Piroska
-2 °C
5 °C

Perek, pofonok, kiegyezések a romapolitikában

2004.05.26. 14:35
A miniszterelnök részvételével megtartott cigánybálon ugyan a kisebbségi politika melletti egységüket demonstrálták a "baloldali romák", a Farkas Flóriánnal szemben két éve összefogó csoportok vezetői között azonban csak ritkán van béke. Az MSZP-elnökség roma ügyekért is felelős tagja szintén elismerte, hogy vannak ellentétek a roma vezetők között. Nagy Nóra szerint azonban az összetűzések nem személyes jellegűek, hanem azért alakulnak ki, mert egyesek a jelenleginél is gyorsabban szeretnének haladni a romapolitika megvalósulásában.
A szombaton megtartott cigánybálra, ahol jelen volt többek között Medgyessy Péter miniszterelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető is, egyetlen "jobbos" roma személyiség sem kapott meghívást. A két éve még egyetlen koalícióba gyűjtött "baloldaliak" vezetői így "oldottabb" légkörben tárgyalhattak a kormány kisebbségi politikájáról. Az Index információi szerint a zenés összejövetelen még az új esélyegyenlőségi miniszter a "romáknak tetsző" kiválasztására is felhívták a kormányfő figyelmét.

Csattant-e a vita

A Palace Hotelben rendezett bál idejére kialakult egység ellenére azonban az elmúlt időszakban állandósultak a különböző posztokat betöltő romák közötti személyes ellentétek. Teleki László romaügyi államtitkárnak például a pártban is számolnia kellett ellenlábasokkal. Mint emlékezetes, Csík Tamás, az MSZP Cigánytagozatának elnöke a tagozat tevékenységének felfüggesztését is beígérte a párt által támogatott Teleki tevékenységét kritizálva.

Két éve még egy sorban: (jobbról) Horváth, Kolompár, Teleki, Kövesi

A százmilliós költségvetési pénzek elköltése, valamint az államtitkár hatáskörébe tartozó személyi döntések miatt kirobbant és nyilvánosságra került vita következtében terjedhetett el, hogy a párt SYMA-csarnokban tartott kampánynyitóját követően egészen tettlegességig fajult nézeteltérésük. A két érintett cáfolta az összetűzést, a hétvégén megtartott cigánybálon már a látványos kibékülés történt a két roma politikus között.

Megfeledkeznek a közbeeső időszakról

Kövesi Vilmos szintén Teleki Lászlót okolja az országos politikából való visszavonulásáért. Az OCÖ-ben döntő szerepet játszó és egyébként Teleki Lászlót is jelölő Cigány Szervezetek Országos Szövetségéből távozott korábbi vezető szerint az államtitkár "kisajátította magának" a roma politikát. A vatikáni zarándoklatot követően a Kolompár Orbánnal kötött OCÖ-s koalícióból is kilépő Kövesi szerint az MSZP "túlzottan előtérbe állította Telekit". Az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy az MSZP, amely komoly anyagi áldozatok árán kampányolt a vidéki romák között a választások közé eső időszakban, megfeledkezik a cigányságról. Teleki László korábban arról tájékoztatta az Indexet, hogy a Rómába történt zarándoklat után alakult ki olyan helyzet a CSZOSZ-ben, amely lehetetlenné tette a Kövesivel való további együttműködést.

Elhúzódó elnökségi kérdés

Továbbra is bíróság előtt van Horváth Aladár korábbi, és Kolompár Orbán jelenlegi OCÖ-elnök vitás ügye, amely az önkormányzatban közel egy éve lezajlott vezetőváltás óta húzódik. Kolompár Orbánnak a polgári peres eljárás felmentéssel történt első fokú lezárása ellenére Horváth fellebbezése miatt újra a bíróságon kell majd megvédenie az elnöki posztot, valamint nem zárult le véglegesen a "magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja" miatt indított vizsgálat sem.

A tempón veszekednek

Vannak ellentétek a cigányság vezetői között - ismerte el Nagy Nóra, az MSZP elnökségének kisebbségi, civil és egyházi ügyekért felelős tagja, de leszögezte, hogy szerinte ezek nem személyes gyökerű problémák, hanem a romák életkörülményeit javító politika megvalósításának tempója miatt alakultak ki. Nagy Nóra az Indexnek azt mondta, hogy hamarosan folytatják az MSZP-n belül megkezdett vitát a kormányzati roma ügyekről, és bízik abban, hogy ezen a fórumon sikerül majd elkülöníteni a valós problémákat azoktól, amelyek nem azok.