Klaudia
-4 °C
2 °C

Akinek itt feláll, az Ron Jeremy

2003.07.30. 13:50
A füstgáztisztító péniszalakú kéménye, az MTV forgatócsoportja, a hallgatásba burkolózó katángkóró és a hulladékipari szakmunkás, aki a New York-i egyezményt legszívesebben felmondaná. Az Index a XV. kerületi Felsőkert utcában járt, ahol hamarosan megnyílhat a türelmi zóna.
A kémény iránytűként szolgálhat
Esthajnal, Szántóföld, Károlyi, Bogáncs, Esthajnal, Szántóföld, Régi fóti, Bogáncs, Esthajnal. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben Magyarország első türelmi zónájának leendő üzletfelei. Még most is ezen a kies környéken bolyonganánk idegenül, ha nem állunk meg a Szántóföld utcai ABC-nél. Alibiből kiflit veszünk, majd a pénztárnál, csak úgy mellékesen, mint aki a pontos időre vagy a gyufa lelőhelyére kíváncsi, megkérdezzük: "Csókolom, merre lesz a türelmi zóna?" Csend. A pénztárosnő tetőtől talpig végigmér, szerda délelőtti csődörnek néz. "Még nincsenek itt a lányok, ez csak tervezet" - mondja egy önkormányzati főelőadó szigorúságával. Végül pontosan úgy jártam, ahogy a minap Bodolai kolléga a pénisznyalókával. A pénztárosnő hátraszól a felvágottas kolléganőhöz: "Marika, merre lesz a türelmi zóna?"

Az aszfalt nem felel
Egy sarokra. A Felsőkert utcában négy-ötszáz méterre tehető az a szakasz, ahol van némi élet. Itt épül a füstgáztisztító üzem, nem kis lakossági tiltakozást kiváltva. Pedig kéménye akár iránytűként is szolgálhatna, tetejét legömbölyítve, rá kupakot festve igazán minden kétséget kizáróan jelezhetné Magyarország első türelmi zónáját.

A forgalmat fényképezem, az autók lassítanak, vezetőik kínosan ügyelnek rá, hogy ne menjenek ötvennél gyorsabban. Az Magyar Televízió stábja is megjelenik. A nádasból vércse emelkedik a magasba. Élő lélek híján, tölcsért csinálva a kezünkből, tőle kérdezzük: "Mi a véleménye a türelmi zónáról?" "Nem nyilatkozom" - veti oda hanyagul, majd gyorsan kiterjeszti szárnyát, nehogy összetörje magát. Ekkor a fákat kérdezzük, de azok is némák, az epekőhajtó katángkóró sem szól egy büdös szót se, és az aszfalt is hallgat. Ekkor taktikát váltunk, és emberekkel próbálkozunk.

Bordélyházak kellenének
Hosszas keresgélés után a hulladékudvarnál akadunk egy munkásemberre. Óvatos kérdésünkre ("Tudja, hogy itt lesz a türelmi zóna?") bólintással felel, és legnagyobb elképedésünkre hozzáteszi: "Fel kell mondani a New York-i egyezményt". A lányok az utcán ki vannak szolgáltatva a bűnözőknek, különben sem higiénikus az útszélen lebonyolítani az aktust. Bordélyházak kellenének, és rámutat a közeli munkásszállóra, ahol kukások laknak alig négyezer forintos havi térítés ellenében. Összefogottan és ésszerűen beszél a prostitúcióról, hozzá képest a legtöbb akadémikus csapongó szélütött. Talán ebből is látszik, hogy a döntéshozók reménytelen helyzetbe sodorják magukat, amikor hülyének nézik a választópolgárokat.

És tényleg: akinek a rákospalotai Felsőkert utcában feláll, az Ron Jeremy.

A területet a Mélyfúró utcán hagyjuk el.