Erik, Alexandra
EUR 385,17 Ft
USD 366,43 Ft
9 °C
23 °C

Nem lesz kormánybiztos a roma választáson

2003.02.13. 17:06
A kormánynak nincs lehetősége biztost kinevezni a megismételt országos cigány önkormányzati választás felügyeletére - válaszolta Farkas Flórián levelére a miniszterelnök. A Lungo Drom elnöke választás törvényes lebonyolítása érdekében kért biztost a szavazáshoz.
A megismételt országos cigány elektori gyűlés tiszta és törvényes lebonyolításának érdekében kormánybiztos kinevezését kérte Medgyessy Péter miniszterelnöktől Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő. A Lungo Drom elnöke levélben kérte a kormányfőt a biztos kinevezésére, még január végén. Farkas akkor közölte, hogy nem kíván sorozatos törvénysértésekhez, csalásokhoz asszisztálni. Mint mondta, ha nem ismétlődnek meg az általuk az előző választáson kifogásolt események, március 1-jén a megismételt elektori gyűlésen nem vonulnak ki a tanácskozásról.

Hatáskör hiányában

Medgyessy Péter válaszában közölte, hogy a kormánynak nincs hatásköre túlterjeszkedni a törvényben meghatározott feladatain. Így a Lungo Drom elnökének kéréseit a kabinet nem teljesítheti. "Sem kormánybiztos kinevezésével, sem a szavazás lebonyolítására vonatkozó technikai szabályok előírásával nem befolyásolhatja a választás törvényességét" - fogalmazott a miniszterelnök.

A választási eredmény megállapítása az Országos Választási Bizottság, a jogorvoslati kérelmek eldöntése a Legfelsőbb Bíróság hatásköre. A miniszterelnök ugyanakkor felkérte az Országos Választási Iroda felügyeletét ellátó belügyminisztert, hogy az Iroda vizsgálja meg a Lungo Drom egyéb javaslatait, és amennyiben a jogszabályok lehetővé teszik, hasznosítsa őket.

Felelős részvételt!

"Meggyőződésem, hogy minden, a választás előkészítésében közreműködő közigazgatási szerv szigorúan a törvényesség talaján állva fog eljárni. A demokrácia azonban ennél többet kíván, azt hogy a választásra jogosultak vegyenek részt a szavazásban és felelősen, higgadtan döntsenek. Így tegyék lehetővé az önkormányzat létrejöttét" - írta a miniszterelnök.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét