Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Cigány párt a munkanélküli segély eltörléséért

2001.07.25. 16:03
A munkanélküli segély eltörlését és a kötelező bölcsődei nevelés bevezetését akarja többek között a Magyarországi Roma Összefogás Párt. A szervezet be akar kerülni jövőre a parlamentbe, ugyanis úgy vélik, hogy 250 ezer fős támogatottságukkal sikerül elérniük az ötszázalékos küszöböt. A Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma azonban ezt irreálisnak tartja. Legfeljebb 2006-ban lesz esélyük arra, hogy bejussanak a törvényhozásba, ám ahhoz az Országos Cigány Önkormányzat teljes megreformálására lenne szükség.
Elsősorban jól menő cigány nagyvállalkozók szponzorálják a Magyarországi Roma Összefogás Pártot, így az ő pénzükből, illetve a párttagok havi 40 forintos hozzájárulásából akarnak kampányolni a 2002-es választásokra. A szervezet ugyanis elhatározta, hogy bejut a parlamentbe, s már ki is választották a 167 képviselőjelöltjüket. Választási programjuk radikális pontjaiban azt tervezik, hogy eltörlik a munkanélküli segélyt és a jövedelempótló támogatást. Nem lesz erre szükségük sem a cigányoknak, sem a magyaroknak, mivel elképzelésük szerint a nagyvállalkozók és nagyvállalatok olyan adókedvezményekben részesülnének, aminek hatására tömegesen vennének föl munkásokat. Így teljesen megszűnne a munkanélküliség.

Kötelező bölcsőde

Szajkó Béla pártelnök minden szülőt kötelezne arra, hogy csemetéjét járassa bölcsődébe, óvodába. Ráadásul minden fiatalnak muszáj egy szakmát tanulnia. Ezek nélkül Szajkó elképzelhetetlennek tartja a hazai cigányság felemelkedését. A márciusban alakult szervezet vezetője szerint rengetegen támogatják ezt az elképzelést, párttagságuk lassan meghaladja az ötvenezret, támogatóik pedig 230-250 ezren vannak.

Szajkó úgy véli, hogy bármelyik parlamenti párttal szívesen szövetséget kötnének, kivéve a MIÉP-et. Egyelőre azonban egyik párt sem vállalja fel a cigányságot, s valószínű, hogy egyedül kell megmérettetniük magukat a választásokon.

Kolompár Orbán: Elbeszélnek egymás mellett a cigány szervezetek

Viszont nem osztja mindenki Szajkóék nézeteit. Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának vezetője felelőtlenségnek tartja azt, hogy indulni akar a parlamenti választásokon a cigány párt. Úgy véli, hogy még nincs meg a kellő számú támogatottságuk, s fölösleges hamis illúziókat kelteni. Kolompár számításai szerint majd négy év múlva lesz esélyük arra, hogy 20-30 képviselővel bekerüljenek a patinás épületbe. Ehhez azonban gyökeres változtatásra lenne szükség a mindenkori kormány egyetlen legitim tárgyalópartnereként működő Országos Cigány Önkormányzat működésében. A szervezetet túl simulékonynak tartja, s ez az oka annak, hogy a majd' négyszáz cigány szervezet elbeszél egymás mellett, s képtelen az együttműködésre.