OCÖ-választás: példátlan tempó, képlékeny helyzet

2003.03.01. 14:40
A szokásos több órás késéssel, de szokatlanul gördülékenyen kezdte meg munkáját szombaton az új Országos Cigány Önkormányzatot megválasztó elektori gyűlés. Az Index információi szerint a két nagy rivális koalíciónak most először sikerült megegyeznie a levezető elnökök és a szavazatszámlálók személyében. A megváltozott rendszerű szavazással példátlanul gyorsan, két óra alatt megválasztották a négy lista jelöltjeit.
Képlékeny a helyzet - foglalta össze az Index kérdésére a jelöltállítás után kialakult viszonyokról a véleményét Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő.

Felpörgetve

Tekintse meg galériánkat a választásról
Klikk a képre!
Az Országos Cigány Önkormányzatot megválasztó megismételt elektori gyűlésen - amelyet a Hungexpo "B" pavilonjában tartanak - az eddigi választásokhoz képest rekord gyorsasággal sikerült megszavazni az esemény két levezető elnökét, Benga Oláh Tibor és Rácz Béla személyében. A januári első próbálkozás alkalmával épp a levezető elnökség összetétele miatt tört ki a botrány, amelyet követően a Farkas vezette tábor kivonult az eseményről. Az Index információi szerint a két rivális szerveződés vezetői most előre megegyeztek a két tagú elnökség és a három tagú szavazatszámláló bizottság összetételéről, ezzel példátlan módon meggyorsítva a választást. A felpörgetett tempóhoz az is hozzájárult, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán számos az Országos Választási Iroda számos változtatást hajtott végre a legnagyobb létszámú kisebbségi választás rendjében.

Négy lista

A szavazások során négy listát állítottak a jelöltek. Teljes 53 fős listát csak a Horváth Aladár vezette Demokratikus Roma Koalíciónak és a Lungo Dromnak sikerült elfogadtatnia. A két fő esélyes csoport mellett Pálfi Miklós, az OCÖ és a Lungo Drom korábbi alelnöke mögé felsorakozva egy Harmadik Erő Szövetség nevű szerveződés is megjelent a színen, ám ők csupán jelöltjeik alig több mint felét tudták megszavaztatni az erősen kettéosztott küldöttekkel. Egy borsodi romaönkormányzati elnök vezetésével független jelöltekből álló listát is állítottak, de csak nyolcan kapták meg a szükséges 10 százalékos támogatottságot.

Hatvannégy százalék

Tekintse meg galériánkat a választásról
Klikk a képre!
Délelőtt 11 óráig egyébként csak a meghívottak 19 százaléka jelent meg; az elektorok azonban folyamatosan érkeztek a gyűlésre. Fél egykor még várták a küldötteket, főként Borsod megyéből. A már délelőtt megérkezett elektorok énekkel, zenével és tánccal szórakoztatták magukat és társaikat a kezdésig. Kora délután Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke jelentette be, hogy a 4586 elektor 64 százaléka, 2950 fő regisztráltatta magát, a választás ezzel hivatalosan határozatképessé vált. A pavilonban csakúgy, mint január 11-én, egymástól elkülönülve foglaltak helyet a két nagy tömörülés, a Lungo Drom vezette szövetség és a Demokratikus Roma Koalíció szimpatizánsai. A baloldal támogatói számára érkezésükkor a fizikailag is komoly erőpróbát jelentő maratoni választássorozatra gondolva DRK élelmiszercsomagokat is osztott.

A sál maradt

Az előző, január 11-én tartott tanácskozáson - amelynek megismétlését a Legfelsőbb Bíróság rendelte el, mert a voksolás idejére határozatképtelenné vált a testület - 1200-1300 elektor volt jelen a meghirdetett kezdés idején; a gyűlést akkor két és fél órás csúszással kezdték meg. A gyűlésen a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) - csakúgy mint legutóbb - fehér sálat osztogat szimpatizánsainak; információk szerint január 11-re 1500, most pedig 2500 ilyen sálat hoztak magukkal a DRK tagjai. Farkas Flórián az előző körben az OVB-hez fordult a választási esélyegyenlőség megsértése ürügyén a "megkülönböztető" sál miatt.

Mádl kérése
Pénteken Mádl Ferenc köztársasági elnök találkozott a roma szervezetek képviselőivel, és arra kérte a cigány politikusokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy érvényes és eredményes legyen az elektori gyűlés. Ha másodszor is határozatképtelennek nyilvánítják az elektori gyűlést, akkor négy évig nem működhet Országos Cigány Önkormányzat.

Esélyek

A január 11-én rendezett országos cigány önkormányzati választás előtt a Lungo Drom szövetsége számított az esélyesnek, de a helyszínen úgy tűnt, az ellenzéki Demokratikus Roma Koalíció nagyobb támogatottságot élvez. A Lungo Drom csalásra hivatkozva kivonult a teremből, így a Demokratikus Roma Koalíció tarolt.

Ma már inkább az lenne meglepetés, ha nem a Demokratikus Roma Koalíció szerezne győzelmet, miután a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Lungo Dromnak nemrégiben több oszlopos tagja is hátat fordított. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a gyűlés előtt nem kívánt nyilatkozni, vagy a szavazás eredményére vonatkozó találgatásba bocsátkozni.  • Tippek
  • Bankszámla