Tragikus a cigányság egészségi állapota

2002.11.30. 11:08
Egy borsodi felmérés riasztó képet fest a romák egészségügyi állapotáról. A Babusik Ferenc pszichológus vezetésével készült felmérés eredményeit a Népszabadság ismertette. Hasonló vizsgálatot évtizedek óta nem végeztek Magyarországon. A romák csaknem nyolc százaléka a stresszből és a kilátástalan életviszonyokból eredő lelki betegségekben szenved.
A cigányok várható élettartama legalább tíz évvel kevesebb, mint a nem cigányoké. Ez a tény régóta köztudott, de a kiváltó okokról eddig kevés tudományos ismeretünk volt.

A borsodi cigányok mintegy harmada városokban, kétharmada falvakban él. A roma háztartások 90 százaléka nem jut hozzá vezetékes gázhoz, 40-50 százalékának nincs saját vízforrása. A családtagok a közkutakra járnak vízért. A vizsgált népesség csaknem negyede nem végezte el az általános iskolát, az érettségivel rendelkezők aránya nem éri el a három százalékot. A férfiak háromnegyedének, a nők kilenctizedének nincs állandó munkahelye.

Gyakori a TBC

A Népszabadságban ismertetett felmérés szerint a hiányos táplálkozás és az egészségtelen lakókörnyezet egyik következménye, hogy a romák esetében kiugróan magas a tbc-sek száma: több mint tízszerese a megyei átlagnak. A tbc elsősorban azokat a nőket fenyegeti, akik idejük nagy részét az egészségre ártalmas lakásban töltik. A romák körében a daganatos megbetegedések is gyakoriak, az átlagosnál négyszer többször fordulnak elő.

A háziorvosok nincsenek tisztában a gondokkal
A vizsgálatból az is kiderült, hogy a háziorvosok nincsenek tisztában azzal, milyen súlyos a cigányság egészségügyi helyzete. Miközben a felmérés kimutatta, hogy számos betegség jóval gyakoribb a romák körében, a megkérdezett háziorvosok nem érzékeltek lényeges eltérést a cigány és a nem cigány lakosság között.

A vashiányos vérszegénységet a nemzetközi kutatók a fejlődő országokra jellemző megbetegedésként tartják nyilván. A borsodi vizsgálat szerint a romák körében a vashiányos vérszegénység előfordulási aránya az átlagosnak a tízszerese. Folytatva a sort: a cigány népességben a pajzsmirigy-megbetegedések aránya három-négyszerese, az átmeneti agyi keringési zavaroké közel hatszorosa, a magas vérnyomással kapcsolatba hozható betegségeké több mint háromszorosa, a krónikus alsó légúti megbetegedéseké csaknem négyszerese, a gyomorbetegségeké pedig hat és félszerese az átlagnak.

Nagy probléma a drog

A romák csaknem nyolc százaléka a stresszből és a kilátástalan életviszonyokból eredő lelki betegségekben szenved. A drága kábítószerek a romák nagy többsége számára megfizethetetlenek, de az olcsó, narkotikumként is használt anyagok igen elterjedtek. A roma népességben a pszichoaktív szerek okozta megbetegedések aránya négy és félszer több, mint a nem roma lakosság körében.

A koraszülés, az alacsonyabb születési súly, a szülés körüli időszakban jelentkező káros hatások a gyermekek csökkentlátását vagy teljes vakságát idézhetik elő. A roma közösségekben az átlagosnál majdnem tizenkétszer nagyobb a gyengénlátók aránya. Az asztmások számát nézve hatszoros, a szívbetegek esetében tizenötszörös a különbség.

Módszertan
A 19 és 34 év közötti cigány lakosok körében végzett reprezentatív kutatást a Delphoi Consulting kutató- és tanácsadó cég végezte Babusik Ferenc vezetésével, Papp Géza orvosi szaktanácsadó közreműködésével. Az érvényben lévő törvények tiltják, hogy az állampolgárokat származásuk alapján nyilvántartsák, a kutatók ezért a helyi cigány önkormányzatok segítségével keresték fel a vizsgálatban szereplő háztartásokat. Babusik tájékoztatása szerint ilyen kiterjedt roma egészségügyi vizsgálat utoljára a hetvenes évek végén készült Magyarországon. (A teljes felmérés az interneten is olvasható a /www.delphoi.hu honlapon.)


  • Tippek
  • Árfolyam