Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Rendőrök és halőrök zavartak a Tiszába egy a roma fiút

2001.04.25. 18:11
Sanyargatással és jogtalan fogva tartással gyanúsítanak két rendőrt és két halőrt, akik néhány napja egy engedély nélkül horgászó tizennégy éves roma fiút "lepleztek le" Tiszaburán. Az ügyet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja, az eljárás tizenegy nap után is ismeretlen tettesek ellen folyik. Ugyanakkor a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Lengyel György tájékoztatása szerint fennáll a gyanú, hogy a rendőrök jogsértést követtek el.
Április 14-én délután Tiszabura határában, a Tisza-parton egy két halőrből és két rendőrből álló járőrcsapat orvhorgászás közben "tetten ért" egy helyi roma fiút. A tizennégy éves F. Kálmánt azon nyomban a földre teperték, a fülénél fogva rángatták, majd arra kényszerítették, hogy ruhástól megmártózzon a Tisza jéghideg vizében. A fiú szülei nem nyilatkoztak, a Roma Sajtóközpont értesülései szerint a fiú azt állítja, nem horgászott, és eszközök sem voltak nála, amikor a járőrök rárontottak.

Az esetet követően a szülők feljelentést tettek a szolnoki rendőrkapitányságon. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Lengyel György elmondta, mivel fenn áll a gyanú, hogy a rendőrök is jogsértést követtek el, az ügyet a megyei ügyészségi nyomozóhivatalhoz irányították. Lengyel hozzátette, bár az esetről kevés konkrétumot tud, a szegénységben élő tiszaburai lakosok közül sokan engedély nélkül horgásznak, ezért előfordul, hogy a halőrök és a rendőrök közösen járőröznek a folyószakaszon, eddig azonban egyetlen tettleges atrocitás sem történt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője, Balázsné dr. Buskó Mária tájékoztatása szerint a rendőrséggel kapcsolatban sanyargatással elkövetett jogellenes fogva tartás miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettesek ellen, amely bűntett kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

Bár az esemény több mint tíz napja történt, és a rendőrök valamint a halőrök felderítése nem tűnik nehéz feladatnak, egyelőre nincsenek konkrét gyanúsítottak az ügyben.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, Farkas Lászlót felháborítja a halőrök és a rendőrök eljárása, és a tettesek példás büntetésére számít. A falu többi lakójához hasonlóan évek óta munka nélkül tengődő család érdekeinek képviseletére a kisebbségi önkormányzat biztosít majd ügyvédet.

Korábbi esetek
Az elmúlt években több olyan eset is sajtónyilvánosságot kapott, amelyekben halőrök, mezőőrök, erdészek indokolatlan és súlyos erőszakot alkalmaztak romákkal szemben.

Három éve Tunyogmatolcson a Nagyecsedi Vadásztársaság egyik vadőre puskájával agyonlőtte a Szamos holtágán engedéllyel, de "tiltott módszerrel" horgászó roma társaság egyik tagját, B. Árpádot. A tettes több évig húzódó bírósági eljárás után enyhe büntetést kapott.

1996 januárjában a Tisza jegén fát gyűjtögető tiszakarádi romákra lövöldözött, és többüket megsebesített egy rendőr és két erdész. Tettükért felfüggszetett börtönbüntetést kaptak.

Kilenc éve nagy közfelháborodást keltett, amikor egy turai mezőőr brutálisan agyonlőtt egy kétgyermekes roma asszonyt és egy fiatal férfit, mert körtét loptak a gyümölcsösből. A Legfelsőbb Bíróság négy év börtönre ítélte a férfit, a döntésnél enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy tettét a magyar állam tulajdonának védelmére követte el.