán a helyszínen tájékozódik majd, s a konkrét esetek ügyében pénteken a tervek szerint megbeszélést folytat Kaltenbach Jenővel és Göncz Kingával, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkárával.  • Hírek
  • Bankszámla