Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Magyar romák petíciója a szlovák kormánynak

2004.03.01. 12:12
A szlovákiai helyzet rákényszeríti a kormányokat, hogy elgondolkozzanak: mi történt a romák integrációjával, a romák esélyegyenlőségével az elmúlt tíz évben - hangzott el az Országos Cigány Önkörmányzat hétfői demonstrációján.
Fotó: Index
Szolidaritást vállalnak
A szlovákiai események egyértelműen jelzik, hogy az Európai Uniós csatlakozás küszöbén megoldatlan problémákkal állunk szemben - hangsúlyozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt hétfőn, az OCÖ által szervezett demonstráción. A délelőtti rendezvényen a cigány himnusz elhangzása után szólalt fel Kolompár, majd a magyarországi roma szervezetek nevében petíciót nyújtottak át a szlovák képviselet illetékesének.

Elítélik az erőszakot

Az ÖCO elnöke beszédében a magyarországi romák szolidaritásáról biztosította az elkeseredett dél-szlovákiai romákat, hangsúlyozva a szlovák kormány felelősségét a kialakult helyzetért, elítélve a romák kiszolgáltatottságát kihasználó uzsorások tevékenységét is. A cigány vezető elmondta, demonstrációjukkal fel szeretnék hívni a magyar és a szlovák közvélemény figyelmét a szlovákiai cigányság tarthatatlan helyzetére. Az OCÖ nevében ugyanakkor kinyilvánította, a kisebbségi önkormányzat nem ért egyet a rombolással, az erőszakkal és a garázdasággal. Hangsúlyozta: "mindenki tudja, hogy ez nem megoldás. Hanem nyomorúság, katasztrófa, kisebbség és többség számára egyaránt".

Kolompár Orbán arra is felhívta a figyelmet, hogy "rövid időn belül olyan európai közösség teljes jogú tagjaivá válunk, ahol a hátrányok megszüntetése, a leszakadás megfékezése, a nyomor, a munkanélküliség, az iskolázatlanság felszámolása kiemelt feladatok, amelyek megvalósításához jelentős források állnak majd rendelkezésre."

Petíció a szlovák kormánynak

Fotó: Index
Kolompár Orbán
Kolompár Orbán szerint Szlovákiában olyan helyzet állt elő, amely kapcsán minden kormánynak el kell gondolkoznia: "mi történt a romák integrációjával, a romák valós esélyegyenlőségével az elmúlt tíz évben." Mint mondta, a problémákat "csak közösen, az együttműködés jegyében tudjuk hosszú távon eredményesen kezelni."

Az OCÖ vezetői petíciót adtak át a nagykövetség egyik munkatársának, amelyben többek között azt kérik, szüntessék meg a romákkal szembeni brutális fellépést, vonják vissza a kirendelt karhatalmi erőket és dolgozzák ki az éhséglázadásban résztvevők rehabilitációjának jogi hátterét. Kérik: a szlovák kormány vizsgálja felül az elmúlt napok letartóztatásainak körülményeit, valamint keressenek konszenzusos megoldást a szlovákiai roma szervezetek vezetőinek bevonásával. A petíció megfogalmazói azt várják: szlovákia kormánya indítson be komplex integrációs programokat, amelyek a romák szociális és munkaerő-piaci helyzetének javítását célozzák.

A jelentős rendőri biztosítás mellett megtartott demonstráción mintegy negyvenen vettek részt. A megjelentek többsége a szolidaritás jeleként világoskék szalagot tűzött ruhájára.

Lezárnák az autópályákat
Határátkelők és autópálya-szakaszok lezárását helyezte kilátásba még szombaton - egyelőre időpont-megjelölés nélkül - a szlovákiai Roma Parlament, az éhséglázadások során letartóztatottak szabadlábra helyezését és a rendfenntartók visszavonását követelve a kormánytól. A Roma Parlament Kassán ülésező válságstábja, taktikai okokból homályban hagyva a tervezett blokádok időpontját és helyszíneit, csak annyit jelzett, hogy az akció a jövő héten lesz esedékes.

Az elmúlt időszak éhséglázadásai nyomán létrejött testület a külföldi roma szervezetekhez fordult támogatásért, arra kérve őket, hogy Szlovákia külföldi nagykövetségei előtt békés rokonszenvtüntetésekkel támogassák a szlovákiai romákat, akik "nem segélyeket, hanem munkát követelnek". Ezzel együtt úgy döntöttek, hogy aláírásgyűjtést indítanak a szociális segélyek megnyirbálásáról született törvény visszavonásáért, és felszólították a romákat, hogy hagyjanak fel a törvénytelen akciókkal és békés eszközökkel küzdjenek a szociális érdekeikért.

A kormányfőhöz és az államfőhöz címzett levelükben követelik, hogy a rendőri alakulatokat és hadsereg tagjait azonnal rendeljék vissza a kaszárnyákba, hogy a fegyveres testületek ott teljesíthessék az alkotmányból eredő kötelességeiket. Akik pedig a romák közül őrizetben vagy fogdában vannak, azokat azonnali hatállyal engedjék haza, hogy a sokgyerekes anyák és apák eleget tehessenek szülői kötelességeiknek - ismertették követeléseiket a sajtóval a testület vezetői.