Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Százezreket vittek a cigánysorra a pártok

2008.03.03. 10:02
Megkapták a pénzt, aztán meg kellett esküdniük a gyerek életére, hogy odaszavaznak, ahova mondták nekik. De azért volt, aki mind a két oldaltól elfogadta az ezreseket. A 2006-os választáson pénzért vettek szavazatokat a nagy pártok, állítják a nyírmihálydi romák, akik dühösek a szomszéd faluban lakó Tejfel Lászlóra, hogy hamis telefonbeszélgetéssel égeti őket a Hír tv-ben. A Fidesszel szövetséges Lungo Drom tagjai is éintettek lehettek az MSZP-s üzletekben.

Választási csalások soráról számoltak be Nyírmihálydi cigánytelepének lakói. A 2006-os választások idején az MSZP és a Fidesz is osztott pénzt és ajándékokat az embereknek szavazataikért cserébe.

A nyírmihálydi cigánysor lakóit megleptük kérdéseinkkel, és többen egymástól függetlenül ugyanúgy számoltak be a választási csalásokról. A Hír tv menedzselésében botránnyá vált Tejfel-féle áltelefonhívás ürügyén (erről még később szó lesz) látogattunk a településre, hogy megtudjuk, szokás-e pénzt vagy ajándékokat osztani kampány idején. A válaszok azt mutatják, általános jelenség, hogy a pártok rutinszerűen előre megveszik a szavazatokat. Az MSZP inkább pénzzel, a Fidesz inkább ajándékokkal.

Az MSZP pénzt osztott

A telep lakói közül többen megerősítették, hogy az MSZP kijáró emberei pénzt hoztak a legutóbbi országgyűlési választáskor. Egy-egy nagycsalád fejét, a befolyásos férfiakat keresték meg, hogy beszéljék rá a rokonságot a megfelelő döntésre. Ezért néhány százezer forintot kaptak, amiből egy részt megtarthattak maguknak, de nagyobb hányadát szét kellett osztaniuk családtagjaik között. Egy-egy szavazónak 2500-3500 forint jutott, a pénzosztást szervező családfők százezer forint körüli összeget tarthattak meg.

A garanciát a cigányeskü jelentette. Többen is megerősítették, hogy az MSZP-s pénz átvételekor nagyon súlyos esküt kellett tenniük: átkozottak lesznek gyerekeik, ha megszegik a szavukat.

A pénzosztást olyan befolyásos emberekre bízták, akik általában a helyi cigány önkormányzatoknak is tagjai, derült ki többek beszámolójából. A nyírmihálydi cigány önkormányzat elnöke, Nagy József azonban határozottan tagadta, hogy neki valaha bármelyik párt is pénzt ajánlott volna szavazatszerzésért.

A Fidesz banánnal jött

Találkoztunk olyan befolyásos emberrel is, aki arról beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP is ígért neki pénzt, ha mozgósítja a családját (a családot ebben az esetben tágabb értelemben kell értelmezni, akár ötven választópolgárt is jelenthet). Mások a telepen azt mondták, hogy a Fidesz inkább ajándékokat vitt a legutóbbi választások előtt. Banánt, narancsot és mellényeket osztottak Nyírmihálydin. A szomszédos Nyírlugoson a cigánytelepen élők szerint a mostani népszavazási kampányban is osztott a Fidesz. Azt mondták, hogy egy zöld Opelből tisztítószereket és más ajándékokat osztottak február 28-án a párt nevében.

A cigányok egy része azt mondta, hogy mindkét párttól elfogadtak már kisebb-nagyobb összeget vagy ajándékot. Volt, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem befolyásolták a juttatások, elfogadták amit kaptak, aztán úgy szavaztak, ahogy akartak. Mások az esküjükre vagy adott szavukra hivatkozva teljesítették az adományozók elvárásait.

Három év börtön jár megvesztegetésért

A választási kampányokkal kapcsolatos visszaélésekről a büntető törvénykönyv XV. fejezete rendelkezik. Eszerint bűncselekmény, ha valaki "arra jogosultat a választásban [...] anyagi juttatással befolyásolni törekszik". A törvény 211. paragrafusa szerint ez "három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Nyílt szavazás

Nyírmihálydiban az önkormányzati választás tisztaságát is erősen kétségbe vonták a helyiek. Többen, egymástól függetlenül megvádolták a polgármestert, Nyisztor Ferencet is, hogy pénzt adott a cigányoknak. Volt, aki azt állította, hogy közvetlenül a szavazóhelyiség előtt kapott pénzt. A szavazatvásárlásokról és Nyisztor választási praktikáiról már augusztusban is beszéltek a helyiek az Index kamerája előtt, amikor az ottani hepatitisjárvány miatt látogattunk a faluba:

A szavazatok adásvétele a környéken szinte természetes, az emberek egymástól függetlenül hasonlóan mondták el az ilyenkor szokásos ügymenetet Nyírmihálydiban. "Az itteniek azt mondják, bárcsak minden héten választások lennének" - mondta a falu egyik lakója.

Tejfellel borult a bili

A választási csalássorozatra a Tejfel-ügy miatt terelődött a figyelem, csak nem úgy, ahogy azt eredetileg a Hír tv szerette volna. A tévécsatorna közzétett egy telefonbeszélgetést, amiben egy nyírmihálydi cigány vezetőként bemutatkozó férfi, bizonyos Tóth József pénzt kér a népszavazási kampányra Tóth Viktortól, az MSZP nyírbátori szervezetének elnökétől. Tóth Viktor nem adott egyértelmű választ.

A hívó fél valójában Tejfel László, a nyírbogáti cigány kisebbségi önkormányzat vezetője volt, ezt a Hír tv egy hét után kénytelen volt elismerni. Bár hangját sokan felismerték, Tejfel is sokáig tagadta, hogy a tévé kérésére próbálta álnéven csőbe húzni Veres János pénzügyminiszter nyírbátori kampányfőnökét.

Ki fizeti a Tejfelt

Tejfel László - vagy ahogy Nyírbogáton becézik: Cica - a nyírmihálydiak szerint egyike volt a pártok kijáró embereinek. Választási kampányok idején agitált már az MSZP-nek és a Fidesznek is, "mikor ki fizetett neki". Az őt ismerő cigányok úgy gondolják, hogy ezúttal az MSZP ellen akarták használni.

Tejfel nem csak a hangja miatt bukott le a telefonban: véletlenül rossz néven mutatkozott be. A nyírmihálydi cigány vezetőt ugyanis nem Tóth, hanem Nagy Józsefnek hívják. Tejfel először azt állította, hogy nincs köze a Hír tv-s telefonhíváshoz, majd azt mondta, hogy ott volt, amikor a felvétel készült, de nem ő telefonált Tóth Viktornak. A csatorna legutóbbi műsorából viszont kiderült, Tejfel szervezete a nyilatkozókat is, akik egyöntetűen és kizárólag az MSZP-s tészta- és pénzadományokat emlegették.

Ki az a Tejfel László?

A nyírmihálydi romák szerint Tejfel bosszúból igyekezett belekeverni a falut és helyi kisebbségi vezetőt egy újabb botrányba, mert innen többször elküldték, egyesek szerint elkergették. Tejfel tavaly a hepatitisjárvány idején is próbált beleavatkozni a helyiek és a polgármester vitájába, de az Index kamerája előtt lehurrogták. Volt aki azt mesélte, hogy a 2006-os választás idején is sokat járt át a szomszéd faluból, néha az egyik, néha a másik nagy párt mellett győzködte a cigányokat.

Fidesz-szövetségesek üzleteltek az MSZP-vel?

A Hír tv riportjai nem tettek említést arról, hogy az MSZP kavarásait bemutató, bizonyítéknak szánt telefonos beszélgetések többsége a Fidesszel szövetséges cigányszervezet tagjaival készült. A Lungo Drom delegáltjaként került a nyírlugosi önkormányzat élére Balogh Lajos, és az ügy főszereplőjévé vált Tejfel Lajoshoz hasonlóan Lungo Drom-jelölt volt a mérki Haga Tibor és Haga Péter is, akiket a tévé riportere a 2006-os országgyűlési kampányban Veres János kampányfőnökeként hívott fel. A beszélgetésekben a riporter azt kérdezte, hogy a 2006-os országgyűlési választás kampányában mennyit kaptak az MSZP-től.

Balogh Lajos érdeklődésünkre azt mondta, meglepődött, hogy jobboldalról kapott támadást, és Lungo Drom-tagsága ellenére nem védték meg. Megpróbáltunk megkérdezni a cigányszervezet elnökétől, Farkas Flóriántól, miként értékeli, hogy a Fidesszel szövetségben működő Lungo Dromról a Hír tv azt állítja, tagjai a szocialistákkal üzleteltek szavazatvásárlási ügyekben.

A Fidesz parlamenti frakcióját erősítő Farkas Flórián szerint nem ez a lényeg, ennek a kérdésnek a feszegetése csak félrevinné és tompítaná az igazi kérdést. Farkas szerint az a fontos, hogy a 2006-os választások eredménye megkérdőjelezhető. Arra nem kívánt reagálni, hogy mi lesz az MSZP-vel együttműködésbe kevert Lungo Drom-képviselők sorsa.

Nem elszigetelt történet

Előfordult korábban is, hogy pénzzel és ajándékokkal próbáltak befolyásolni választási eredményeket Magyarországon. Kránitz László MSZP-s képviselőjelölt egy nyugdíjas klubban 500 forintos vásárlási utalványokat osztogatott a 2004-es soproni időközi országgyűlési választás előtt. Kránitz a botrány kipattanása után visszalépett.

A TV2 rendőrökkel érkezett

Amíg a Hír tv Tejfel László pártfogásával járta az újabb adáshoz szükséges felvételekért a környéket, a TV2 munkatársai éppen Tejfelről érdeklődtek a cigánytelepeken. Nyírmihálydiban és Nyírlugoson is egy nappal az Index előtt forgatott a kereskedelmi csatorna stábja, de ellenségesen fogadták az ott élők, mert rendőri biztosítással akartak felvételeket készíteni. A helyiek felháborodottan mondták, hogy Keleti Andrea riportert és munkatársait rendőrautó és két rendőr kísérte mindkét telepre. A furcsa felvezetés miatt a többségük nem nyilatkozott a tévének, sőt először a mi munkatársainkat sem fogadták túl barátságosan (atrocitás nem történt.)

2005 szeptemberében a Fidesz azzal a váddal állt elő, hogy egy honvédelmi élelmiszerraktár lejárt szavatosságú készletét osztotta ki Páva Zoltán (MSZP) komlói polgármester. Páva azzal védekezett, hogy az élelmiszert a cigány kisebbségi önkormányzatok közreműködésével, szociális alapon, nem pártrendezvény vagy kampány keretében osztották szét.

A 2002-es választások idején a jászladányi cigány önkormányzat vezetője azt mondta, hogy a pártok 500-1000 forint közti összegeket fizettek a kopogtatócédulákért. Ercsiből pedig az a hír terjedt, hogy az MSZP 3000 forintért veszi a cigányok szavazatait.

Szintén 2002-ben egy tizenegy tagú nyírlugosi roma családnak állítólag ötvenezer forintot ígértek, ha politikailag aktivizálják magukat a Fidesz–MDF jelöltje érdekében.

Szabolcs megyében 2000-ben az Országos Cigány Önkormányzat egyik tagja lejárt szavatosságú konzervekkel és gyümölcsfacsemetékkel próbálta rávenni a romákat, szavazzanak a helyi kisgazda jelöltre, Lengyel Jánosra.