Ezerötszázan a szegénység ellen

2000.05.24. 19:30
Ezerötszázan vettek részt azon a parlament előtti tüntetésen, amelyet a szegénység és a kirekesztettség ellen szervezett a Roma Polgárjogi Alapítvány. A demonstrálók petícióban követelték a bérek jelentős mértékű emelését, a családi pótlék értékállóságát, illetve egy olyan törvény megalkotását, mely elhelyezési kötelezettséget írna elő az önkormányzatoknak kilakoltatás esetére.
A tüntetők petíciót juttattak el a miniszterelnökhöz
Horváth Aladár, a szervező Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy bár a gazdaság stabilitása megteremtődött, az állam még mindig nem a legrosszabb körülmények között élőket támogatja. Aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy a parlament tegnap fogadott el egy olyan törvényt, amely megkönnyíti a nehéz helyzetbe került családok kilakoltatását. ,,Nem nézhetjük tétlenül, hogy a legtöbbet szenvedett rétegek már éheznek" - kongatta meg a vészharangot az emberi jogi aktivista, aki szerint a gazdasági stabilitás immár megteremtődött, így semmi akadálya nem lehet annak, hogy az emberi élet alapfeltételeit mindenki számára biztosítsa az állam.

A tüntetők petíciót juttattak el a miniszterelnökhöz, ebben követelik a családi pótlék értékállóságának megteremtését éppúgy, mint a munkajövedelmek jelentős növelését, vagy a tartósan munkanélküliek átképzését annak érdekében, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

A tüntetést némileg megzavarta, hogy kopasz fiatalok egy csoportja ,,Tégy a magyargyűlölet ellen", feliratú transzparenssel próbáltak meg elvegyülni a tömegben, miközben szidalmazták a jelenlévőket. Hogy végül nem volt semmilyen atrocitás annak köszönhető, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök kivezették a hangoskodókat a tömegből és akkor is ,,résen voltak", amikor megpróbáltak visszaszivárogni a tüntetők közé.


  • Hírek
  • Megtakarítás