Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Letartóztattak két roma vezetőt

2004.11.02. 16:13
Letartóztatták a győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat helyettesét és a tatabányai elnököt, adta hírül a Roma Sajtóközpont. A rendőrség tizenegy embert gyanúsít üzletszerűen elkövetett csalás és többrendbeli magánokirat-hamisítás miatt. A gyanú szerint ismeretlenek jogosulatlanul vettek fel olyan összegeket, melyeket az Osztrák Kárpótlási Alap az Ausztriában kényszermunkát végzett magyarországi romáknak szánt, kárpótlásként. Több esetben nem is romák kaptak a kétszázmillió forintból.
A Győr Városi Bíróság letartóztatta H. Attilát, a győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettesét és B. Józsefet, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tatabányai elnökét – adta hírül a Roma Sajtóközpont. Kis Imréné, a Győr-Moson Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a tizenegy gyanúsítottból így összesen hárman vannak előzetes letartóztatásban.

Eddig kétszázötvenen

A gyanúsítottak közreműködtek abban, hogy ismeretlenek jogosulatlanul vehessenek fel olyan összegeket, amelyeket az Osztrák Kárpótlási Alap az Ausztriában, a II. világháború alatt kényszermunkát végzett magyarországi romáknak szánt kárpótlásként. Győr-Moson-Sopron megyéből háromszázan adták be kárpótlási kérelmüket, melyből kétszázötvenen már megkaptak összesen kétszázmillió forintot.

Csalás, magánokirat-hamisítás

A rendőrség üzletszerűen elkövetett csalással és többrendbeli magánokirat-hamisítással gyanúsítja a letartóztatottakat. A gyanú szerint olyan személyek is benyújtották kérelmüket, akik nem voltak kényszermunkán a mai Ausztria területén. Olyan személyek ellen is folyik nyomozás, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy az idős kérelmezőktől fenyegetéssel vagy megvesztegetéssel pénzt kényszerítettek ki, vagy idős emberek adatait megszerezve, esetenként számukra ismeretlen tartalmú papírokat aláíratva, nevükkel visszaélve megalapozatlan kérelmeket nyújtattak be. Bizonyos esetekben ezek az öregek nemhogy nem voltak kényszermunkán, de nem is voltak romák, sem zsidók.

A rendőrség azt követően kezdett el nyomozni, hogy a telefontanún állampolgári bejelentés érkezett a vélelmezett csalásokról.