Gerzson
-3 °C
2 °C

'Vége a basáskodásnak'

2003.01.12. 08:52
Az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 53 mandátumából 52-t a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) jelöltjei szereztek meg a szombati elektori gyűlésen, miután - egy kivétellel - csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra. A legtöbb szavazatot az OCÖ eddigi elnökhelyettese, Pálfi Miklós kapta. A füttykoncertre és a szitkozódásra utalva Kaltenbach Jenő, kisebbségi ombudsman szégyennek nevezte, ami a választáson történt.
A DRK-képviselőkön kívül csak a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének bejegyzés alatt álló elnöke, Farkas Elemér jutott be az önkormányzati testületbe.

Mozgott a föld

A gyűlésen - amelynek helyszínén mintegy 2700 elektor regisztráltatta magát - 1347-en járultak az urnákhoz szombaton késő éjszaka. A Lungo Drom (LD) nem vett részt a voksoláson: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat. Farkas Flórián este híveivel együtt kivonult a rendezvényről, és a választás megismétlését követelte. Az OCÖ elnöki tisztét nyolc évig betöltő Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője az Index kérdésére csak annyit mondott: "mozog a föld, hát látod, nem". A sok vitával, heves szócsatákkal tűzdelt választás este közös füttykoncertbe, és a politikai hovatartozás akkurátus megjelölésével fűszerezett szitkokba fulladt.

A választás előtt a szembenálló két koalíció vezetői úgy vélték, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sikerül "tiszta győzelmet" aratniuk, azaz önkormányzat összes helyét megszerzik riválisuk elől.

Szégyen
Kaltenbach Jenő, kisebbségi ombudsman az Indexnek azt mondta szégyen, ami az OCÖ-választáson zajlott, de nem a romák szégyene, hanem a magyar törvényhozásé. Az országgyűlési biztos szerint a parlamentnek már régen meg kellett volna oldania, hogy a harmadik ciklusban ne kelljen 3-4 ezer embert összezsúfolni, és egy maratoni, teljes napot igénybevevő procedúrára kényszeríteni.

"Vége a személyi kultusznak"

A legtöbb szavazatot az OCÖ eddigi elnökhelyettese, Pálfi Miklós kapta, a DRK elnökjelöltjei közül Kövesi Vilmos a harmadik, Horváth Aladár a 26. helyen végzett. A Demokratikus Roma Koalíció azzal az elsődleges céllal jött létre, hogy "leváltsa" Farkast, aki az önkormányzati rendszer indulása óta eddig megdönthetetlen pozíciókat épített ki. A DRK olyannyira ezt a célt követte, hogy a szövetséges szervezetek több elnökjelölttel vágtak neki a szombati választásnak.

Az eredményhirdetést követő vasárnap hajnali sajtótájékoztatón Horváth Aladár az eddigi egypártrendszerű, személyi kultuszra épülő, "basáskodó" cigány önkormányzati rendszer helyett demokratikus szisztémát ígért, az őszinte beszéd, az emberi hang fontosságát emelve ki a most megkezdődött "roma rendszerváltásban".

Kövesi Vilmos arról beszélt: az új országos önkormányzat a mindenkori kormányzattal szoros kapcsolatot tartva tevékenykedik majd a magyarországi cigányság érdekében.