Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újra elérhető az interneten a cigányirtó játék

2005.05.27. 12:26
Kapcsolódó cikkek (1)
Ismét felkerült az internetre egy cigányirtó játék, írja a RomNet. Az ügyben a RomNet büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen. Februárban egy hasonló játék miatt a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tett feljelentést.

Az országos botrány után négy hónappal ismét elérhető az interneten a cigányirtó játék. Erre a RomNet szerkesztőségének figyelmét egy magát SS Istennek nevező e-mailező hívta fel.

"Veszélyesek, nagyon veszélyesek"

Az Oláh Action néven futó játékban Magyarország megyéit meg kell "tisztítani" a cigányoktól. A program kezdősorai az X Akták című tévéfilmsorozat két főszereplőjének párbeszédével kezdődik: "Veszélyesek, nagyon veszélyesek. Nem csinálnak semmit, lopnak, csalnak, hazudnak. Nagy veszélyt jelentenek a világnak, főként annak a kis európai országnak".
Részletek a játékból a romnet.hu-n>>>

Az ügyben a RomNet büntetőfeljelentést kezdeményez ismeretlen tettes ellen. A RomNet az Oláh Action nevű játék internetes elérhetőségét és a gyűlöletkeltő írások másolatát eljuttatta a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Februárban is tettek feljelentést

Februárban ez vagy ehhez nagyon hasonló játék már megjelent az interneten, de a Rádió C munkatársainak bejelentését követően a szolgáltató eltávolította a honlapot. A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda jogi képviselői a honlap készítői ellen feljelentést tettek.

Molnár Péter szólásszabadság-jogász akkor az Indexnek elmondta, azzal, hogy a szolgáltató azonnal levette az oldalt, az önszabályozás működött, és a visszataszító honlapot remélhetőleg mindenki elítéli. Ha ismert lenne a honlap működtetője, és ha beazonosíthatóak olyan személyek, akik a rasszista szájt által támadott csoporthoz tartoznak, akkor ők polgári jogi (személyiségi jogi) pereket indíthatnak, amelyekben a bíróság kártérítést ítélhet meg.

A rendőrség a korábbi ügy folyományaként kezeli a mostani esetet, tudtuk meg a BRFK sajtóosztályától. A BRFK vizsgálati osztálya közösség elleni izgatás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz, a februári botrány ügyében jelenleg ügyészségi állásfoglalás alatt van az eljárás.