Judit
3 °C
7 °C

Százezreket vittek a cigánysorra a pártok

2008.03.03. 10:02
Megkapták a pénzt, aztán meg kellett esküdniük a gyerek életére, hogy odaszavaznak, ahova mondták nekik. De azért volt, aki mind a két oldaltól elfogadta az ezreseket. A 2006-os választáson pénzért vettek szavazatokat a nagy pártok, állítják a nyírmihálydi romák, akik dühösek a szomszéd faluban lakó Tejfel Lászlóra, hogy hamis telefonbeszélgetéssel égeti őket a Hír tv-ben. A Fidesszel szövetséges Lungo Drom tagjai is éintettek lehettek az MSZP-s üzletekben.

Választási csalások soráról számoltak be Nyírmihálydi cigánytelepének lakói. A 2006-os választások idején az MSZP és a Fidesz is osztott pénzt és ajándékokat az embereknek szavazataikért cserébe.

A nyírmihálydi cigánysor lakóit megleptük kérdéseinkkel, és többen egymástól függetlenül ugyanúgy számoltak be a választási csalásokról. A Hír tv menedzselésében botránnyá vált Tejfel-féle áltelefonhívás ürügyén (erről még később szó lesz) látogattunk a településre, hogy megtudjuk, szokás-e pénzt vagy ajándékokat osztani kampány idején. A válaszok azt mutatják, általános jelenség, hogy a pártok rutinszerűen előre megveszik a szavazatokat. Az MSZP inkább pénzzel, a Fidesz inkább ajándékokkal.

Az MSZP pénzt osztott

A telep lakói közül többen megerősítették, hogy az MSZP kijáró emberei pénzt hoztak a legutóbbi országgyűlési választáskor. Egy-egy nagycsalád fejét, a befolyásos férfiakat keresték meg, hogy beszéljék rá a rokonságot a megfelelő döntésre. Ezért néhány százezer forintot kaptak, amiből egy részt megtarthattak maguknak, de nagyobb hányadát szét kellett osztaniuk családtagjaik között. Egy-egy szavazónak 2500-3500 forint jutott, a pénzosztást szervező családfők százezer forint körüli összeget tarthattak meg.

A garanciát a cigányeskü jelentette. Többen is megerősítették, hogy az MSZP-s pénz átvételekor nagyon súlyos esküt kellett tenniük: átkozottak lesznek gyerekeik, ha megszegik a szavukat.

A pénzosztást olyan befolyásos emberekre bízták, akik általában a helyi cigány önkormányzatoknak is tagjai, derült ki többek beszámolójából. A nyírmihálydi cigány önkormányzat elnöke, Nagy József azonban határozottan tagadta, hogy neki valaha bármelyik párt is pénzt ajánlott volna szavazatszerzésért.

A Fidesz banánnal jött

Találkoztunk olyan befolyásos emberrel is, aki arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP is ígért neki pénzt, ha mozgósítja a családját (a családot ebben az esetben tágabb értelemben kell értelmezni, akár ötven választópolgárt is jelenthet). Mások a telepen azt mondták, hogy a Fidesz inkább ajándékokat vitt a legutóbbi választások előtt. Banánt, narancsot és mellényeket osztottak Nyírmihálydin. A szomszédos Nyírlugoson a cigánytelepen élők szerint a mostani népszavazási kampányban is osztott a Fidesz. Azt mondták, hogy egy zöld Opelből tisztítószereket és más ajándékokat osztottak február 28-án a párt nevében.

A cigányok egy része azt mondta, hogy mindkét párttól elfogadtak már kisebb-nagyobb összeget vagy ajándékot. Volt, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem befolyásolták a juttatások, elfogadták amit kaptak, aztán úgy szavaztak, ahogy akartak. Mások az esküjükre vagy adott szavukra hivatkozva teljesítették az adományozók elvárásait.

Három év börtön jár megvesztegetésért

A választási kampányokkal kapcsolatos visszaélésekről a büntető törvénykönyv XV. fejezete rendelkezik. Eszerint bűncselekmény, ha valaki "arra jogosultat a választásban [...] anyagi juttatással befolyásolni törekszik". A törvény 211. paragrafusa szerint ez "három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Nyílt szavazás

Nyírmihálydiban az önkormányzati választás tisztaságát is erősen kétségbe vonták a helyiek. Többen, egymástól függetlenül megvádolták a polgármestert, Nyisztor Ferencet is, hogy pénzt adott a cigányoknak. Volt, aki azt állította, hogy közvetlenül a szavazóhelyiség előtt kapott pénzt. A szavazatvásárlásokról és Nyisztor választási praktikáiról már augusztusban is beszéltek a helyiek az Index kamerája előtt, amikor az ottani hepatitisjárvány miatt látogattunk a faluba:

A szavazatok adásvétele a környéken szinte természetes, az emberek egymástól függetlenül hasonlóan mondták el az ilyenkor szokásos ügymenetet Nyírmihálydiban. "Az itteniek azt mondják, bárcsak minden héten választások lennének" - mondta a falu egyik lakója.

Tejfellel borult a bili

A választási csalássorozatra a Tejfel-ügy miatt terelődött a figyelem, csak nem úgy, ahogy azt eredetileg a Hír tv szerette volna. A tévécsatorna közzétett egy telefonbeszélgetést, amiben egy nyírmihálydi cigány vezetőként bemutatkozó férfi, bizonyos Tóth József pénzt kér a népszavazási kampányra Tóth Viktortól, az MSZP nyírbátori szervezetének elnökétől. Tóth Viktor nem adott egyértelmű választ.

A hívó fél valójában Tejfel László, a nyírbogáti cigány kisebbségi önkormányzat vezetője volt, ezt a Hír tv egy hét után kénytelen volt elismerni. Bár hangját sokan felismerték, Tejfel is sokáig tagadta, hogy a tévé kérésére próbálta álnéven csőbe húzni Veres János pénzügyminiszter nyírbátori kampányfőnökét.

Ki fizeti a Tejfelt

Tejfel László - vagy ahogy Nyírbogáton becézik: Cica - a nyírmihálydiak szerint egyike volt a pártok kijáró embereinek. Választási kampányok idején agitált már az MSZP-nek és a Fidesznek is, "mikor ki fizetett neki". Az őt ismerő cigányok úgy gondolják, hogy ezúttal az MSZP ellen akarták használni.

Tejfel nem csak a hangja miatt bukott le a telefonban: véletlenül rossz néven mutatkozott be. A nyírmihálydi cigány vezetőt ugyanis nem Tóth, hanem Nagy Józsefnek hívják. Tejfel először azt állította, hogy nincs köze a Hír tv-s telefonhíváshoz, majd azt mondta, hogy ott volt, amikor a felvétel készült, de nem ő telefonált Tóth Viktornak. A csatorna legutóbbi műsorából viszont kiderült, Tejfel szervezete a nyilatkozókat is, akik egyöntetűen és kizárólag az MSZP-s tészta- és pénzadományokat emlegették.

A nyírmihálydi romák szerint Tejfel bosszúból igyekezett belekeverni a falut és helyi kisebbségi vezetőt egy újabb botrányba, mert innen többször elküldték, egyesek szerint elkergették. Tejfel tavaly a hepatitisjárvány idején is próbált beleavatkozni a helyiek és a polgármester vitájába, de az Index kamerája előtt lehurrogták. Volt aki azt mesélte, hogy a 2006-os választás idején is sokat járt át a szomszéd faluból, néha az egyik, néha a másik nagy párt mellett győzködte a cigányokat.

Fidesz-szövetségesek üzleteltek az MSZP-vel?

A Hír tv riportjai nem tettek említést arról, hogy az MSZP kavarásait bemutató, bizonyítéknak szánt telefonos beszélgetések többsége a Fidesszel szövetséges cigányszervezet tagjaival készült. A Lungo Drom delegáltjaként került a nyírlugosi önkormányzat élére Balogh Lajos, és az ügy főszereplőjévé vált Tejfel Lajoshoz hasonlóan Lungo Drom-jelölt volt a mérki Haga Tibor és Haga Péter is, akiket a tévé riportere a 2006-os országgyűlési kampányban Veres János kampányfőnökeként hívott fel. A beszélgetésekben a riporter azt kérdezte, hogy a 2006-os országgyűlési választás kampányában mennyit kaptak az MSZP-től.

Balogh Lajos érdeklődésünkre azt mondta, meglepődött, hogy jobboldalról kapott támadást, és Lungo Drom-tagsága ellenére nem védték meg. Megpróbáltunk megkérdezni a cigányszervezet elnökétől, Farkas Flóriántól, miként értékeli, hogy a Fidesszel szövetségben működő Lungo Dromról a Hír tv azt állítja, tagjai a szocialistákkal üzleteltek szavazatvásárlási ügyekben.

A Fidesz parlamenti frakcióját erősítő Farkas Flórián szerint nem ez a lényeg, ennek a kérdésnek a feszegetése csak félrevinné és tompítaná az igazi kérdést. Farkas szerint az a fontos, hogy a 2006-os választások eredménye megkérdőjelezhető. Arra nem kívánt reagálni, hogy mi lesz az MSZP-vel együttműködésbe kevert Lungo Drom-képviselők sorsa.

Nem elszigetelt történet

Előfordult korábban is, hogy pénzzel és ajándékokkal próbáltak befolyásolni választási eredményeket Magyarországon. Kránitz László MSZP-s képviselőjelölt egy nyugdíjas klubban 500 forintos vásárlási utalványokat osztogatott a 2004-es soproni időközi országgyűlési választás előtt. Kránitz a botrány kipattanása után visszalépett.

A TV2 rendőrökkel érkezett

Amíg a Hír tv Tejfel László pártfogásával járta az újabb adáshoz szükséges felvételekért a környéket, a TV2 munkatársai éppen Tejfelről érdeklődtek a cigánytelepeken. Nyírmihálydiban és Nyírlugoson is egy nappal az Index előtt forgatott a kereskedelmi csatorna stábja, de ellenségesen fogadták az ott élők, mert rendőri biztosítással akartak felvételeket készíteni. A helyiek felháborodottan mondták, hogy Keleti Andrea riportert és munkatársait rendőrautó és két rendőr kísérte mindkét telepre. A furcsa felvezetés miatt a többségük nem nyilatkozott a tévének, sőt először a mi munkatársainkat sem fogadták túl barátságosan (atrocitás nem történt.)

2005 szeptemberében a Fidesz azzal a váddal állt elő, hogy egy honvédelmi élelmiszerraktár lejárt szavatosságú készletét osztotta ki Páva Zoltán (MSZP) komlói polgármester. Páva azzal védekezett, hogy az élelmiszert a cigány kisebbségi önkormányzatok közreműködésével, szociális alapon, nem pártrendezvény vagy kampány keretében osztották szét.

A 2002-es választások idején a jászladányi cigány önkormányzat vezetője azt mondta, hogy a pártok 500-1000 forint közti összegeket fizettek a kopogtatócédulákért. Ercsiből pedig az a hír terjedt, hogy az MSZP 3000 forintért veszi a cigányok szavazatait.

Szintén 2002-ben egy tizenegy tagú nyírlugosi roma családnak állítólag ötvenezer forintot ígértek, ha politikailag aktivizálják magukat a Fidesz–MDF jelöltje érdekében.

Szabolcs megyében 2000-ben az Országos Cigány Önkormányzat egyik tagja lejárt szavatosságú konzervekkel és gyümölcsfacsemetékkel próbálta rávenni a romákat, szavazzanak a helyi kisgazda jelöltre, Lengyel Jánosra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?